7 tipov na zlepšenie stavu vášho srdca

7 tipov na zlepšenie stavu vášho srdca
  • 02.08.2016
  • Vladimíra Drábiková

Veľa ľudí beháva, cvičí a chce mať čo najlepšiu postavu...

Avšak, často zabúdame na to podstatné. Najdôležitejší orgán v našom tele je srdce, a práve o to by sme sa mali najviac a najlepšie starať. V podstate sa naň vyvíja najväčší tlak, záťaž a od neho očakávame najlepšiu spoluprácu so zvyškom tela. Dnes sme si teda pre vás pripravili sedem rád, ako zlepšiť stav vášho srdca, aby mohlo byť zdravé a funkčné.

1. Zmena jedálnička

Ako v každých radách, ani tu sa tomu nevyhnete. To, čo jeme, ovplyvňuje všetko, aj naše srdce. Výskumy ukázali, že až 30% srdcových ochorení by nemuselo vzniknúť, keby sa človek inak stravoval. A to, čo by sme mali jesť sú najmä celozrnné výrobky, hnedá ryža a aspoň dve kvalitné ryby za týždeň (ako napríklad losos).

Odporúčame prečítať: Lekári aj nemocnice robia viac chýb, než si uvedomujeme

7 typov na zlepšenie stavu vášho srdca

Zdroj: Shutterstock®

2. Problémy počas tehotenstva

Ak ste mali počas tehotenstva problémy ako gestačný diabetes alebo preeklampsia, tak je dôležité udržiavať srdce v dobrej kondícii. Ženy, ktoré mali tieto problémy majú totiž väčšiu šancu dostať v priebehu desiatich rokov kardiovaskulárne ochorenie. Preto by ste sa mali poradiť s vašim lekárom a taktiež pravidelne sledovať stav glukózy v krvi.

3. Odpočinok a kľud

Každý z nás zažíva takmer dennodenne stresové situácie, a práve tie neprospievajú nášmu srdcu. Naučte sa vždy zhlboka nadýchnuť a pri takýchto situáciách ukľudniť. Taktiež by sme mali každý deň odpočívať a relaxovať, či už pri hudbe alebo môžete skúsiť meditovať.

4. Spánok

Výskumy ukázali, že ženy, ktoré spia menej ako šesť hodín denne majú vyššiu šancu dostať nejakú zo srdcových chorôb. Preto by ste mali ísť do postele vždy o hodinku skôr, alebo o hodinu neskôr vstať, pretože predĺžením spánku o šesťdesiat minút znižujete vyššie zmienené riziko až o 33%.

Odporúčame prečítať: 5 letných tipov, ako naraz uhasiť smäd aj hlad

7 typov na zlepšenie stavu vášho srdca

Zdroj: Shutterstock®

5. Pohyb

Stačí vám iba 30 minút pohybu denne k tomu, aby ste zlepšili kondíciu vášho srdca. Či už je to cyklistika, beh, plávanie alebo dokonca aj tanec, akýkoľvek aktívny pohyb a zvýšená tepová frekvencia má vplyv na stav vášho srdca. Dlhodobé sedenie má naopak negatívne účinky a môže zvýšiť riziko toho, že v budúcnosti budete trpieť nejakým zo srdcových ochorení. Preto milé dámy, neleniť a cvičiť!

6. Kráčať, kráčať, kráčať...

Sledovať si, koľko krokov denne prejdete nie je na škodu a dokonca vám to môže aj pomôcť. Keď si budete merať, koľko prejdete, tak budete mať motiváciu sa každým dňom prekonávať a zlepšovať. Každý deň sa prekonávajte o 2000 krokov oproti dňu predtým a vaše srdce sa vám odvďačí s až o 10% nižším rizikom ochorení. 

7. Pravidelná kontrola tlaku

Každá z nás by mala mať doma tlakomer a pravidelne si kontrolovať svoj tlak. Tlakomer nie je vec, ktorú by mali mať len vaši starí rodičia, ale aj vy. Keď uvidíte nejaké prudké výkyvy, môžete včas navštíviť lekára.

Odporúčame tiež: Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Kobíková 03.08.16 08:38

LK
karma
100.00

Pekný článok :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.08.16 20:57

SK
karma
114.00

dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Anna Majdáková 03.08.16 23:30

AM
karma
-1.00

fakt hodné zamyslenia, či by to naozaj nechcelo nejakú zmenu vo svojom živote

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní