Vačky pod očami: Spoznaj príčiny ich vzniku a zatoč s nimi

Vačky pod očami: Spoznaj príčiny ich vzniku a zatoč s nimi

Stojíte ráno pred zrkadlom a nestačíte sa čudovať tomu, čo to máte s očným okolím? Opuchnuté časti pod očami, inak povedané aj vačky, trápia mnohé z nás. Je to naozaj nepríjemný jav, nakoľko s nimi celkový vzhľad tváre pôsobí akosi unavene a smutne. Pokiaľ si lámete hlavu nad tým, čo môže stáť za nevzhľadnými vačkami pod očami, teraz budú vaše otázky zodpovedané. Poďte sa pozrieť na to, či si za tento jav môžete samy alebo sú príčiny ich vzniku neovplyvniteľné.

Extra háklivá pleť v okolí očí

Keďže pokožka v okolí očí nedisponuje mazovými žľazami, ktoré by zabezpečovali jej ochranu, pričom je aj veľmi tenučká, vychádza z toho jasne, že má väčšie predispozície k rýchlejšiemu vysušeniu, opúchaniu a celkovo k poškodeniu. No predstavte si, že i tieto fakty, ktoré nás navádzajú k jednoduchej odpovedi, nemusia byť pravou, resp. hlavnou príčinou vačkov pod očami.

Pozri aj: VIDEONÁVOD: Ako odstrániť vrásky nad hornou perou?

starostlivosť o očné okolie

Zdroj: Shutterstock®

Keď starostlivosť o očné okolie nepomáha

Pokiaľ ani dostatočná starostlivosť o citlivú pleť v okolí očí, ktorá zahŕňa napríklad aplikáciu očných krémov s látkami ako kolagén, vitamín C, A či kyselina hyalurónová, nespôsobí, že sa opuch pod očami zredukuje, hľadajte príčinu inde. Pravdou je, že na mnohé faktory spôsobujúce nevzhľadné očné okolie niekedy nepomôže ani ten najdrahší a najluxusnejší produkt na pokožku okolo očí, ktorý je dostupný na trhu. Ak vás teda tento problém trápi a chcete sa ho efektívne zbaviť, treba v prvom rade poznať pravú príčinu tohto javu.

Za vačky pod očami môžu nasledovné negatívne faktory. Pozitívnou správou je určite to, že ich môžete, a to v menšej i väčšej miere, predsa len ovplyvniť.

Nesprávna technika odličovania

Ako prvú si spomenieme príčinu, ktorú možno odstrániť celkom jednoducho. Hoci sa už dlhodobo hovorí o potrebe dôkladného odličovania pred spaním, predsa len niektoré dámy túto „povinnú jazdu“ nerobia správne, resp. len ju veľmi rýchlo a povrchne odbijú. Drobné zvyšky líčidiel, napríklad tieňov či riasenky, však dokážu rozdráždiť sliznicu natoľko, že spôsobia nemilý opuch pod očami. Stavte preto vždy na kvalitné odličovacie prostriedky, ideálne dvojzložkové (tie patria medzi tie najúčinnejšie na trhu) a venujte odličovaniu dostatočne dlhú dobu. Tampón namočený v odličovači nechajte chvíľu pôsobiť na oku a následne nánosy líčidiel sťahujte smerom dole, na oko pritom ale zbytočne netlačte.

odličovanie očí

Zdroj: Shutterstock®

Aj vankúš pri spánku môže hrať rolu

Za výraznejšie vačky pod očami môže taktiež hromadenie tekutín v tejto oblasti, resp. ich nedostatočné odvádzanie. Deje sa tak napríklad počas spánku na príliš nízkom vankúši. Rovná plocha na spanie teda nie je z tohto hľadiska ideálna. Rozhodnite sa preto radšej pre vyšší vankúš. Pozor však, nie veľmi vysoký, aby zas nezačala trpieť vaša krčná chrbtica. Hromadenie tekutiny v okolí očí však nemusí nutne súvisieť len s výberom nevhodného vankúša. Bohužiaľ, môže to odkazovať aj na zdravotné ťažkosti, napríklad chorobu obličiek. Tu sa však už treba vložiť do rúk lekárov.

Citlivú oblasť očí atakujú aj alergény

Alergici sú na vačky pod očami náchylnejší o čosi viac, pričom tento jeden z príznakov alergie možno začleniť do dlhého zoznamu symptómov rôznorodých alergií. Okrem opuchu na očiach alergikov zvykne potrápiť aj prílišné slzenie či pocit pálenia, svrbenia očí a podobne. Peľ, chlpy zvierat či jedlo – to všetko môže spôsobiť tento nepríjemný jav. V tomto prípade však pomôžu len antihistaminiká na lekársky predpis.

Neprehliadni: Ako zabrániť únave očí pri práci s počítačom? Takto nebude zrak trpieť!

odstránenie vačkov pod očami

Zdroj: Shutterstock®

Dehydratácia a nedostatok pohybu

Pod vačky v oblasti očí sa môže podpísať aj zlý krvný obeh či nedostatočné prúdenie lymfy v organizme. Ako ovplyvniť túto situáciu? Krvný obeh môže byť „oriešok“ a istotne problémy s ním treba riešiť s lekárom, avšak lymfu si viete „nakopnúť“ aj tak, že budete dbať na pitný režim. Hneď ráno si naordinujte pohár čistej vody a aspoň krátku rozcvičku. Ak je príčinou lymfa, problém s vačkami by sa mal minimálne zmierniť.

Ach, tá genetika!

Trápia vás vačky pod očami dlhodobo, resp. máte tukové vačky pod očami už od malička prirodzene výraznejšie? V tom prípade je na vine genetika a taktiež plynutie času, ktoré tento vizuálny problém ešte viac zvýrazní. Pokiaľ identifikujete práve genetiku ako hlavnú príčinu vačkov pod očami, nemusíte byť smutné, pretože i to sa dá v dnešnej dobe celkom pekne korigovať. Vyžaduje si to však ochotu ľahnúť si pod nôž plastického chirurga.

Zaujme ťa: Najnovšie vlasové trendy na rok 2020: Buď štýlová s novým vzhľadom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 30.01.20 09:01

KK
karma
105.00

chvalabohu nikdy som nemala takýto problém

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 30.01.20 15:30

karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 1
Odpovedať

Michal Hruška 30.01.20 16:55

MH
karma
-1.00

Rád som si prečítal zaujímavý článok

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Remencová 31.01.20 09:22

AR
karma
103.00

ja nemám chvalabohu vačky, ale občas ma trápia čierne kruhy pod očami. Ale tam sa mi osvedčila masáž- prechádzam prstami z vnútornej strany smerom von a ako by "vytláčam" veľmi jemne preč. A ono to naozaj funguje :)

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 23.02.20 12:32

karma
113.00

u mě je to genetika a řeknu Vám, že to není žádná slast

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní