Ako efektívne chudnúť bez pozerania sa na váhu?

Ako efektívne chudnúť bez pozerania sa na váhu?
  • 10.11.2017
  • Tomáš Čerhit

Určite ste sa už v rôznych článkoch, radách a diétach dočítali o rôznych druhoch hmotností: telesnej, čistej telesnej a aktívnej telesnej hmotnosti. Telesná hmotnosť predstavuje číslo, ktoré na nás „reve" po postavení sa na klasickú váhu. Zvyšné dva pojmy sú synonymami, a rovnajú sa číslu telesnej hmotnosti po odpočítaní tuku nachádzajúceho sa na našom tele. Teda ak človek váži 70 kg a pri výpočte množstva telesného tuku mu vyjde 10 percent, jeho aktívna hmotnosť sa bude rovnať 63 kg (70 – 7 = 63). Jasné ako facka. U mužov je to skvelé číslo, u žien môže byť číslo trochu menšie, a pokojne môžu v tomto prípade čo-to na tuku pribrať.

Vykašlite sa na váš cieľ schudnúť!

Po pojmoch a troške matematiky sa presuňme k dôvodu, prečo je priam hlúpe, dávať si konkrétne ciele, čo sa znižovania telesnej hmotnosti týka. Celé je to nezmysel preto, že výsledky zdravého stravovania a poctivého cvičenia vám klasická váha nikdy neukáže. Svaly majú totiž vyššiu hustotu ako tuk a vážia viac. Z toho vyplýva, že ak naberiete svaly a znížite množstvo vášho telesného tuku, v konečnom dôsledku budete vyzerať lepšie, no vaša váha bude ukazovať vyššie číslo. Preto sa po výsledkoch radšej poobzerajte v zrkadle. Skvelou možnosťou je aj pravidelné meranie konkrétnych partií krajčírskym metrom a zaznamenávanie si hodnôt.

Bude ťa zaujímať: Neuveriteľné premeny bojovníkov s nadváhou!

ako cvičiť aby sme schudli

Zdroj: Shutterstock®

Čo teda robiť, aby sme schudli a zlepšili pomer svalov k tukom?

Poznáte to. Ženy sú zvyčajne zaguľatené v oblasti zadku, bokov a stehien, muži hlavne na bruchu. Vyplýva to z genetických predpokladov a hormónov, ktoré nami lomcujú. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby muži mali okolo 10 percent tuku, ženy o päť až desať percent viac.

Veľa ľudí žije v domnelej a chybnej predstave, že tuky sa dajú premeniť na svaly. Pravda je však taká, že sú to dve rozdielne veci, a jedno sa nemôže premeniť na druhé. Správnou životosprávou však môžeme docieliť to, že pomer svalov k tukom bude viac než priaznivý. Ako na to?

Prekvapenie - silový tréning!

Áno milé dámy, platí to aj pre vás. Teda hlavne pre vás. Teraz nejde o zväčšovanie rúk a vytváranie šialených muskulínnych postáv. Ak si myslíte, že po jednom až dvoch silových cvičeniach týždenne budete za chvíľu vyzerať ako filmová postava Hulk, tak ste na veľkom omyle. Jedine, že by ste si k cvičeniu pridali steroidy a podobné záležitosti, ale prečo by ste to vôbec robili?

Najideálnejšia je kombinácia silového tréningu s ťažkými váhami a cvičenia s vlastnou hmotnosťou. Ide o cviky, ktoré vás posunú vpred v oblasti celkovej kvality života. Nosiť dieťa na rukách a ťažké nákupy už nebude problémom. Nehovoriac o pocite, ktorý nastane, keď si aj vaše okolie všimne prvé pozitívne zmeny na vašom tele a začne vás chváliť a pýtať sa, ako ste to dokázali.

Pozri tiež: Čo by sme nemali jesť na raňajky? Veci, ktorými si nevedome škodíme

silový tréning

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko so sebou silový tréning prináša?

Silové cvičenie so sebou prináša nárast svalovej hmoty. To má za následok zrýchlenie bazálneho metabolizmu, čo v konečnom dôsledku znamená chudnutie. Svaly totiž potrebujú energiu na svoje fungovanie. Čím viac svalovej hmoty, tým viac pálenia energie aj v pokoji. Nehovoriac o tom, že ak sa budete vhodne stravovať, vaše svaly budú konzumovať tuky nachádzajúce sa na vašom tele. Určite sa pýtate, čo vám táto námaha prinesie:

  • Zlepšenie držania tela
  • Zvýšenie sily
  • Rýchlejší bazálny metabolizmus
  • Jednoduchšie chudnutie
  • Zlepšenie estetickej stránky vášho tela
  • Kopec endorfínov = skvelá nálada
- Anketa

CVIČÍTE SILOVÝ TRÉNING?

Odpovedalo 30 ľudí  

Áno
43%
Nie
57%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 10.11.17 08:36

SK
karma
86.00

už si len vybrať to správne cvičenie... myslím si, že je to dobré kombinovať... silové cvičenie z nejakým naťahovacím ako je joga...

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 10.11.17 08:44

ZP
karma
100.00

Súhlasím, silový tréning urobí svoje. Hlavne viac energie, držanie tela - jeho premena a povedzme si, že akákoľvek fyzická aktivita je
nielen telu prospešná, ale aj odbúra stres a vyčistí hlavu :)

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 10.11.17 13:20

karma
87.00

ja najradšej predsa len to bicykllovanie :) a hlavne teraz ide Zima.. a my sa zaobaľujeme.. :(

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 10.11.17 15:40

MZ
karma
92.00

no veru tiež by som sa mala dať na nejaký silový tréning :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.11.17 16:49

KK
karma
109.00

ja už necvičím, mám radšej dlhé prechádzky v prírode a stravujem sa primerane k môjmu veku

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 10.11.17 18:17

MD
karma
132.00

Ja mám teraz vážne zdravotné problémy, takže som rada že mám ten pohyb čo mám, ale tak plány sú, verím že čoskoro bude možné ich zrealizovať...inak rada mám cvičenie s vlastnou váhou, k tomu sa určite vrátim...dôležité je, aby ma cvičenie bavilo, inak nemám inšpiráciu sa k nemu "dokopať"

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.11.17 17:42

AK
karma
100.00

mňa váženie každé ráno motivuje

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 20:02

SK
karma
114.00

prechádzky, joga, stacionárny bicykel - striedam podľa nálady a času

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 12.12.17 08:05

MB
karma
98.00

na chudnutie su najlepsie beh a rychla chodza, silovy je skor na tvarovanie

  • 0
Odpovedať

Sona Rojkova 14.12.17 14:59

SR
karma
-1.00

Ešte by sa mala zohľadniť aj hormonálna hladina. A to je problém , ako naštartovať metabolizmus, aby to malo vôbec zmysel.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.12.17 12:56

JK
karma
100.00

Nikdy som ho vecvičila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní