Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zubné pasty sú jedným z mála produktov, ktoré človek využíva po celý svoj život. Používali sme ich už od chvíle, čo nám narástli prvé zuby. A stále používame a učíme ich používať aj naše deti.

Ak sa opýtate rôznych zubných lekárov na tú najlepšiu zubnú pastu, ktorú by odporučili svojim pacientom, od každého dostanete rôznu odpoveď. Značka nie je dôležitá – dôležitá je správna technika čistenia, vďaka ktorej si zuby vyčistíte od všetkých škodlivých častíc.

Existuje toľko možností a druhov zubných pást a každá z nich sľubuje iné účinky. Preto väčšinou pri výbere stavíme na pútavý obal. Avšak zubné pasty môžu poskytnúť vašim zubom oveľa viac ako len ich vyčistenie. Z akých druhov zubných pást si môžete vyberať?

Odporúčame: Vypadávanie vlasov - problém s jedným riešením je Parusan

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zdroj: Shutterstock®

1. Detská zubná pasta

Väčšina detských zubných pást má veselý obal, ktorý by mal teoreticky presvedčiť deti, aby si umývali zuby. Je to zubná pasta, ktorá je podobná tým pre dospelých, avšak líši sa v množstve obsiahnutého fluoridu. Detské zubné pasty ho obsahujú v menšom množstve, hlavne kvôli zdravotným rizikám. Tiež obsahujú menej abrazív, pretože detské zúbky sú oveľa citlivejšie. A navyše, detské zubné pasty sú doplnené o jemne sladké chute.

TIP REDAKCIE: Nahliadnite do ponuky značky Lacalut, ktorá poskytuje rôzne zubné pasty pre vaše ratolesti. Ak chcete namotivovať deti k pravidelnému čisteniu zubov, tak siahnite po Lacalut detskej zubnej paste od 0  do 4 rokov s vitamínmi A a E bez cukru, ktorá má jemne malinovú chuť. Pretože umývanie zúbkov môže byť chutné a zábavné, tak pre staršie deti môžete zvoliť Lacalut junior Tropicana zubnú pastu s ovocnou exotickou príchuťou alebo Lacalut junior Sweet berry zubnú pastu s ovocnou jahodovou príchuťou. Aby sme nezabudli na obdobie výmeny mliečnych zúbkov za trvalé, čo býva v období od 4 do 8 rokov, tak vyskúšajte Lacalut detská zubná pasta 4-8 rokov. Tá obsahuje špeciálne čistiace telieska, ktoré odstraňujú zubné povlaky (plaky) - hlavnú príčinu kazov a chorôb ďasien.

Odporúčame prečítať: Čo je to vlastne vlasové tonikum a ako ho používať?

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zdroj: Shutterstock®

2. Zubná pasta pre citlivé zuby

Ak pociťujete problémy pri konzumácii studených alebo horúcich nápojov a potravín, vďaka čomu pociťujete ostrú bolesť, tak je pravdepodobné, že máte problém s citlivými zubami. Tento problém nastáva vtedy, keď vaše ďasná ustupujú, vďaka čomu odhaľujú zubné krčky. Ak je krčok zuba odhalený, teplotnými zmenami, chemickými zmenami alebo mechanickým tlakom sú dráždené dentálne tubuly, ktoré spôsobujú bolesť.

Zubná pasta pre citlivé zuby obsahuje chlorid draselný a chlorid strontnatý, ktoré blokujú cesty v tubuloch, čím začnú poskytovať úľavu od bolesti. Preto ak trpíte extrémnou citlivosťou na akékoľvek podnety, tak zvážte používanie zubných pást tohto typu.

TIP REDAKCIE: Výber vám ani v tomto prípade neuľahčíme, pretože pre vás máme hneď 2 tipy na zubné pasty pre citlivé zuby. Lacalut sensitive zubná pasta na citlivé zuby je špeciálna medicinálna zubná pasta na citlivé zuby a obnažené zubné krčky, ktoré ochraňuje vďaka obsiahnutému komplexu fluoridov. Lacalut extra sensitive zubná pasta zas účinne znižuje citlivosť zubov a obzvlášť šetrným spôsobom čistí ich povrch.

Odporúčame prečítať: Chcete mať krásne riasy? Vyskúšajte nové sérum Pharmatheiss Elixir

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zdroj: Shutterstock®

3. Bieliaca zubná pasta

Jedna z vecí, ktorú si väčšina ľudí na niekom inom všimne, je jasný úsmev. Preto s cieľom takýto úsmev získať, sme ochotní podstupovať rôzne ošetrujúce kúry, ktoré nám majú zabezpečiť žiarivý chrup. Od návštevy zubného lekára, ktorý vám vybieli zuby pomocou peroxidu, cez systémy na bielenie zubov, sa dostávame aj k domácemu spôsobu – prostredníctvom bieliacich zubných pást.

Väčšina bieliacich zubných pást neobsahuje žiadne chemikálie, ale brúsiva, ktoré sa používajú na odstránenie povrchových škvŕn zo zubnej skloviny. Bieliace zubné pasty sú účinnejšie pri prevencii budúcich škvŕn, preto by ste nemali očakávať extrémne vybielenie. A rozhodne nepoužívajte bieliace zubné pasty v prípade citlivých zubov!

TIP REDAKCIE: Ak túžite po hladších a odolnejších zuboch, tak vyskúšajte Lacalut white & repair zubnú pastu, ktorá remineralizuje zubnú sklovinu prírodnou zložkou a obnovuje jej poškodený povrch. Ak chcete belší chrup, tak odporúčame Lacalut White zubnú pastu na bielenie zubov, ktorá okrem bieliaceho efektu posilňuje zubnú sklovinu a ochraňuje pred zubným kazom.

Odporúčame prečítať: Objavte účinky micelárnej vody Pharma Hyaluron

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zdroj: Shutterstock®

4. Fluoridová zubná pasta

Fluorid je najdôležitejšou súčasťou zubnej pasty. Pomáha chrániť zuby pred nepriaznivým vplyvom škodlivých potravín a nápojov. Samotný fluór sa začal pridávať do zubných pást už pred vyše sto rokmi, vďaka čomu bol znížený počet ľudí trpiacich infekciami a rozpadom zubnej skloviny. Preto je obsiahnutý vo väčšine zubných pást, ktoré sú určené ako pre dospelých, tak aj pre deti. Fluorid pomáha chrániť zuby pred vznikom zubného kazu. Preto tieto zubné pasty obsahujú vyššie množstvo fluóru, a preto sú určené hlavne pre tých, ktorým bola diagnostikovaná vyššia kazivosť chrupu.

TIP REDAKCIE: Medicinálna zubná pasta s ochranným účinkom proti zubnému kazu a na odstránenie plakov zo zubov? Takáto je Lacalut Fluor zubná pasta proti zubnému kazu, ktorá obsahuje komplex fluoridov, ktoré spevňujú zubnú sklovinu, zvyšujú jej odolnosť proti kyselinám a ochraňujú ju pred zubným kazom.

Odporúčame prečítať: Nočná mora zrelých žien – vrásky! Ako sa brániť?

Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Zdroj: Shutterstock®

5. Zubné pasty bojujúce so zubným kameňom

Hlavným dôvodom, prečo si čistíme zuby, je odstránenie zvyškov potravín a zubného plaku. Pri nesprávnom čistení zubov dochádza k usadzovaniu zubného plaku, z ktorého sa postupne stáva zubný kameň. V takom prípade je potrebné navštíviť zubného lekára, ktorý vám pomerne bezbolestne tento zubný kameň odstráni.

Zubní experti sa preto zhodujú a odporúčajú používať zubnú pastu, ktorá je účinná pri kontrole tvorby zubného kameňa. Tieto zubné pasty obsahujú aktívne zložky, ktoré pomáhajú zabrániť usadzovaniu zubného plaku, vďaka čomu sa vytvára menšie množstvo zubného kameňa. Je to ideálne hlavne pre tých, ktorí sú náchylnejší na jeho tvorbu.

TIP REDAKCIE: Ak ste za zubnú pastu, ktorá má hneď viacero účinkov, tak vyskúšajte Lacalut multi-effect. Táto zubná pasta má 5 účinkov – prispieva k zdravým ďasnám, pomáha dosiahnuť belší úsmev, spevňuje zubnú sklovinu, chráni zuby pre zubným kazom a navyše zanecháva svieži dych.

Odporúčame prečítať: 10 rád ako potlačiť mastnú pleť a akné počas leta


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 23.04.17 17:40

MM
karma
100.00

najčastejšie používam zubné pasty na citlivé zuby, keďže mám ten problém

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 23.04.17 21:36

SK
karma
86.00

U nas doma vyhrava prave spominana zubna pasta.....ci uz na citlive zuby alebo sem tam kupim aj z bieliacim ucinkom...je ich na trhu fakt neurekom...ako sa hovori 100 ludi 100 chuti....komu ktora sadne...

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní