Zelené nápoje: Prečo by ich mal piť úplne každý?

Zelené nápoje: Prečo by ich mal piť úplne každý?

Hovorí sa, že modrá je dobrá. Ak však hovoríme o tom, čo je dobré pre naše telo a zdravie, jednoznačne vyhráva farba zelená.

Nápoje tejto farby sú totiž pre náš organizmus hotovým pokladom. Skrývajú v sebe množstvo živín, vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok.

Zelené nápoje dokážu účinne zasýtiť, podporiť očistu organizmu aj chudnutie. Navyše, ak si ich dobre pripravíte, chutia jednoducho skvelo. V nasledujúcom článku vám prezradíme čaro zelených smoothie nápojov, a tiež pár tipov na ich prípravu!  

 

Čo sa v nich skrýva?

Výživný a chutný zelený nápoj si pripravíte veľmi jednoducho, a to rozmixovaním správneho ovocia, zeleniny i byliniek. Tieto husté a krémové šťavy, známe aj ako smoothie nápoje, dodajú telu celý rad účinných látok, ktoré pozitívne vplývajú na ľudský organizmus. Ovocie, zelenina aj bylinky sú totiž tým najlepším zdrojom vitamínov, minerálov, kyselín, enzýmov, chlorofylu, vlákniny, flavonoidov, bielkovín, betakaroténu a mnohých ďalších látok.

Keďže si ich pripravujete v pohodlí domova, presne viete, čo do nich dávate. Môžete si tak byť istí, že váš nápoj neobsahuje žiadne umelé sladidlá, chemické konzervanty či farbivá. Pripravené zelené smoothie nápoje je najlepšie konzumovať hneď za čerstva. V chladničke vám však vydržia maximálne dva dni. Dopriať si ich môžete kedykoľvek. Keďže majú hustejšiu konzistenciu a dokážu človeka zasýtiť, vhodné sú napríklad na desiatu, olovrant i raňajky. Pokojne ich zabaľte deťom do školy, alebo si ich zoberte do práce.  

Pozri aj: Jedinečné miesta: Bambusové háje Arashiyama na ostrove Kjóto

príprava zeleného nápoja

Zdroj: Shutterstock®

Čím si nápoj ozeleniť?

Tajomstvom úspechu je listová či iná zelenina zelenej farby, prípadne i byliny. Tieto suroviny dodajú nápoju tú správnu farbu, žiaľ, nie chuť. Ak by ste zmixovali špenát, hlávkový šalát, kalerábový list a vňať z petržlenu, výsledný produkt by síce zelený a zdravý bol, no asi len málokomu by chutil. Samozrejme, aby bol účinok zelených smoothie čo najvyšší, potrebný je i vysoký podiel zelených potravín. Aby vám však nápoj i chutil, dôležité je dobre si rozmyslieť, s čím listovú zeleninu kombinovať. Je potrebné nájsť ten správny pomer medzi zeleninou a ovocím.

Krémovú a trochu hustejšiu konzistenciu zabezpečíte pridaním banánu, avokáda či vopred namočených ľanových a chia semienok. Na dosladenie nápojov môžete použiť už spomínaný banán, sušené ovocie, agávový sirup, stopercentný džús i med. Niektoré prísady sa naopak do zelených nápojov vôbec nehodia. Mliečne výrobky ako jogurty či mlieko môžu niekomu v kombinácii s listovou zeleninou či bylinami sťažiť trávenie. Rovnaký vplyv môže mať i spojenie s koreňovou zeleninou, hlavne s mrkvou či červenou repou. Do zelených smoothie nápojov nie sú vhodné ani varené, pečené a smažené potraviny, marmelády či kompóty.

účinky zelených smoothie nápojov

Zdroj: Shutterstock®

Toto všetko zelený nápoj dokáže

Zelené smoothie nápoje predstavujú celý komplex výživných látok v tekutej forme. Vďaka tomu majú množstvo pozitívnych vplyvov na telo človeka. Nielenže vás zasýtia, ale zároveň naštartujú prečistenie každej jednej bunky tela. To napomôže predĺženiu vášho biologického veku a vedie to i k pocitu revitalizácie celého organizmu. Zelené nápoje prirodzenie odstraňujú toxíny a napomáhajú v tele znižovať cholesterol. Taktiež prečistia vaše chuťové bunky. Pri pravidelnej konzumácii sa môže objaviť strata záujmu o nezdravé jedlá. Aj chuť na sladké či slané sa zníži.

Tieto zdravé nápoje vám tiež poskytnú množstvo energie, čím sa eliminuje potreba spánku počas dňa. Vďaka obsahu vlákniny podporujú správne trávenie a vyprázdňovanie. Nápoje sú navyše ľahko stráviteľné. Ideálna je aj ich konzumácia počas redukčných diét. Ďalšou silnou stránkou zelených zmesí je vysoký obsah chlorofylu. Ten zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom a infekciám. Taktiež pôsobí proti toxínom, zlepšuje zrak a blahodarne vplýva i na cievny systém.

A nakoniec, každý lekár či odborník na výživu odporúča konzumáciu niekoľkých porcií ovocia a zeleniny denne. Ak máte problém so zaradením týchto potravín do jedálnička v klasickej podobe, toto je skvelý spôsob, ako by sa vám to mohlo podariť. Takto sa už nikdy nemusíte obávať, že by vám nejaké vitamíny či minerály chýbali.

Odporúčame: Trápi ťa suchá pokožka alebo ekzém? Skús tento prírodný kúpeľ!

recept na smoothie nápoj

Zdroj: Shutterstock®

Čo teda skombinovať?

1. Špenát, banán, jablko, kivi

Do mixéra vhoďte za hrsť listov baby špenátu, 1 menší banán, 1 zelené jablko, 1 kivi, trochu vody a rozmixujte to na jednotnú hmotu. Pokojne môžete pridať i vopred namočené chia semienka. Nápoj si doprajte na raňajky, bude to pre vaše telo úspešný začiatok dňa. Podporíte svoju obranyschopnosť a telu dodáte flavonoidy, kyselinu šťavelovú a pantoténovú i celý rad minerálnych látok.

2. Brokolica, špenát, jahody

Brokolicu vopred povarte vo vode aspoň 5 minút. Potom k jednej ružičke mäkkej brokolice pridajte 10 listov baby špenátu, 15 kusov čerstvých jahôd a 4 dcl vody. Zmixujte a podávajte. Z uvedeného množstva si takto pripravíte viacero porcií. Brokolicovo-jahodový smoothie nápoj môžete ako ľahké a plnohodnotné jedlo vypiť i na večeru. Brokolica vám pomôže s nadbytočným cholesterolom a skvelá je pri chudnutí.  

obľúbený smoothie nápoj

Zdroj: Shutterstock®

3. To, čo vám chutí

Dali sme vám tip na dva chutné zelené smoothie nápoje, no pri ich vytváraní sa nemusíte držať žiadnych receptov. Dôležité je zapojiť fantáziu a nebáť sa kombinovať. Zelené smoothie nápoje vám budú chutiť hlavne vtedy, ak máte radi aj ingrediencie, z ktorých si ich pripravujete. Na začiatku pokojne používajte viac ovocia, bude to chutiť i vašim deťom. Neskôr môžete podiel listovej zeleniny zvyšovať.

Najprv vhoďte medzi banán a mango iba zopár listov hlávkového šalátu či špenátu. Verte, že to ani nezacítite. Ak vám prvý nápoj nechutí, nebojte sa experimentovať ďalej. Použiť môžete nielen ovocie a zeleninu, ale napríklad i rôzne semienka, oriešky a bylinky. Aj v tomto prípade však platí, že menej je niekedy viac. Chutný nápoj totiž vyčarujete pokojne len z dvoch ingrediencií.

Pozri aj: Ako vyčistiť práčku rýchlo a jednoducho? Vyskúšaj tento lacný trik!  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 14.12.17 14:37

SK
karma
114.00

dnes som robila stopkový zeler s banánom, chia semienkami, škoricou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní