A prečo, mami? Ak máš zvedavé dieťa, zrejme si vyhrala v lotérii!

A prečo, mami? Ak máš zvedavé dieťa, zrejme si vyhrala v lotérii!

Mať príliš zvedavé dieťa môže byť náročné. A prečo, a prečo, a prečo – to sú niekedy jediné slová, ktoré vyjdú počas dňa z úst našich malých zvedavcov. Pediatri a nedávne štúdie sa však zhodujú na jednom – zvedavosť a úspech idú ruka v ruke, a preto by sa jej nemalo nijako brániť. Ak je aj vaše dieťa najlepší kamarát so slovom „prečo”, možno to nie je len naozajstná skúška vašich nervov,  ale aj predzvesť jeho svetlej budúcnosti. 

Je neprebádaná

Odborníci a pediatri o detskej zvedavosti veľa nevedia. Neexistuje totiž dostatočné množstvo štúdií a overených informácií o tom, ako sa mení s vekom a skúsenosťami dieťaťa. Napriek tomu sa všetci kompetentní zhodujú na tom, že jej potláčanie je jednoznačne skôr na škodu ako na úžitok. Vedci netušia ani to, či je zvedavosť čisto vrodená záležitosť, alebo či sa dá v deťoch podporiť a rozvíjať. Preto všetkých rodičov povzbudzujú k tomu, aby vzali do rúk to, čo ich deťom v oblasti zvedavosti príroda nadelila a pracovali s tým ďalej. To znamená, že by mali viac podporovať záujmy svojich detí, čo v konečnom dôsledku vedie k lepším učiacim návykom. 

Inšpiruj sa: Nevieš, čo dať svojmu bábätku? Skús recepty pre deti od 9 mesiacov

kuriózne dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Začnite od raného veku

Kľúčom k rozvíjaniu detskej kuriozity je všímať si, čo patrí medzi individuálne záujmy dieťaťa, a to už od raného veku, odkedy treba s deťmi hrať najrôznejšie tematické hry na podporu zvedavosti. Hra na schovávačku, aj keď zo začiatku len s dlaňami cez tvár, je presne takouto hrou. Skvelé je aj pýtať sa dieťatka už od bábätka otázky typu „kde je”, „čo robí”, „ako sa to robí” a podobne. S otázkami smerom na deti pokračujte aj naďalej, sú totiž najlepším nástrojom práve na rozvoj detskej zvedavosti. Na otázky svojich detí musíte zároveň aj trpezlivo odpovedať, a to aj vtedy, keď ste unavení z práce.

Komunikácia na prvom mieste

Odborníci sa zhodujú na tom, že pri rozvíjaní detskej zvedavosti je základom komunikácia. S rodičmi, priateľmi, blízkymi, ale aj s učiteľom. Zatiaľ, čo zvedavosti dieťa nenaučíte, ak ju nemá v sebe, rodičov sa komunikácii s deťmi naučiť dá. Možnože sa po prečítaní tohto článku aj vy ako rodičia po náročnom dni usmejete, keď sa vaše dieťatko spýta „prečo” už dvadsiaty raz po sebe.

- Anketa

MÁTE DOMA ZVEDAVÉ DIEŤA?

Odpovedalo 11 ľudí  

Mám a niekedy mu naozaj nestíham odpovedať.
36%
Myslím, že áno ale je zvedavé zdravo.
64%
Ani nie, nič sa ma nepýta.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní