5 domácich receptov na zrazenie horúčky

5 domácich receptov na zrazenie horúčky
  • 28.09.2016
  • Silvia Karasová

Ak na vás doľahla choroba a jedným z jej sprievodných javov je aj zvýšená teplota, či rovno horúčka, návšteva u lekára by mala byť nevyhnutná. Dupľom v prípade, ak telo takto s vírusom bojuje už niekoľko dní. Lekári vám potvrdia, že zvýšená teplota je priaznivým znakom. Hovorí totiž o tom, že vaše telo bojuje. Nie je nutné ju preto ihneď zrážať. Na strane druhej ak teplotujete naozaj viac dní po sebe, a nielen k večeru jemne zvýšenou teplotou, pomôcť môžu aj domáce recepty na zrazenie horúčky.

Odporúčame prečítať: 5 domácich receptov na boľavé hrdlo

Spozornieť by ste mali aj vtedy, keď máte zvýšenú teplotu nad 37°C dva dni po sebe. Prípadne vás horúčka nad 38,5°C vyčerpáva a zároveň ohrozuje. Domáce recepty, ktoré sa horúčkou zaoberajú v podstate spočíva v dodržiavaní týchto základných piatich pravidiel:

5 domácich receptov na zrazenie horúčky

Zdroj: Shutterstock®

PITE VEĽA TEKUTÍN

Veľa vody, aj bylinkových čajov. Telo počas zvýšenej teploty intenzívne bojuje proti vírusom a infekcii, či zápalom. Popritom sa namáha a dehydruje. Preto je potrebné dodávať mu pravidelný prísun tekutín. Vodu voľte vlažnú, prípadne izbovej teploty. Pripravte si ale tiež čaj, ideálne teplý až horúci, ochutený medom a citrónom, aby ste podporili potenie – teda proces vylučovania škodlivín z tela.

Odporúčame prečítať: Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

VYSKÚŠAJTE STUDENÉ OBKLADY

Pri dlhšiu dobu zvýšenej teplote môžete siahnuť aj po studenom obklade. Namočte látkovú handru, alebo utierku do vody, vyžmýkajte a priložte si na čelo, prípadne obklad omotáte okolo hrudného koša. Na ruky, ani nohy studené obklady nepatria, pretože teplotný šok by telo mohol zmiasť a narobiť ešte väčšiu neplechu. Pri zvýšenej teplote či horúčke sa zvykla užívať aj rýchla studená, či vlažná sprcha.

5 domácich receptov na zrazenie horúčky

Zdroj: Shutterstock®

MIESTNOSŤ V KTOREJ SA LIEČITE

Rozhodnite pravidelne vetrajte, pretože bacily sa majú tendencie veľmi šikovne a rýchlo šíriť. Aj keď máte zimnicu, či triašku, zbytočne izbu nevykurujte. Malo by v nej byť radšej o čosi chladnejšie, než veľmi horúco. Suchý a horúci vzduch liečbe rozhodne neprospieva. Ak je vonku treskúca zima a vy jednoducho kúriť musíte, postavte na radiátor misu s vodou, alebo naň dajte mokrý uterák, ktorý zvlhčeniu vzduchu. 

Odporúčame prečítať: 7 skvelých trikov, ktoré vám uľahčia život

5 domácich receptov na zrazenie horúčky

Zdroj: Shutterstock®

UŽÍVAJTE BYLINKY

Z nich vám počas horúčky, či zvýšenej teploty najlepšie pomôže lipa, mäta prieporná, baza čierna, šípky bohaté na vitamín C, ale tie čas s echinaceou. Toto sú najsilnejší bojovníci a zároveň podporovatelia našej imunity.

Odporúčame prečítať: Hrozno a jeho účinky na zdravie

VEĽA SPITE A ODDYCHUJTE

                       

Asi vám nemusíme hovoriť, že cvičiť, či pracovať by sme počas choroby nemali. Vieme, nie vždy sa to dá, najmä pracovné povinnosti vedia byť viac než obťažujúce. Každopádne sa pokúste zariadiť tak, aby ste svoju chrípku, či nachladenie vyležali, aspoň dvoma troma dňami. A počas tohto oddychu hlavne veľa spite. Počas spánku sa totiž naše telo najlepšie regeneruje. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 28.09.16 11:10

IM
karma
100.00

dakujem za rady čo sa týka byliniek

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 03.10.16 16:54

GV
karma
85.00

na zrazenie teploty je vraj dobry aj caj pripraveny z vysusenych stoniek z ceresni

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní