Vitamínová bomba medzi zeleninou - kvasená kapusta

Vitamínová bomba medzi zeleninou - kvasená kapusta
  • 06.11.2015
  • Lucia Hausknechtová

Kvasená kapusta sa najčastejšie pripravuje počas jesenného obdobia a preto je teraz ideálny čas, aby ste si toto zdravé jedlo pripravili aj u vás doma.

Dobre vykvasená kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov a patrí medzi najzdravšie jedlá, ktoré si počas zimy môžete dopriať. Má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a chutí vynikajúco. 

Vitamínová bomba

Kyslá kapusta je bohatá najmä na vitamín C, no veľké zastúpenie majú aj vitamíny B, E, K či kyselina listová. Taktiež obsahuje mnoho minerálnych látok. Nachádza sa v nej draslík, ktorý je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý a aj vápnik, fosfor, železo, zinok a magnézium. Je zdrojom vlákniny a pektínov, ktoré sú dôležité pri trávení.

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Vitamínová bomba medzi zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Kvasená je zdravšia

Zaujímavosťou je, že kvasená kapusta má vďaka baktériám kyseliny mliečnej, ktoré vznikajú pri kvasení, vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá kapusta. Pri konzumácií 200 g kvasenej kapusty pokryjete dennú odporúčanú dávku vitamínu C.

Posilňuje imunitu

Kvasená kapusta je pre organizmus veľká vitamínová bomba. Zvyšuje odolnosť voči stresu, podporuje dobrú náladu, pomáha pri tvorbe červených krviniek, stimuluje rast buniek, má omladzujúce účinky, znižuje hladinu cholesterolu a v neposlednom rade posilňuje imunitný systém.

Odporúčame prečítať: Ktoré bylinky zbierame v októbri?

Vitamínová bomba medzi zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju správne pripraviť?

Dobrý a overený recept na kvasenú kapustu poteší každú gazdinku. Rovnako aj niekoľko dobrých rád, ktoré pomôžu pri príprave tohto chutného jedla. Pred prípravou by ste kapustu nemali premývať, pretože by mohla stratiť mnoho cenných látok. Najzdravšia je surová, pretože dlhým varením by mohla stratiť vitamíny, no ak si ju chcete pripraviť ako hlavný chod, nevarte ju dlhšie ako 20 minút.

Recept na kvasenú kapustu:

Do 5 litrového skleneného pohára nakrájame 7 kg kapusty zmiešanú so 70 g soli a čajovou lyžičkou rasce. Kapustu silno natlačíme do pripravenej nádoby a ak je v nej málo šťavy, dolejeme ju prevarenou vlažnou vodou. Kapusta musí byť zaliata, zaťažíme ju aby neplávala a dáme kvasiť do miestnosti s teplotou okolo 15 °C. Kvasenie trvá 14-18dní. 

Odporúčame prečítať: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!

Vitamínová bomba medzi zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com, www.pinterest.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Anna Kristova 06.12.15 19:32

AK
karma
100.00

Kto by to povedal o kyslej kapuste.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 31.12.15 20:43

JK
karma
100.00

Mňamkýýý mame ju radi celá rodina často ju varievam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.05.16 15:53

AK
karma
100.00

ale kapusta z obchodu kvasená asi nie

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.17 14:43

AK
karma
100.00

kvasená kapusta je vitamínová bomba

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 15:25

KS
karma
133.00

Kvasnú kapustu mám veľmi rada, dokonca si rada doprajem aj surovú namiesto varenej :-) Každý rok si napestujeme domácu kapustu, ktorú potom nakladáme do sudov :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní