Trápi ťa únava a bolesť brucha? Pozri, čo môže byť za tým!

Trápi ťa únava a bolesť brucha? Pozri, čo môže byť za tým!

Už dlhšie vás trápi únava a bolesť brucha, ale dávate to za príčinu množstvu povinností v práci aj po nej, stresu, nedostatku času, spánku a podobne? A napadlo vám, že za tým môže byť aj niečo úplne iné, možno aj vážnejšie? Nie, rozhodne nechceme šíriť paniku. V každom prípade, symptómy, ako chronická únava a bolesť brucha určite netreba podceňovať. Pozrite sa, prečo!

Pojem celiakia pre vás určite nie je neznámy. Ide o ochorenie, spojené s neznášanlivosťou lepku. A keďže lepok sa vyskytuje v tých najbežnejších potravinách, ktoré konzumujeme, treba sledovať signály, ktoré nám dáva telo a nebrať ich na ľahkú váhu. Lepok (glutén) je v preklade proteín (bielkovina) pšenice, raži, jačmeňa a ovsa. Celiakia postihuje tenké črevo a hoci ide o závažné ochorenie, je pomerne jednoduché dostať ho pod kontrolu, samozrejme, po nasadení bezlepkovej diéty.

Prečítaj si: Celiakia: Aké sú prognózy do budúcnosti?

príznaky celiakie

Zdroj: Shutterstock®

Celiakia môže mať ľahšiu, ale aj ťažšiu formu. Ignorovaná a neliečená so sebou dokáže priniesť až rakovinu tráviacej trubice. Týmto ochorením je postihnuté asi jedno percento Európanov. Ľudia sa s celiakiou rodia a nepotešíme vás – nedá sa vyliečiť. Napriek tomu sa často prejaví až v dospelosti. Existuje aj takzvaná alergia na lepok („len“ alergická reakcia v tráviacom trakte), nie je to však to isté, čo celiakia! Celiakia sa ohlási najčastejšie cez hnačku alebo zápchu, migrénu, stratu hmotnosti, nafúknuté brucho, zhoršené prehĺtanie, spomínanú únavu a bolesti brucha či nevoľnosť.

bezlepková diéta

Zdroj: Shutterstock®

K príznakom celiakie sa často pridružujú aj emocionálne zmeny, napríklad pocit beznádeje, panické stavy a letargia. Môže ísť zároveň o sprievodný znak chudokrvnosti, reumy, osteoporózy, amenorey (absencie menštruácie), zápalu štítnej žľazy či cukrovky a prejaví sa najčastejšie v stresovom období, ako súčasť nejakej traumy, po operácii alebo v tehotenstve.

Ak teda máte podozrenie, že sa celiakia týka aj vás, zájdite za svojím všeobecným lekárom, ktorý vám spraví vyšetrenie krvi, v prípade potreby aj biopsiu. Toto vyšetrenie rozhodne neodkladajte najmä vtedy, ak už vo vašej rodine niekto trpí intoleranciou na lepok.

ako sa prejavuje celiakia

Zdroj: Shutterstock®

Čo by ste mali vedieť o celiakii:

  • Bezlepkové potraviny majú na svojom obale preškrtnutý klas, jasne vyznačené musia byť aj bezlepkové jedlá v reštaurácii.
  • Na základe potvrdenia od gastroenterológa máte nárok na predpisovanie potravín bez lepku.
  • Vo väčšine Afriky a v Japonsku sa toto ochorenie vôbec nevyskytuje.
  • Rizikovejšie sú ženy, ako muži.
  • Ide o jedno z najčastejších ochorení tráviaceho systému.
  • Bezlepkové pečivo je najlepšie vtedy, keď si ho pripravíte ako hrianku.
  • Je alarmujúce, že celiakiu ako diagnózu spozná asi len 5 % ľudí.
- Anketa

DRŽÍTE BEZLEPKOVÚ DIÉTU?

Odpovedalo 56 ľudí  

Áno
13%
Nie, ale mal/a by som
11%
Nie
77%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Stanková 12.09.18 09:37

AS
karma
108.00

našťastie nemám celiakiu- ľudia s týmto ochorením to majú ťažké!

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní