ZOO Praha: Jedinečné miesto, ktoré musíš navštíviť. Zisti, prečo!

ZOO Praha: Jedinečné miesto, ktoré musíš navštíviť. Zisti, prečo!

Na Slovensku máme niekoľko skutočne očarujúcich zoologických záhrad, v ktorých sa môžeme s priateľmi či rodinou poprechádzať, poobdivovať faunu i flóru a načerpať novú energiu. Veľmi krásne miesta podobného charakteru však nájdeme i u našich susedov Čechov. Priamo v hlavnom meste totiž sídli rozsiahla zoo, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť.

Každoročne obsadzuje rebríčky najobľúbenejších zoologických záhrad sveta.  Otvorili ju v roku 1931 a v súčasnosti podľa štatistík privíta aj viac ako 1 milión návštevníkov ročne, medzi ktorými sú domáci i turisti z celého sveta. Vy môžete dnes spolu s nami objaviť krásy tohto miesta. Pozývame vás totiž na malú virtuálnu prehliadku ZOO Praha!

Pozri aj: Safari - zažiť sa dá na vlastnej koži aj u našich susedov v Čechách

orientačný plán v ZOO Praha

Zdroj: Shutterstock®

Už ste navštívili ZOO Praha?

ZOO Praha alebo oficiálne Zoologická záhrada hlavného mesta Prahy, sa nachádza v dolnej časti pražskej Troje a jej areál z južnej strany lemuje rieka Vltava. Prvý raz bola otvorená 28. septembra 1931. Jej zakladateľom a zároveň prvým riaditeľom bol Jiří Janda. Myšlienka vybudovania zoo v tejto oblasti však siaha hlbšie do minulosti a to do osemdesiatych rokov 19. storočia. V súčasnosti ZOO Praha predstavuje modernú zoologickú záhradu. Usiluje sa o to, aby mali zvieratá také podmienky na život, ktoré sa čo najviac približujú ich prirodzenému prostrediu. Rovnako je súčasťou mnohých programov na záchranu ohrozených živočíšnych druhov.    

Zoologická záhrada v Prahe je jedným z najnavštevovanejších turistických cieľov v celej Českej republike. O jej popularite svedčí i pravidelné umiestňovanie sa v rozličných rebríčkoch najkrajších zoologických záhrad. Koncom roku 2007 ju Forbes Traveler umiestnil na siedme miesto v zozname najlepších zoo na svete. S pôsobením pražskej zoo sa však nespájajú len samé úspechy. V roku 2002 toto miesto totiž zastihli rozsiahle povodne. Zatopili až polovicu areálu a vyžiadali si množstvo zvieracích obetí. O niečo menej ničivejšie povodne zasiahli pražskú zoologickú záhradu i v roku 2013.

pavilóny v ZOO Praha

Zdroj: Shutterstock®

Areál zoo je plný pavilónov a expozícií

Na návštevu zoologickej záhrady v Prahe si vyhraďte dostatok času. Verte nám, že za hodinu ani dve to nestihnete. A to už vôbec nie, ak chcete objaviť skutočne všetky zákutia. Vyhraďte si aspoň pol dňa a teda predpoludnie alebo poobedie. Bez problémov sa však môžete po areáli túlať celý deň, najmä, ak prídete s deťmi. Do zoo sa dostanete cez niekoľko vstupov a to napríklad z južnej i severnej strany. Ak však budete vstupovať cez hlavný vchod, určite neprehliadnite miestny chodník slávy. Nachádzajú sa na ňom odtlačky mnohých zvierat, pre ktorých je toto miesto domovom.

Po vstupe do zoo vás dozaista prekvapí rozsiahlosť a členitosť celého areálu. Horná časť zoo je charakteristická obrovskými výbehmi. V jej dolnej časti sú zase prítomné niektoré veľké pavilóny, no i rozličné zákutia a užšie uličky. Celý areál zoo je však možné rozčleniť na niekoľko expozičných celkov, akými sú napríklad Severský les, Austrália, Voliéry pod skalou, Vodný svet a opičie ostrovy či Dravci.   

V súčasnej dobe je v zoologickej záhrade vybudovaných až 13 pavilónov, medzi inými i pavilón hrochov, goríl, gaviálov či veľkých korytnačiek. Niektoré expozície parku sú dokonca priechodné. Ocitnúť sa tak môžete vo voliére s voľne vypustenými vtákmi či v ohrade s lemurmi. Umiestnenia jednotlivých pavilónov, expozičných celkov a konkrétnych druhov zvierat sú prehľadne zakreslené v mapke zoo, ktorú si môžete zakúpiť pri pokladniach i v obchodoch so suvenírmi. Rovnako je však rozmiestnená po celom parku. 

Odporúčame: Tip na výlet na Slovensku: Čo návštevníkom ponúka mesto Košice?

zvieratá v ZOO Praha

Zdroj: Shutterstock®

S ktorými zvieratami sa stretnete zoči-voči?

Úplne prvým zvieraťom v pražskej zoo bola vlčica Lotta. Aktuálne tu svoj domov našlo cez 5000 zvierat, čo zahŕňa okolo 670 rozličných druhov. V zoo si môžete obzrieť faunu zo všetkých kútov sveta. V expozičnom celku Skalný masív vás privíta kozorožec kaukazský či tahr himalájsky. Africká savana je vskutku rozsiahlym a očarujúcim areálom, v ktorom narazíte na žirafy, pštrosy, antilopy či surikaty. Pri nej sídli Údolie slonov s dospelými jedincami i malými sloníčatami.

Jedinečný je aj pavilón Indonézska džungľa. Pri jeho návšteve sa ocitnete akoby v skutočnom pralese a brodíte sa úzkymi uličkami. Nachádzajú sa tu vyhliadkové terasy na orangutany či výbehy pre varany komodské. Pražská zoologická záhrada je však známa aj tým, že chová i množstvo vzácnych či ohrozených druhov. Chovajú tu napríklad koňa Przewalského, ktorý vo voľnej prírode čelil vyhubeniu. Pre tento druh vedie ZOO Praha i medzinárodnú plemennú knihu.

Svoj domov tu našiel i ohrozený gaviál indický. Vynechať by ste nemali ani návštevu pavilónu, nazvaného Velemlokárium, ktorý bol otvorený v roku 2014. Sídlia tu veľmloky čínske, ktoré pôvodne obývali najmä čínske potoky a jazerá a dnes patria medzi kriticky ohrozené druhy. Pražská zoologická záhrada sa navyše môže pýšiť najväčším veľmlokom v Európe.   

aktivity v ZOO Praha

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko ešte v zoo zažijete?

Jednou z expozičných celkov je i takzvaná Detská zoo, ktorá sa nachádza v dolnej časti záhrady. Jej súčasťou je statok, plný domácich zvierat a tiež prechodné ohrady s ovcami a kozami. K dispozícii sú tu i automaty s krmivom, s ktorým je možné zvieratá nakŕmiť, z čoho budú mať dozaista radosť práve deti. Najmenší si prídu na svoje i v areáli, nazvanom Rezervácia Bororo, kde sa môžu vyblázniť na množstve preliezačiek. Okrem toho sa tu nachádza i terárium. V zoo sa tiež pravidelne uskutočňuje komentované kŕmenie zvierat, ktoré sa koná počas celého dňa vo vonkajších priestoroch či jednotlivých pavilónoch.

Počas tejto aktivity sa vďaka krátkej prednáške chovateľa dozviete o konkrétnom zvierati množstvo zaujímavostí. Jednou z atrakcií a zároveň akousi formou dopravy v ZOO Praha je nepochybne i sedačková lanovka, ktorá vás vyvezie na najvyššie položené miesta areálu a to ponad skalný masív až k pláňam s jeleňmi, bizónmi či ťavami. Cez zoo tiež jazdí cestný vláčik. Nakoniec tu môžete navštíviť i Papiereň, v ktorej máte jedinečnú príležitosť vyskúšať si vlastnoručnú výrobu papiera zo slonieho trusu.  

Odporúčame: Kôra citrusových plodov: Je naozaj bezpečná? Čo sa v nej ukrýva?

Zdroj foto: autorka článku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 05.10.18 08:11

ĽŠ
karma
100.00

Očarujúca zoologická záhrada.

  • 2
Odpovedať

Monika Filípková 05.10.18 09:51

MF
karma
105.00

Tu sme ešte neboli, no musíme navštíviť aj túto ZOO, keď je taká zaujímavá. Deti sa potešia. Ďakujeme za skvelý tip.

  • 2
Odpovedať

Nikola Turková 05.10.18 10:15

karma
110.00

Dobrý deň, sme radi, že ste u nás našli inšpiráciu na zaujímavý výlet. Veríme, že ich nájdete ešte mnoho. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.10.18 13:57

karma
108.00

To by bola dcera nadšená,dám jej prečítať článok.Kebyže nie je Praha tak ďaleko....

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 08.10.18 07:35

MM
karma
100.00

určite táto ZOO stojí za návštevu

  • 0
Odpovedať

Tomáš Holubík 09.10.18 11:33

TH
karma
-1.00

vďaka za inšpirujúci článok.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 21.11.18 13:52

JK
karma
103.00

škoda že je to tak daleko určite je tam krasne

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 05.05.20 19:21

KS
karma
133.00

ZOO v Prahe je najkrajšia, akú som doteraz videla a to som tam bola asi pred 10 rokmi :-) Ak ju chcete navštíviť, tak si na to vyhraďte celý deň, pretože je tam čo pozerať :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní