Najčastejšie chyby pri upratovaní: Pozor, aj utieranie prachu vieš pokaziť

Najčastejšie chyby pri upratovaní: Pozor, aj utieranie prachu vieš pokaziť

Možno sa v čistení domácnosti doslova vyžívate, možno je to práve naopak a vy ho nenávidíte. Akýkoľvek však máte k upratovaniu vzťah, predpokladáme, že ho väčšina z vás aj tak praktizuje na bežnom poriadku. Je to jednoducho činnosť, ktorej sa nevyhneme, ak chceme mať peknú a zdravú domácnosť. Aj tie najväčšie majsterky v upratovaní sa však často majú čo učiť. Aké sú najhoršie faux pax pri upratovaní, teda omyly, ktoré pri ňom opakovane robíme?

Chémia nie je všetko

Možno aj vy patríte ku gazdinkám, ktoré sa spoliehajú na to, že ich pri upratovaní zachráni arzenál čistiach prostriedkov, vďaka ktorým to azda nemôžu pokaziť. Omyl. Ani najkvalitnejšie a najdrahšie čističe nezaručia, že je vaša technika správna. Tak napríklad, ak pri utieraní prachu striekate produkt priamo na nábytok, vytvárate na ňom ešte väčšiu špinu, ktorá sa odstraňuje oveľa ťažšie. Správne by ste mali nanášať prostriedok na handru a s tou prach utrieť. Okrem toho často používame jednu handru opakovane pri niekoľkých upratovaniach. Tomu sa tiež vyvarujte, inak si po byte len šírite špinu a baktérie. To platí aj o pravidelnej výmene špongie na riad.

Zaujme ťa: Super tipy pre gazdinky, ako upratať chladničku – rýchlo a prehľadne

upratovacie tipy

Zdroj: Shutterstock®

Zábudlivosť ani neznalosť neospravedlňuje

Zábudlivosť (alebo neznalosť) vám možno odpustí vaša rodina, no mikróby určite nie. Tie sa vo veľkom množia napríklad na kávovare, na ktorý často pri umývaní opomíname. V tomto teplom prostredí sa ale nesmierne hromadia baktérie a tvoria sa plesne, takže by ste mali všetky časti kávovaru umyť po každom použití. Azda najšpinavšie miesta v domácnosti sú tie, ktoré sa chytajú najčastejšie, teda vodovodné kohútiky, kľučky a rúčky. Aj tieto časti nábytku by ste mali utierať pravidelne, teda každý jeden deň. Veľmi znečistené bývajú aj ovládače od televízie alebo klávesnice, takže aj na tie si sem-tam posvieťte.

Nič sa nemá preháňať

Všetko, čo v živote preháňame, je väčšinou len na škodu a funguje to tak aj pri upratovaní domácnosti. Preplnená umývačka riadu, práčka alebo sušička – to je jednoducho hotový recept na neúspech. A ak ste štedré aj pri používaní pracieho prostriedku, prostriedku do umývačky riadu či aviváže, nabudúce si to rozmyslite. Vy si možno myslíte, že bielizni či riadu dodáte extra čistotu a vôňu, no opak je pravdou. Príliš veľa aviváže môže napríklad z inak jemnej látky urobiť škriabajúcu alebo môže uteráky zbaviť schopnosti absorbovať vodu. Prací prostriedok navyše sa zasa z oblečenia nemusí vôbec zmyť!

ako utierať prach

Zdroj: Shutterstock®

Upratovacie tipy – ako na to?

Na záver vám prinášame niekoľko jednoduchých rád, ako upratovanie jednoducho nerobiť.

  1. Vyhoďte oprašovače (chlpaté prachovky na tyčke), ktorými prach neutierate ale rozotierate po celom byte.
  2. Aj vysávač potrebuje raz za čas vyčistiť. A aj umývačka riadu, aj práčka.
  3. Umývajte aj kôš na odpadky.
  4. Prostriedky nechajte niekoľko minút pôsobiť a až potom ich zotierajte.
  5. Po vyčistení toalety pomocou kefy by ste ju nemali nechať mokrú v stojane. Mala by sa najskôr vysušiť a až potom odložiť.

Inšpiruj sa: Najzdravšie jesenné potraviny: Pripíš ich na zoznam a pripni na chladničku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 26.10.19 08:25

ĽŠ
karma
100.00

Skvelé jednoduché rady, ako upratovanie jednoducho nerobiť, pretože niekedy si to naozaj neuvedomujeme a skôr si uškodíme ako pomôžeme.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní