Aká bola hygiena v minulosti? Budeš si gratulovať, že žiješ v dnešnej dobe

Aká bola hygiena v minulosti? Budeš si gratulovať, že žiješ v dnešnej dobe

V súčasnosti si možno už ani neuvedomujeme, aké máme šťastie, že nám z kohútikov tečie studená aj horúca voda, disponujeme splachovacími záchodmi a prať nemusíme v potoku, ale máme na to práčku. A okrem toho sa na našich poličkách v kúpeľniach nachádzajú kozmetické prípravky od výmyslu sveta, ktoré nám pomáhajú s udržiavaním čistoty, dobrého stavu našej pokožky a podobne.

Viete si predstaviť, že by ste sa kúpali či sprchovali možno len raz za mesiac, ba dokonca aj menej? Hygiena sa v minulosti, ale predovšetkým v stredoveku, až tak veľmi neriešila. Veď asi aj preto tie morové epidémie... Tušíte, aké hygienické štandardy mali ľudia v minulosti? Na niektoré určite nebudete mať ani slov. Tak neváhajte a pozrite sa s nami na najšokujúcejšie zvyklosti v oblasti hygieny, ktoré už, chvalabohu, patria do histórie.

Temný stredovek a úpadok hygieny

Väčšina nasledujúcich hygienických zvyklostí spadá do obdobia stredoveku, nakoľko napríklad v takom starovekom Egypte alebo aj starovekom Grécku na hygienu celkom dbali, ba dokonca sa starali nielen o čistotu a vôňu svojej pokožky, ale venovali pozornosť aj chrupu. No v období stredoveku bolo kúpanie sa považované skôr za akýsi rozmar a hygiena „dostávala na frak“.

Zaujme ťa: Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

história hygieny

Zdroj: Pinterest

Kúpeľ dvakrát do roka

Zaujímavou je rozhodne frekvencia kúpania sa počas stredoveku, pričom paradoxne horšie na tom bola skupina vyššie postavených ľudí pred tými, ktorí robili na poli či v bani, pretože tí boli „nútení“ (keďže sa v práci zašpinili) umývať sa častejšie. V zásade však kresťanská viera hlásala, že očista tela je akýmsi zásahom do prirodzenosti človeka, čo je proti Bohu, a tak sa napríklad zo začiatku v ráde Benediktínov povoľoval kúpeľ maximálne dvakrát ročne. Umývanie sa teda nebolo v stredoveku veľmi žiaducou činnosťou, no okrem kresťanstva podporovala myšlienku ponechania tela v špinavom stave aj vtedajšia medicína. Podľa nej totiž častým umývaním dochádzalo k otváraniu pórov na pokožke, čo malo uľahčiť vstup do tela morovej nákaze.

Štandardný stredoveký kúpeľ – žiadna sláva

No a keď už došlo na kúpeľ, tak ten sa niesol v trochu inom duchu u šľachty a v inom u chudobných, ktorým počas teplejších dní musel stačiť aj potok. Tí bohatší si dopriali kúpeľ v drevených kadiach, ktoré mohli byť vystlané plátnom. Klasické mydlá alebo oleje neboli zo začiatku vôbec uznávané, používala sa len čistá voda a maximálne nejaké bylinky. V chudobných rodinách sa na osobnú hygienu používalo aj vedro, v ktorom sa postupne (v tej istej vode), umyli všetci rodinní príslušníci. Výsada čistej vody na začiatku väčšinou patrila hlave rodiny. Čo je smutné, ani len obyčajné umytie rúk pred jedlom nebolo bežným štandardom. To sa uchytilo až v 18. storočí, no i to najmä u bohatších ľudí.

Pozri aj: Najčastejšie chyby pri upratovaní: Pozor, aj utieranie prachu vieš pokaziť

hygiena v histórii

Zdroj: Pinterest

„Starostlivosť“ o šatstvo

Ak sa to tak dá nazvať, tak starostlivosť o šaty znamenala, že boli vypraté párkrát do roka, pričom sa na pranie používal lúh aj moč a išlo o naozaj ťažkú prácu, či už priamo pri potoku, alebo pri korýtkach. Moč sa štandardne používal ako dezinfekčný prostriedok a zároveň aj ako prostriedok pri starostlivosti o pokožku. Bežní ľudia nosili svoje odevy väčšinou dovtedy, kým sa na nich úplne nerozpadli.

WC a toaletný papier mali svoje „muchy“

Hrniec pod posteľou, resp. nočník pretrval ako štandardná výbava domácnosti pomerne dlho. No zaujímavými sú najmä WC-riešenia hradných pánov, ktorí mali na vyšších poschodiach vybudované otvory a tie používali ako toaletu. Exkrementy padli dole a skončili poväčšinou v priekope okolo hradu. Chudobní ľudia používali na utretie po toalete v podstate to, čo mali akurát poruke, či už listy, seno, handričky, ba dokonca i samotnú ruku. Vo vyšších kruhoch neváhali dokonca použiť na tento účel kožúšky mačiatok a počítali s tým, že ich starostlivé mačacie matky znova vyčistia, aby mohli byť opätovne použité. Strašné, všakže!?

stredoveký záchod

Zdroj: Pinterest

To musel byť puch!

Keď si zhrniete doterajšie informácie z článku, je vám asi jasné, že prirodzená „vôňa“ tela stredovekých ľudí musela byť fakticky intenzívna. Aj z tohto dôvodu ju najmä šľachtici maskovali tým, že na seba striekali ťažké parfumy a špinu na tvári zas zakrývali púdrom. Celkovo však ani prechádzka stredovekými ulicami nemohla byť veľmi voňavá, keďže rôzne splašky z vedier a spomínaných hrncov určených na toaletu nemali snaživé gazdinky problém vyliať len tak von z okna.

Tak ako? Máte radosť z toho, že v súčasnosti je už hygiena na úplne inej úrovni? A možno si vychutnáte aj dnešnú sprchu či kúpeľ s väčšou radosťou ako obvykle.

Neprehliadni: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 01.11.19 19:43

MM
karma
100.00

naozaj som rada, čo sa týka hygieny, že žijeme teraz, aj keď sa to už niekedy zasa preháňa a stráca sa imunita

  • 2
Odpovedať

Mária Slováková 02.11.19 11:20

MS
karma
118.00

Už som si o tom aj predtým niečo prečítala.Stredovek bol asi najhorší,aj preto bolo toľko epidémií.

  • 1
Odpovedať

Barbora Kubelková 14.11.19 10:08

karma
113.00

Veruže som rada...ale pri mojom pravidelnom cestovaní vlakom, mám pocit, ako by sme žili ešte v stredoveku aj u nás.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 25.11.19 17:29

MC
karma
109.00

Dnes máme iné štandardy ,ako v stredoveku ,bola to ťažká doba.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní