Umývate si zuby správne? Zistite to!

Umývate si zuby správne? Zistite to!
  • 24.01.2017
  • Ľudka Babjarčiková

„Čo sa za mladi naučíš, v dospelosti akoby si našiel.“  V tomto prípade to platí s malou zmenou.

Čistenie zubov je síce základ v starostlivosti o ústne zdravie, ale má to jeden háčik, a tým je hlavne správna technika, ktorú je často potrebné efektívne natrénovať až v dospelosti. 

Odporúčame tiež: Ručná zubná kefka – prečo na jej výbere tak záleží?

Kde je chyba

V praxi mnoho ľudí využíva spôsob čistenia, ktorý spočíva v horizontálnom posúvaní zubnej kefky hlavne na vestibulárnych (predných) plôškach zubov. Zadné plôšky či priestor za poslednou stoličkou, nehovoriac o jazyku, ostávajú ľahko zabudnuté. Takisto nie je zvláštnosťou, že pri čistení zubov na kefku pacienti tlačia a zle ju držia, čím len „prikladajú do ohňa“ k odhaľovaniu zubných krčkov, zvýšenej citlivosti zubov a ochoreniam parodontu.

Ak ste sa v tomto opise vcelku našli, nie je neskoro urobiť zmenu v prospech vlastného zdravia. Podľa rôznej literatúry zameranej na preventívne zubné lekárstvo, existuje mnoho techník čistenia zubov. V súčasnosti je však jednou z najefektívnejších a najviac odporúčaných Bassova technika.

Odporúčame tiež: Čo (ne)robiť pri starostlivosti o zubnú kefku

spravna technika cistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa vzala, tu sa vzala...

Metóda sa nazýva podľa svojho objaviteľa, ktorým bol Dr. Charles Bass. V tom čase bol jedným z najmladších kandidátov na dekana istej lekárskej školy v Amerike. Napriek tomu, že Dr. Bass bol vysoko vzdelaným človekom, jeho zuby neboli dokonalé. Trpel pokročilým ochorením ďasien, kedy mu zubný lekár odporúčal všetky zuby vytiahnuť.

Samotný Bass to však nechcel prijať ako jediné riešenie. Preto využil mikroskop, skúmal baktérie, ktoré prispievali k ochoreniu ďasien, zatiaľ čo skúšal rôzne metódy, ako priebeh jeho stavu zlepšiť. Až sa mu to podarilo a tvrdí sa, že vďaka tomu mal až do smrti všetky zuby svoje.  

Odporúčame tiež: Bez „medzizubky“ ani na krok

spravna technika cistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Ako Bassova metóda funguje

Efektívnosť metódy, ktorú Dr. Bass vynašiel, zjednodušene spočíva v tom, že sa sústredí aj na baktérie, ktoré sú zodpovedné za ochorenia parodontu. Nejde tak len o jednoduché stieranie nečistôt z povrchu zubov, ale štetiny kefky sa dostávajú aj pod okraj ďasna priliehajúceho na krčok zuba. Tým sa vyčistí aj 1/3 krčka zuba a časť medzizubných priestorov. Keďže sú zasiahnuté mäkké tkanivá ústnej dutiny, je nutné využívať kefku s mäkkými štetinkami. 

Odporúčame tiež: Zubný plak ako príčina dvoch najčastejších ochorení ústnej dutiny

spravna technika cistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

1. V prvom rade myslime na to, že na kefku netlačíme, nechceme si zuby úplne zodrať. Preto ju držíme jemne ako pero.


2. Štetiny kefky priložíme pod 45° uhlom na oblasť, kde ďasno prechádza na zub tak, aby sme vlákna kefky cítili v gingiválnom sulku (vačok medzi okrajom ďasna a zubom).


3. Ľahkým tlakom sa vykonávajú malé vibračné, či v súčasnosti odporúčané krúživé pohyby. Pri nich majú byť vlákna v kontakte so zubom, gingiválnym sulkom a vonkajším okrajom gingívy. Na jednom mieste zopakujte pohyb približne 10x.


4. Začínať môžete vpravo hore na vestibulárnych plochách, prejsť celý horný zubný oblúk a následne pokračovať v hornom oblúku na orálnych (vnútorných) plochách. Vo frontálnom úseku z orálnej strany je vhodné držať kefku vo vertikálnej polohe. Následne podobný postup zopakovať aj na dolnom zubnom oblúku.


5. Žuvacie plochy sa vyčistia horizontálnym pohybom.


6. Nakoniec vyčistite jazyk buď pomocou kefky alebo špeciálnej škrabky na jazyk. 

Odporúčame tiež: Základ o fluoridácii - spôsob, akým spevniť zubnú sklovinu

spravna technika cistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho je metóda určená?

Bassova technika patrí k masážnym technikám čistenia zubov a okrem odporúčania pre pacientov bez akýchkoľvek problémov vrámci ústnej dutiny je určená aj pacientom s parodontitídou. Síce nepatrí k tým najjednoduchším a pre jej zvládnutie je potrebný dlhší tréning, určite sa oplatí vytrvať. Nenechajte sa odradiť prípadným pocitom citlivosti či miernym krvácaním na začiatku používania techniky. Po krátkom čase tieto nepríjemnosti prejdú. Ak sa tak nestane, vyhľadajte svojho zubného lekára a poraďte sa. 

Odporúčame tiež: /Ne/zabudnuté skrášľujúce procedúry našich predkov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 24.01.17 22:47

SK
karma
114.00

...je to hotová veda, ja obľubujem mäkké kefky

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 25.01.17 16:38

PV
karma
113.00

Ja čistím takto .. Konečne som sa to poriadne naučila ;-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 25.01.17 19:59

MC
karma
109.00

Učíme sa celý život.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.01.17 12:22

IM
karma
100.00

ja si ich umývam tímto spôsobom

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.11.18 11:17

AS
karma
108.00

ja som za klasiku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní