Osvedčený návod na čistenie žalúzií: Rýchly a jednoduchý!

Osvedčený návod na čistenie žalúzií: Rýchly a jednoduchý!

Umývanie okien – činnosť, ktorú vykonávame pomerne sporadicky a činnosť, ktorú zároveň nikto nemá rád. Pravdou je, že väčšina z nás sa k umývaniu okien uchyľuje spravidla tak dvakrát ročne prípadne každého štvrť roka. Čistenie žalúzií, to by však mal byť celkom iný príbeh, pretože sa na nich usádza prach a nečistoty, ktoré sa postupne rozptyľujú do ovzdušia nášho interiéru a ktoré následne vdychujeme. Prinášame vám preto osvedčený návod na čistenie žalúzií, aby vám aj táto povinnosť odsýpala čo najrýchlejšie, ako sa len dá.

Čím častejšie, tým lepšie

Efektívne umývanie okien je jedna vec, efektívne čistenie žalúzií zasa vec celkom iná. Mali by sme ju vykonávať raz za dva týždne a v žiadnom prípade by sme na túto nemilú činnosť nemali zabúdať, a to pre vlastné dobro. Čo budete potrebovať? Pripravte si handru z mikrovlákna, vysávač s nadstavcom na čalúnenie, čistú ponožku a biely ocot. Ak doma máte prachovku určenú na žalúzie, máte výhodu, no túto pomôcku si kupovať nemusíte.

Inšpiruj sa: Ako sa starať o orchideu, aby krásne kvitla? Keď je smädná, ukáže to!

ako vyčistiť žalúzie

Zdroj: Shutterstock®

Správna technika čistenia

Lepkavé žalúzie s doslova zažratou špinou rovno odmontujte a namočte do vane s teplou vodou a trochou saponátu. Potom ich osprchujte, vysušte handrou a zaveste naspäť na okno. Bežnú špinu zo žalúzií však odstránite priamo na okne, nasledujte tieto kroky:

  1. Zbavte ich prachu. Žalúzie zavrite a s handrou z mikrovlákna ich prejdite po celom povrchu. Žalúzie pootvorte, znovu ich pretrite a nakoniec ich zavrite do druhej strany a postup zopakujte.
  2. Povysávajte ich. Utreté žalúzie zbavte ostatného prachu pomocou vysávača s nadstavcom na čalúnenie.
  3. Očistite ich. Do nádoby si zarobte čistič z vody a octu v pomere 1:1. Namočte doň ponožku, tú vyžmýkajte takmer do sucha a dajte si ju na ruku. Medzi dvoma prstami prejdite každú jednu žalúziu. 
  4. Nechajte ich vyschnúť. Po dočistení žalúzie otvorte a nechajte ich úplne vyschnúť.

Dobré rady nad zlato

V prípade žalúzií môžete dodržiavať niekoľko zásad v ich starostlivosti. V prvom rade ich aspoň raz týždenne prejdite prachovkou a vždy tak robte pred vysávaním, nie po ňom. Zaprášené žalúzie nikdy nečistite mokrou handrou a v ich okolí nikdy nepoužívajte lepkavé spreje, akým je napríklad osviežovač vzduchu či lak na vlasy. Sprej sa totiž môže na žalúziách nahromadiť a spôsobiť špinu, ktorá už len tak jednoducho dole nepôjde.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 22.09.20 06:32

ĽŠ
karma
100.00

Výborný návod, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.09.20 22:53

karma
109.00

Super...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 24.09.20 09:11

KK
karma
105.00

Chvalabohu nemám vnútorné žalúzie, iba vonkajšie a tie sa umývajú veľmi dobre.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní