Spojenie čokolády, zrelých malín a mascarpone to je záruka skvelej chuti. Ak potrebujete dezert bez lepku a laktózy je potrebné trochu kombinovať. Pri pečení nepoužívam bezlepkové zmesi – nechutia mojim známym a klientom, a tak prišla na rad múka z quinoy, mleté mandle, vajcia a bezlaktózové mascarpone.
Cieľom nebolo upiecť tortu, ale vytvoriť bezlepkové cesto podobné bublanine, z ktorého je možné piecť ovocné bublaniny, muffinky, bábovky, ale aj korpus pre tortu. Podarilo sa k najväčšej spokojnosti... :)
Odporúčame tiež: Recept na: Jahodový cheesecake (bez múky)
Príprava je jednoduchá a tak vás neprekvapí neskoro ohlásená návšteva. Piekla som v 18 cm forme, ak chcete piecť v klasickej tortovej forme prispôsobte si množstvá.
Budete potrebovať:
- 50 g múky z quinoy
- 50 g mletých mandlí
- 2 vajcia
- 40 g trstinového cukru
- 1/4 čl sódy bic.
- 1/4 čl prášku do pečiva (bez lepku)
- vanilkový extrakt
- štipku soli
- 1 PL oleja
- 1 PL rumu (možno vynechať)
- 10 g posekanej kvalitnej čokolády
Odporúčame tiež: Zlaté a strieborné šperky a ich moc
Postup:
1. Zmiešajte spolu múku z quinoy, mleté mandle, prášok do pečiva a sódu bicarbonu . Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom do hustej peny, pridajte vanilkový extrakt, lyžicu rumu a lyžicu oleja, dobre premiešajte.
2. Vaječné bielky so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Do žĺtkovej hmoty pridajte suchú zmes po častiach a dobre zapracujte.
3. Po častiach vmiešavajte tuhý sneh a na záver pridajte čokoládu.
4. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, naplňte cestom a pečte pri teplote 170°C cca 30 minút.
5. Či je korpus upečený zistíte drevenou špajľou, ktorá po zapichnutí musí ostať suchá.
6. Mascarpone vyšľahajte s trochou cukru a primiešajte maliny. Krémom natrite povrch torty a ozdobte ovocím a mätovými lístkami.
Odporúčame tiež: Recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami
Odporúčame tiež: Večne studené nohy a ruky – čo s tým?
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk