Žalúdočné vredy: Šokujúce, ale toto ti naozaj pomôže!

Žalúdočné vredy: Šokujúce, ale toto ti naozaj pomôže!

Trápia vás žalúdočné vredy? Rozhodne to nie je nič príjemné, ale my máme pre vás dobrú správu. Vedci totiž zistili, že okrem iných prírodných prostriedkov, proti žalúdočným vredom sa dá zabojovať aj chutným nápojom. Smoothie proti vredom si dokážete pripraviť úplne jednoducho, rýchlo a kedykoľvek. A hoci kombinácia jeho ingrediencií znie na prvé počutie zvláštne, v konečnom dôsledku chutí naozaj výborne. Pozrite sa, ako na to!

Napadlo by vám skombinovať zemiaky s banánmi? Zrejme nie. Ale ak vám prezradíme, že práve táto kombinácia je mimoriadne účinná v boji proti žalúdočným vredom, už to nie je také nepredstaviteľné spojenie, však? Použite zemiaky bez klíčkov a zelenkastého povrchu a nie úplne prezreté banány. Zmixujte jeden ošúpaný zemiak, jeden ošúpaný banán a 100 ml vody.

Tento smoothie nápoj pite každé ráno, aspoň 30 minút pred raňajkami, kým nepocítite zlepšenie. Hoci žalúdočné vredy trápia čoraz viac ľudí na celom svete, nevenuje sa tomuto problému až taká pozornosť, akú by si zaslúžil. Čo je naozaj šokujúce, trpia nimi už aj deti.

Neprehliadni: Chceš vedieť, ako sa zbaviť nafukovania? Urob si tieto 3 nápoje!

čo pomáha pri vredoch

Zdroj: Shutterstock®

Ako vznikne žalúdočný vred?

Sú to vlastne vredy, nachádzajúce sa na stenách žalúdka a tenkého čreva. Vznikajú pri nadmernom počte baktérií, kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu v žalúdku, ale aj následkom dlhodobého užívania liekov. Následne je podráždená sliznica žalúdka, čím sa postupne stráca. Nakoľko ide o ochrannú vrstvu žalúdka, jej úbytkom žalúdok trpí a vzniká vred.

Prvým príznakom je bolesť žalúdka. Nasleduje pálenie záhy, až zápal a krvácanie. Ak vo vašom prípade ešte nedošlo k infekcii či krvácaniu, čo už je veľmi nebezpečné štádium, dopomôcť si viete aj samy. Stačí upraviť stravu, ktorej súčasťou majú byť aj vhodne namixované smoothie. Práve ten spomínaný zemiakovo-banánový veľkou mierou prispieva k hojeniu poškodenej sliznice žalúdka, čo je v boji proti vredom mimoriadne dôležité.

smoothie na žalúdočné vredy

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Voda alebo čaj s medom ako užitočná pomoc

Proti žalúdočným vredom viete zabojovať aj tak, že každé ráno, nalačno, aspoň pol hodiny pred raňajkami, vypijete vlažnú vodu alebo čaj s pridaním jednej polievkovej lyžice medu. Uznajte, že to vôbec neznie ako drastická liečebná procedúra, práve naopak. V rámci prevencie proti vredom však určite prijímajte čo najviac vlákniny. Denne by ste jej mali prijať približne 40 gramov a pre predstavu, klasické zelené smoothie (listová zelenina, ovocie a voda) obsahuje asi 9 gramov vlákniny.

Nepríjemným a bolestivým žalúdočným vredom vedia účinne zakrútiť krk aj rakytník a brusnice. Stimulujú totiž tráviacu funkciu žalúdka. Ak ich navyše skombinujete, vznikne vám vynikajúci liek v podobe chutného nápoja. Stačí zmiešať dokopy rakytníkovú, brusnicovú, no pokojne aj čučoriedkovú a jablkovú šťavu a účinný nápoj proti žalúdočným vredom je na svete. Ale pozor, tu treba spomenúť, že samotná jablková šťava, bez iných prísad, nepôsobí proti vredom dvakrát blahodarne. Naopak, sama o sebe dokáže žalúdok naozaj podráždiť.

Zaujme ťa: Zlatá žila: Chúlostivý problém, ktorý rozhodne netreba zanedbať

pomoc proti vredom v žalúdku

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com, flickr.com

Smoothie verzus šťava

Výhodou smoothie, v porovnaní so šťavami je, že obsahujú aj to, čo už v šťavách nie je, teda šupku, dreň aj vlákninu. Šupka je plná antioxidantov, dreň zase chráni organizmus vďaka flavonoidom a vláknina, ako všetci vieme, je nenahraditeľnou zložkou zdravého tela. Pri žalúdočných vredoch si treba naordinovať diétu, konzumovať len varenú a dusenú stravu, nič studené, no ani horúce. Určite treba vylúčiť alkohol, cigarety a kávu. A nezabudnite zaradiť do svojho jedálnička smoothie, ideálne ten zemiakovo-banánový a piť ho každé ráno nalačno!

- Anketa

MÁTE / MALI STE PROBLÉMY SO ŽALÚDOČNÝMI VREDMI?

Odpovedalo 84 ľudí  

Áno, žiaľ, už niekoľkokrát
54%
Áno, ale už mám, našťastie, pokoj
14%
Nie, som z tých šťastnejších
32%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Maxianová 30.03.18 07:47

MM
karma
100.00

zasa som sa dozvedela veľa zaujímavých informácií, doteraz som registrovala ako účinný prostriedok proti žalúdočným vredom kapsaicín, ktorý obsahujú chilli papričky

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 30.03.18 10:06

SK
karma
86.00

ja si davam ako prevenciu pred chorobami chili papricky do polievky a mam rada stiplave jedla.... na ranaky milujem smothi... pripravujem si ho ci uz ovocia alebo zeleniny...

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Križanová 30.03.18 10:42

MK
karma
92.00

zaujímavé inforvámcie

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.03.18 14:57

DB
karma
117.00

naozaj dobré rady...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.03.18 17:48

ĽŠ
karma
100.00

Smoothie ma naozaj prekvapilo, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.03.18 22:51

karma
109.00

žalúdočné vredy nepoznám,som z tých šťastnejších...

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 08.04.18 14:19

karma
113.00

tolik různých nemocí, ale ta mezi moje naštěstí nepatří

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní