5 príznakov zápalu močových ciest

5 príznakov zápalu močových ciest
  • 08.11.2016
  • Silvia Karasová

Chladnejšie obdobie býva zradné a pokiaľ podceníme počasie a zo šatníka vytiahneme síce sexi kúsok, ale o to menej hrejivý, koledujeme si o ochorenie.

Spoločne s chrípkou a inými respiračnými chorobami, si ruka v ruke vykračuje veselo k nám, aj zápal močových ciest. Takáto sychravá jeseň je preň ako stvorená, dupľom ak silou mocou chceme ohúriť okolie v mini šatách. Stačí trošku oslabená imunita a už je to tu. Aby ste zápal močových ciest odhalili včas a začali ho okamžite liečiť, prinášame vám jeho 5 najčastejších príznakov.

Odporúčame prečítať: Dôvody, pre ktoré konzumovať ovocie a zeleninu každý deň

5 príznakov zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

ČASTÉ MOČENIE

Ide o najčastejší, najlogickejší a jeden z tých menej príjemných prejavov, že čosi s našimi močovými cestami nie je celkom v poriadku. Časté močenie nás zároveň núti aj častejšie piť. Už podľa farby vášho moču viete zistiť, či svoju telu dodávate veľa, alebo málo tekutín. Tmavý moč hovorí o nedostatku vody, naopak svetlý o prebytku. Pokiaľ máte len mierne príznaky zápalu močových ciest, vyliečiť sa viete aj domácimi čajíkmi. Akonáhle však okrem častého močenia pociťujete aj ďalšie komplikácie, je viac než nutné vyhľadať lekára.



PICHANIE V PODBRUŠKU


A nielen tam. Zápal močových ciest sa vo svojej intenzívnejšej podobe prejavuje aj nepríjemnými bolesťami, najmä v podobe pichania, až rezania, čí pálenia. A to nielen v oblasti podbrušku, či bedier, ale tiež priamo v našej intímnej zóne a rovno pri močení, respektíve pri pokuse o močenie. 
 

 
5 príznakov zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

NUTKAVÉ POCITY MOČIŤ

Prečo hovoríme vyššie len o pokuse o močenie? Pretože tento príznak, je už pre pokročilejší zápal močových ciest viac než typický. Nutkavé pocity močiť každých päť minút sú o to nepríjemnejšie, že ho sprevádzajú rezavé a pichľavé pocity, ktoré nejednej z nás dokážu vohnať slzy do očí.



KRV V MOČI


Ak sa v moči, respektíve v tých pár kvapkách, ktoré zo seba pri zápale močových ciest dostanete, ocitne aj krv, je najvyšší čas prestať odkladať návštevu u lekára. Paniku síce robiť nemusíte, no majte na pamäti, že ak sa infekcia nelieči, skôr, či neskôr prejde do závažnejších chronických ochorení.
 

Odporúčame prečítať: 3 veci, ktoré si na vás muž pravdepodobne nevšimne

5 príznakov zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

OMEŠKANÁ MENŠTRUÁCIA

Že máte v tele zápal vám môže našepkať aj vaše každomesačné obdobie. Dôvod omeškanej menštruácie totiž netkvie len v tehotenstve, ale aj v zápaloch. Keď sa s telom deje čosi, čo nie je preň celkom prirodzené a s čím bojuje, dáva nám to najavo všakovako. V čase očakávaného krvácania napríklad aj tým, že nám menštruácia jednoducho bude meškať. Jeden, dva aj tri dni. A postupne sa k nim začnú pridávať aj vyššie uvedené príznaky, môže byť, že vaše telo, naozaj bojuje so zápalom močových ciest, či ženských orgánov. Pre istotu ale odbehnite do lekárne aj po ten tehotenský test. 



Ďalšie príznaky?

Zápal močových ciest môžu sprevádzať aj ďalšie okolnosti, medzi tie, ktoré by ste mali brať rovno ako pozvánku do ordinácie vášho lekára patrí napríklad zvracanie, nechutenstvo, či zvýšená teplota. Ak aj zápal prekonáte svojpomocne, hrozí, že sa vám môže vrátiť. A keď sa vám začne vracať, treba zbystriť pozornosť a nechať si urobiť viacero vyšetrení. ultrazvukové, röntgenové alebo izotopové vyšetrenie obličiek a vývodových močových ciest môžu totiž odhaliť prípadné anomálie.

Odporúčame prečítať: Pijete džúsy? Viete, čo sa skrýva za ich priemyslom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Moravčíková 10.11.16 18:12

IM
karma
100.00

velmi nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 13.11.16 11:52

MR
karma
109.00

aj som tým prešla, snažím sa tomu predchádzať..

  • 0
Odpovedať

ivana hodova 02.12.16 15:31

IH
karma
-1.00

Presne toto som teraz potrebovala precitat

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.12.16 14:00

SK
karma
114.00

každá z nás asi niečo podobné prežila

  • 0
Odpovedať

Kristína Rusinková 05.12.16 06:31

KR
karma
-1.00

Najlepšie je pri takýchto problémoch čo najskôr navštíviť lekára, ale dovtedy je určite potrebné piť čo najviac čaju, vody s citrónom a celkovo tekutín

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní