Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti

Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti

Kontúrovanie už dávno nepatrí medzi tajné triky beauty blogeriek. S novými paletkami Dermacol a radami od vizážistky Silvie Siegr zvládnete túto hru svetla a tieňov doslova na pár ťahov.

  • Paletka s matným a trblietavým rozjasňovačom

Paletka v elegantnom čierno-zlatom balení so zrkadielkom obsahuje 4 prakticky zvolené kombinácie odtieňov, ktoré na vašej tvári zvýraznia prednosti a potlačia prípadné nedostatky. Trblietavý rozjasňovač je určený na výraznejšie rozjasnenie a dosiahnutie tzv. shimmering efektu. Matný rozjasňovač je zase vhodný na presvetlenie pleti a vybraných častí tváre. Na vytvorenie kontúr poslúžia svetlejšia a tmavšia hnedá farba.

  • Paletka s matným rozjasňovačom a farbou na líčka

Elegantná paletka poteší dámy, ktoré majú rady univerzálne riešenia. Nájdete v nej matný rozjasňovač vhodný na rozjasnenie vybraných častí tváre a hnedú farbu v dvoch odtieňoch – studenom svetlejšom a teplom tmavšom na vytvorenie kontúr. Paletku dopĺňa farba na líčka v koralovej farbe, ktorá pristane každému typu pleti. V elegantnom čierno-zlatom balení so zrkadielkom ju môžete mať vždy poruke.

Pozri tiež: Ako predĺžiť výdrž make-upu: 3 triky, ktoré sa oplatí vyskúšať!

konturovacie paletky Dermacol

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Pravidlá kontúrovania

Základným predpokladom dokonalého kontúrovania je správne určenie vášho tvaru tváre. Je dokonale oválna, okrúhla, podlhovastá alebo štvorcová? Od toho závisí, či  ju bude potrebné opticky zúžiť alebo jej na niektorých miestach pridať objem. „Znížiť“ príliš vysoké čelo alebo domodelovať nevýrazné lícne kosti. Ako pomôcka pri správnom určení, ktoré časti zvýrazniť a ktoré, naopak, potlačiť vám pomôže nasledujúci manuál od Silvie Siegr, vizážistky značky Dermacol.

Kontúrovanie je technika založená na hre svetla a tieňa. Platí teda jednoduché pravidlo – tmavšie odtiene používame na potlačenie, svetlejšie na zvýraznenie vybraných častí tváre. Tmavšie kontúry aplikujeme pod lícne kosti, pozdĺž línie vlasov, na hrany nosa, pod čeľusť a v oblasti brady (pre jej zúženie). Voľba konkrétneho odtieňa kontúry je čisto individuálna a záleží na odtieni pleti – či má studený alebo teplý tón. 

Rozjasňovač aplikujeme na stred čela, pod oči, nad spodnú peru prípadne stred nosa. Pri dennom líčení volíme matný rozjasňovač, ktorý pôsobí na pleti prirodzenejšie. Slávnostné a večerné líčenie „znesie“ oveľa viac lesku, ideálnou voľbou je preto trblietavý rozjasňovač.

ako opticky zúžiť tvár

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Pred samotným kontúrovaním je potrebné pleť farebne zjednotiť make-upom alebo BB krémom.

Vybranú farbu naberte skoseným štetcom (napr. D54), prebytočnú hmotu ľahko oprášte a naneste na vybrané časti tváre. Pri aplikácii postupujte opatrne a farbu podľa potreby postupne vrstvite. Kontúry rozpracujte krúživými pohybmi dostratena. Na finalizáciu je dobré použiť veľký štetec (napr. D53) a nakoniec líčenie zafixovať transparentným púdrom.

ako na kontúrovanie tváre

Zdroj: Dermacol

Oválna tvár je považovaná za ideálny tvar, pri ktorom sú čelo, lícne kosti a brada v rovnováhe. Tmavú farbu na kontúry naneste na vrch čela pod líniu vlasov a šikmo pod líce kosti, čím krásne vystúpia líčka. Ak je to potrebné, tmavším odtieňom môžete opticky zúžiť nos – stačí ho naniesť na jeho bočné strany. Svetlú farbu naneste na oblasť čela, oblasť pod očami, bradu a hranu nosa.

Okrúhla tvár pôsobí kvôli svojej šírke plnším dojmom. Lícne kosti a brada bývajú nevýrazné, preto tento typ tváre potrebuje jemne zúžiť a zvýrazniť proporcie. Tmavú farbu na kontúry naneste na časti, ktoré chcete opticky zoštíhliť – teda hrany tváre. Líniu veďte pod lícne kosti, postupujte smerom dole od uší ku kútikom úst a od konca čeľusti k brade. Tým tvár opticky predĺžite a bude vyzerať užšia. Na spodnú časť tváre nikdy nepoužívajte svetlé tiene, tým by ste ju opticky ešte viac zaguľatili. Svetlou farbou prejasnite stred čela a oblasť pod očami. Svetlé kontúry naneste aj na stred nosa. Čelo potrebujeme opticky predĺžiť, preto naň nikdy nenanášajte tmavé tóny.

Podlhovastá tvár má výrazné čelo, vysoko položené lícne kosti a ostro rezanú bradu. Kontúrovaním sa teda snažíme tvár opticky skrátiť a dodať jej objem. Tmavý tieň naneste na čelo – pozdĺž línie vlasov až ku spánkom. Následne ho aplikujte na bradu, čím ju opticky skrátite. V prípade potreby opticky zúžte nos pomocou svetlého hnedého tieňa. Svetlý tieň aplikujte pod oči a na stred nosa, čím sa tvár opticky rozšíri. Aby vyzerala tvár plnšie, aplikujte svetlú farbu aj na oblasť líc.

Štvorcová tvár je charakteristická širokou sánkou a čelom. Typické sú pre ňu vystupujúce lícne kosti. Kontúrovaním je možné výrazné črty zjemniť. Tmavý tieň naneste po stranách čela až k línii vlasov a spánkom a pokračujte smerom dole od vonkajšieho kútika oka ku kútikom úst a až k čeľusti a brade. Tým tvár opticky zúžite. Svetlý tieň aplikujte v línii od stredu čela a línie vlasov cez hranu nosa až k hornej pere. Trochu svetlej farby naneste aj pod spodnú peru.

- Galéria
1 z 6
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk
Zásady kontúrovania tváre: Vykontúruj svoju tvár do dokonalosti - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 01.10.19 16:57

LK
karma
100.00

Kontúrovanie mám rada, ale nie vždy je na to čas :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 01.10.19 19:33

karma
108.00

ja sa moc nelicim, ale zaujimave citanie, mozno niekedy vyskusam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní