Ako na pokazené žalúzie? Niektoré vady zvládneš opraviť aj sama

Ako na pokazené žalúzie? Niektoré vady zvládneš opraviť aj sama

Žalúzie sú v slovenských domácnostiach veľmi obľúbené, ale radosť vám môže pokaziť to, keď sa jedného dňa na tieniacej technike niečo pokazí. 

Netreba hneď panikáriť a volať opravára. Niektoré vady a drobné problémy zvládnete opraviť aj sama. A za pár minút. Ako na to? Prezradíme vám, ako si poradiť s najčastejšími poruchami vnútorných žalúzií. Ako opraviť žalúzie svojpomocne? Ako vymeniť retiazku? 

Domáca oprava žalúzií

Žalúzie sú všeobecne celkom krehké a môžu sa poškodiť relatívne ľahko. Medzi najčastejšie dôvody poškodenia patrí nesprávna a neopatrná manipulácia, zlé zaobchádzanie, detské hry, vek žalúzií alebo zlá údržba.

Keď sú žalúzie dlho vystavené UV žiareniu, niektoré komponenty časom skrehnú a môžu sa zničiť alebo poškodiť.

Dobrou správou je, že väčšina závad na žalúziách nepotrebuje odborníka, zvládne to aj primerane šikovný domáci majster. A myslite na to, že životnosť vašich žalúzií tiež predĺžite pravidelnou starostlivosťou a čistením.

Odporúčame: Čo nesplachovať do záchoda? Ušetri si problém a výdaje na inštalatéra

žalúzie

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie poruchy žalúzií

Existujú poruchy, ktoré sa na vnútorných žalúziách objavujú častejšie. Väčšinou stačí objednať náhradný diel a vymeniť ho.

Tieto opravy zvládnete bez profesionála:

• ​Ako opraviť retiazku?

Možná je výmena retiazky. Keď sa vám pretrhne retiazka žalúzie, musíte žalúziu demontovať. Z horného profilu vyberiete základovú dosku a z nej vytiahnete ozubené koliesko. Vytiahnete prasknutú retiazku a navlečiete na koliesko novú. Retiazku spojíte spojkou a žalúziu namontujete späť.

• ​Prasknuté silónové vedenie žalúzie – ako vymeniť silón?

Opäť musíte demontovať žalúziu. Potom prasknutú silonovú strunu odistíte a vytiahnete. Nový vodiaci silon navlečiete odspodu postupne každou lamelou tak, ako v nich bol roztrhnutý silon.

Na spodok navlečiete napínací kolíček. Potom žalúziu primontujete späť na okno, silon napnete a zaistíte plastovým uzáverom. Nakoniec nasadíte bočný kryt.

• ​Poškodené lamely žalúzií

A čo oprava lamiel? Tu záleží na tom, aké lamely máte. Každopádne, toto je jediný problém s interiérovými žalúziami, s ktorým si sami neporadíte. Je lepšie obrátiť sa na odborníkov, ktorí vám pomôžu s opravou. 

Obávať sa nemusíte - nejde o drahú záležitosť. Oprava poškodených lamiel je lacnejšia ako kúpa nových žalúzií. Samozrejme, v tomto prípade hovoríme o klasických žalúziách. Alebo, ak si trúfate, vrhnite sa do opravy sami!

Ako prvé si zmerajte dĺžku lamely a jej šírku a presne takú si kúpte v obchode. Následne:

  • Demontujte žalúzie a povoľte silon i vodiacu pásku.
  • Vyberte poškodenú lamelu a nahraďte ju novou. 
  • Opäť všetko poskladajte a žalúzie namontujte. 

Ak je poškodenie závažnejšie alebo nie ste schopní žalúzie opraviť sami, môžete zvážiť profesionálnu opravu. Existujú spoločnosti, ktoré sa špecializujú na opravy žalúzií a môžu ponúknuť široký rozsah služieb.

Neprehliadni: Čo dokáže spôsobiť zubný kaz a zapálené ďasná? Tu je pravda o fatálnych následkoch

oprava žalúzií

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia je kľúčová

Ak chcete, aby vám žalúzie vydržali čo najdlhšie v skvelej forme, myslite v prvom rade na prevenciu. Tá v tomto prípade spočíva v správnej a pravidelnej starostlivosti a údržbe. Žalúziám hrozí predovšetkým prach usadzujúci sa na lamelách.

Tipy, ako na čistenie žalúzií

Na čistenie lamiel je možné používať všetky druhy čistiacich prostriedkov, ktoré sú riediteľné vodou. Nikdy nepoužívajte akékoľvek drôtenky, prípravky s drobnými čiastočkami piesku alebo organické rozpúšťadlá. Držať sa môžete aj nasledujúcich tipov.

  • Použite prachovku alebo vysávač: Pred začatím čistenia žalúzií je dobré odstrániť hrubý prach. Použite prachovku alebo vysávač so štetcom na prach na odstránenie prachu z povrchu žalúzií.
  • Použite čistiace prostriedky: Môžete použiť bežný domáci čistič na okná alebo vlastný roztok z vody a malého množstva tekutého detergentu. Namočte mäkkú handru alebo húbku do roztoku a očistite každú žalúziu z oboch strán.
  • Opláchnite vodou: Ak ste použili čistiaci prostriedok, opláchnite žalúzie čistou vodou. To pomôže odstrániť zvyšky čistiaceho roztoku.
  • Suché žalúzie: Po opláchnutí nechajte žalúzie úplne vyschnúť. Môžete použiť čistú handru alebo uterák na odstránenie prebytočnej vlhkosti.
  • Pravidelné čistenie: Ak chcete udržať žalúzie čisté, pravidelne ich pretrite prachovkou alebo vysávačom a občas ich očistite vlhkou handrou.
  • Profesionálna údržba: Ak máte veľmi špinavé žalúzie alebo neviete, ako ich správne čistiť, môžete zvážiť profesionálnu čističku žalúzií.

Článok aktualizovaný 23.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Anna Tlachova 28.02.20 07:56

AT
karma
118.00

Super praktické rady keď bude treba využijem

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.02.20 08:42

KK
karma
105.00

mám šikovného manžela :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 29.02.20 10:10

MC
karma
109.00

Manžel s so žalúzim väčšinou poradí.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní