Vytvorte si doma vianočnú atmosféru

Vytvorte si doma vianočnú atmosféru

Druhá adventná nedeľa je tu. Okolo nás je každoročný vianočný zhon, v práci horia termíny, deti absolvujú všetky vianočné besiedky, na ktoré ich treba pripraviť a nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu nie je ničím výnimočným.

Až 23. decembra večer si človek uvedomí, že zajtra je Štedrý deň a predvianočnú atmosféru úplne zanedbal. Tento rok však bude všetko inak. Do Vianoc vám zostávajú ešte dva týždne, tak si ich vychutnajte plnými dúškami hneď teraz u vás doma!

Odporúčame prečítať: Ako vytvoriť romantickú atmosféru na vianočné sviatky?

vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Dekorácie

Čo vám najviac evokuje, že vianočné obdobie je už tu? No predsa vianočná výzdoba! Najviac je možné si ju všimnúť v nákupných centrách, kde sa vyníma v jemnej trblietavej reťazi až po gýčového ľadového medveďa alebo Mikuláša. A ako sa vraví, zíde z očí, zíde z mysle. A to nedovoľte.

Vytiahnite staré vianočné ozdoby alebo prebehnite obchodíky s vianočnými dekoráciami a skúste si u seba v byte vykúzliť niečo vianočné. Čo tak vyrobiť si adventný veniec? Alebo adventný kalendár? Na internete sa dá nájsť veľa návodov, ako na to. Ak nie ste veľmi na ručné dielne, vianočnú náladu vám vykúzlia sviečky, ktoré večer vytvoria krásnu atmosféru. Ak máte radi vône, skúste sa poobzerať po aromatizovaných sviečkach s vôňou škorice, punču či pomaranča s klinčekmi. 

Odporúčame prečítať: Ľadové zimné líčenia

vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Veľkú službu dokážu spraviť aj vianočné svetielka. Skúsili ste niekedy vymeniť lampičky na nočných stolíkoch za vianočné osvetlenie? Keď nie, vyskúšajte to. Budete milo prekvapení. Stačí, ak si vyberiete príjemné svetlo, ktoré vám v spálni nebude prekážať a svetielka nadekorujete na čelo postele.

Ak máte doma malé deti, určite poznáte vystrihovanie vločiek, či vyrábanie Mikulášov z bielej vaty. Skúste sa ale pozrieť na snehovú penu, ktorá sa dá kúpiť v drogériách alebo si svoj vlastný sneh vyrobte doma. Stačí, ak rozstrihnete pár jednorazových plienok a vyberiete ich vnútro. Ak na neho začnete pomaly kvapkať vodu, biele želé sa začne zväčšovať a vytvárať snehové hrudky. Na výrobu falošného snehu sa dá použiť aj biela pena na holenie a zemiakový škrob. Zmes dobre premiešajte a škrob postupne pridávajte, dokým sa hmota nestane sypká a lepivá. Na ozdobenie môžete prisypať strieborné trblietky. 

Odporúčame prečítať: DIY vianočné dekorácie - video tutoriály

vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Dobroty

Niet nad chladné zimné počasie a sladký horúci nápoj v rukách. Vychutnať si vianočné maškrty sa dá nielen na vianočných trhoch, ale aj z pohodlia domova. Varené víno, vianočný punč, teplý čaj s citrónom a klinčekmi či horúca čokoláda. Všetko má jednoduchú prípravu, ale dokáže vytvoriť úplne novú atmosféru.

Na horúcu čokoládu postačí uvariť horkú čokoládu v mlieku a dochutiť medom alebo cukrom, ozdobiť šľahačkou, posypať stružlinami čokolády alebo posypať malými penovými cukríkmi. Detské duše, ale aj tie dospelé, budú nadšené. 

Odporúčame prečítať: 100 vežaté mesto menom Praha – čo ponúka v predvianočnom období

vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Nálada naokolo

Zmeňte svoje domáce zvyky. Hneď sa budete cítiť vianočnejšie, keď si k domácim teplákom obujete vianočné ponožky alebo navlečiete huňaté škriatkovské papuče. Zababušiť sa večer do deky s vianočným motívom má tiež svoje čaro. A čo k tomu? No predsa vianočné rozprávky! A keď vás už prejde chuť na princezné, sobíkov a elfov, našťastie filmový priemysel ponúka mnoho kvalitných vianočných čiernobielych filmov, ktoré spravia krásny večer tým starším z nás vo dvojici, s vareným vínom v ruke, pod teplou dekou. Ideálnejší by už len bol skutočný sneh za oknom.

Tak akú vianočnú atmosféru máte vy? 

Odporúčame prečítať: Šťastné, veselé a švédske!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Dana Kobíková 04.12.16 08:48

DK
karma
-1.00

Ja vyrábam hocijaké dekorácie :)

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 04.12.16 09:43

IM
karma
100.00

niečo poriešime

  • 1
Odpovedať

Alexandra Petriková 04.12.16 10:06

AP
karma
-1.00

Už čakám na dekorácie :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 04.12.16 10:13

SK
karma
114.00

adventný venček je už na svojom mieste

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.12.16 13:56

karma
108.00

Dobre napady,my sa na dekoracie este len chystame.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.12.16 16:37

PV
karma
113.00

Milujem zdobenie domácnosti na tieto nádherné sviatky.. Už sa teším na punč a môj výborný Vaječný koňak..

  • 1
Odpovedať

Bria Tóthová 04.12.16 18:42

BT
karma
-1.00

nenáročné veci sa snažíme vytvoriť si doma a ešte si pritom aj oddýchneme

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 04.12.16 21:09

MM
karma
100.00

treba si užiť celý advent, nie len tých pár vianočných dní

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 05.12.16 12:58

karma
93.00

milujem Vianočnú atmosféru :) vôňu pomarančov, škorice a koláčikov. dom už máme vyzdobený :) ešte stromček chýba

  • 1
Odpovedať

Ria Petrová 05.12.16 22:01

RP
karma
-1.00

Adventný veniec je prvý krok v decembri, ktorým si púšťame do domu vianočnú atmosféru.S pribúdajúcimi horiacimi sviečkami pribúda neopakovateľná vôňa drobných pečených trvanlivých koláčikov a už spravidla týždeň pred Vianocami u nás vládnu naozajstné Vianoce.

  • 1
Odpovedať

Mária Zámečníková 06.12.16 18:03

MZ
karma
-1.00

Už sa neviem dočkať Vianoc :)

  • 1
Odpovedať

ľubka Olexyová 13.12.16 13:18

ľO
karma
-1.00

adventný veniec i kalendár mám a vytvárajú príjemnú atmosféru

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní