Výchova detí podľa znamenia horoskopu (II. časť): Na čo sa pripraviť?

Výchova detí podľa znamenia horoskopu (II. časť): Na čo sa pripraviť?

V prvej časti článku o výchove detí podľa znamenia sme zahrnuli charakter polovice znamení horoskopu v kontexte s výchovnými krokmi, ktoré fungujú na to-ktoré dieťa. A v dnešnom pokračovaní by sme chceli naznačiť vhodné východné prístupy pre druhú polovicu znamení. Možno aj na základe tohto hviezdneho náčrtu lepšie pochopíte svoje dieťa, čo vám uľahčí komunikáciu s ním a celkové výchovné pôsobenie. Poďte sa teda na to pozrieť.

VÁHY (24.09. – 23.10.)

Výzorom malý anjelik, ale s čertíkom vo vnútri. Máte doma dieťa v znamení Váh? Tak ste si už určite všimli, že to, čo funguje na 100 % v prípade iných detí, u vášho nejak nemá úspech. To nevadí, len budete musieť zvoliť originálnejšie výchovné metódy. Deti v znamení Váh často menia svoje smerovanie, pochybujú a pomerne rýchlo sa vzdávajú. Preto by ste sa mali pri ich výchove zamerať práve na podporovanie výdrže pri dosahovaní cieľov a uchránite ich tak od mnohých problémov v dospelom veku. Voľte formu postupných (hoci aj pomalých) krokov. Motivujte ich pochvalou, a to najmä v momentoch, keď úspešne ukončia to, čo si zaumienili. Treba udržiavať ich sklony k pedantnosti aj kreativite, a to formou vhodne zvolených aktivít. Nechajte im vyzdobiť si ich izbu podľa vlastných predstáv a nezasahujte im ani do ich systému, ktorý majú pri upratovaní. Veľmi dôležité je naučiť ich otvorene komunikovať, a to aj o problematických veciach. Dajte im pocítiť, že sa vám môžu zdôveriť naozaj kedykoľvek a s hocičím a ich dôveru sa snažte nesklamať. Malé Váhy, ako sme spomínali, povzbudíte správne nasmerovanou pochvalou, no určite sa vyvarujte porovnávaniu vašej ratolesti s inými deťmi.

Pozri aj: Manžel podľa znamenia horoskopu (II. časť): Dobré aj zlé stránky

deti a horoskop

Zdroj: Shutterstock®

ŠKORPIÓN (24.10. – 22.11.)

Ak by sme mali byť naozaj úprimní, malý Škorpión s veľmi veľkou pravdepodobnosťou nebude úplne bezproblémovým dieťatkom, i keď rozhodne okúzľujúcim a s veľkou charizmou. Už od útleho veku má „dar“ omotať si druhých okolo prsta a tak jeho okolie väčšinou poskakuje a robí tak, ako ono píska. Práve na toto si dávajte pri jeho výchove veľký pozor! Nenechajte sa obmäkčiť jeho presvedčivosťou a argumentmi. Keď niečo treba urobiť, tak to jednoducho treba urobiť a všetko má svoje pravidlá. Práve tie sú pre malého Škorpióna pri výchove kľúčové. Je dôležité, aby si uvedomil, že sa nedajú preliezť a ani podliezť. Ratolesti v znamení Škorpióna sú mimoriadne citlivými deťmi (vycítia každú slabosť aj záchvev nálady) a vašou úlohou je taktiež naučiť ich pracovať s emóciami, aby ich „neprevalcovali“. Trénovať sebaovládanie im môžu pomôcť napríklad bojové športy, ale aj iné športové aktivity sú pre nich naozaj dobrou voľbou. Platí teda, že Škorpiónik potrebuje veľkú dávku lásky a láskyplných prejavov, no zároveň je nutná disciplína a jasné hranice. Keďže sa rád „prevteľuje“ do hrdinov z filmov a rozprávok, môžete svoju výchovu podporiť aj inými pozitívnymi vzormi (okrem seba), len ich starostlivo vyberajte.

STRELEC (23.11. – 21.12)

Malí Strelci sú prítulnými a priateľskými deťmi. Potrebujú veľa lásky, ktorú vedia svojmu okoliu vrátiť milými prejavmi. Väčšinou sú veľmi spoločenské a obľúbené, mnohokrát majú úlohu triednych zabávačov. Dávajte si však pozor, svojou roztomilosťou a úsmevmi niekedy vedia šikovne narábať a vy máte potom ako rodičia či vychovávatelia tendenciu robiť ústupky v rámci pravidiel a disciplíny. To však rozhodne nerobte! Vrátilo by sa vám to v podobe nepríjemností, napríklad v puberte. V rámci komunikácie s nimi buďte vždy úprimní a tiež je dôležité, vždy im presne povedať, čo od nich vyžadujete a čo očakávate. Malí Strelci potrebujú jasné inštrukcie. Tiež si pri nich treba dávať pozor na prílišnú súťaživosť, ktorú by ste mali pomocou aktivít presmerovať viac na spoluprácu. Táto tendencia „preskakovať iných“ totiž môže nadobudnúť v dospelosti veľmi nepríjemnú formu a taktiež má potenciál negatívne zasahovať medziľudské vzťahy. Podporte teda prirodzenú priateľskosť Strelca a ak si nevie vybrať šport, posmeľte ho najmä k tým kolektívnym. Ratolesti v znamení Strelca taktiež v rôznych obmenách opakujte staré známe – viackrát meraj a raz rež.  S veľkou pravdepodobnosťou totiž bude najskôr konať a až potom rozmýšľať o tom, čo to vlastne vykonalo. Dôležité je správne nasmerovanie ohnivej energie tohto veselého dieťaťa.

výchova a znamenie horoskopu

Zdroj: Shutterstock®

KOZOROŽEC (22.12. – 20.01.)

Okúzľujúce deti so zvláštnou aurou – tak by sa dali charakterizovať malí Kozorožci, pri ktorých niekedy neviete, na čom ste. V škole im to väčšinou ide veľmi dobre a časom sa dostávajú na pozície tzv. vodcov. Majú zmysel pre krásu aj spravodlivosť, sú výrečné i kreatívne, čo sú skvelé predpoklady na neskoršie uplatnenie sa. Avšak profesiu (resp. strednú či vysokú školu) si musia Kozorožci vybrať sami, aby neskôr naozaj excelovali a boli úspešní. Bude veľmi prospešné, keď svoje zlatíčko v znamení Kozorožca naučíte oddychovať a nájsť harmonické vyváženie pracovných povinností a zábavy. To môžete dosiahnuť presným časovým harmonogramom. Uvidíte, vaše dieťa bude harmonogramy a plánovanie milovať. Treba z toho vyťažiť maximum pre jeho dobro. Neustále ho podporujte v úprimnej komunikácii, je to veľmi dôležité od útleho detstva. Tiež mu prízvukujte, že aj chyby a prehry sú v živote podstatné a nemožno ich brať tragicky. Kozorožec sa totiž len s veľkými ťažkosťami cez ne prenáša a nesprávna výchova môže spôsobiť aj to, že neskôr pôjde za svojím cieľom aj „cez mŕtvoly“.

VODNÁR (21.01. – 19.02.)

Malý Vodnár je poväčšinou milé, priateľské a nekomplikované dieťa. Je tu však jedno ALE! Treba myslieť na to, že Vodnári potrebujú priestor na rozvíjanie kreativity, pretože bez toho by sa ich tvorivá energia mohla otočiť proti nim a mali by tendenciu vynikať v rôznych darebáctvach. Športové aktivity asi nebudú veľmi pre nich, ale určite ich podporte, keď budú mať záujem o akýkoľvek krúžok. Ich energia musí byť jednoducho zužitkovaná správnym spôsobom. Dôraz klaďte na rozvíjanie spoľahlivosti – dávajte svojmu Vodnárikovi malé úlohy so zodpovednosťou (starostlivosť o domáce zvieratko však radšej nechajte na neskôr). Treba ísť na to pomaly a postupne. Dieťa v znamení Vodnára je tiež špecifické tým, že sa často prejavuje ako „malý dospelý“ a tomu treba prispôsobiť aj komunikáciu s ním. Možno budete pozitívne prekvapení, ako zmena štýlu komunikácie na „dospeláckejšiu“ úroveň ovplyvní aj samotné správanie vášho dieťaťa.

výchova detí

Zdroj: Shutterstock®

RYBY (20.02. – 20.03.)

Ak máte doma Rybičku, viete, že ide o veľmi sladké, ale aj zraniteľné dieťa. Každá nespravodlivosť či nevľúdne správanie dokáže výrazne poznačiť túto krehkú dušičku. Takže citlivý výchovný prístup je rozhodne na mieste. Deti v znamení Rýb potrebujú byť láskyplnými prejavmi aj slovami ubezpečované, že sú milované. Venujte im svoj čas a fantazírujte spoločne. Pretože fantáziu majú tieto deti naozaj bujnú. Čítajte si s nimi a prechádzajte sa spoločne krajinami plnými čarovných bytostí, kde dobro víťazí nad zlom, ale nezabudnite svoje dieťa pripraviť aj na tvrdú realitu. Najlepšie to urobíte tak, keď budete podporovať formovanie jeho zdravého sebavedomia. Počítajte tiež s tým, že k úspechu ho bude treba trochu postrčiť, niekedy si jednoducho nebude veriť, no vy ho ubezpečujte, že je v jeho silách dosiahnuť primerané ciele. Je to predsa zodpovedné a pracovité znamenie, takže v tomto problém rozhodne nebude. Niekedy býva malá Rybka neopatrná pri voľbe kamarátov, tak dbajte na to, aby sa náhodou nedostala do „zlej partie“. A ešte jedna rada na záver. Nikdy dieťaťu v znamení Rýb nesľubujte to, čo nemôžete splniť. Ono si to totiž veľmi dobre zapamätá a prídete o jeho dôveru vo vás.

Pokračovanie si prečítajte tu:  Výchova detí podľa znamenia (I. časť): Čo platí na to vaše?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 29.07.19 21:30

karma
109.00

Mám syna v znamení ryby.Je to už dospelý muž a celkom to na neho sedí,to čo je tu napísané.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní