Ako odstrániť krv z oblečenia? Tieto triky ju zlikvidujú v okamihu!

Ako odstrániť krv z oblečenia? Tieto triky ju zlikvidujú v okamihu!

Olejové škvrny aj fľaky od atramentu či dezodorantu radíme medzi pomerne odolné nečistoty, ktoré neraz spôsobia, že sa s obľúbeným kúskom oblečenia jednoducho musíme rozlúčiť. A čo také škvrny od krvi? Porežeme sa pri krájaní zeleniny, dieťa si oškrie koleno alebo sa človeku spustí krv z nosa a odolný červený fľak je na svete. V takomto prípade je dôležité konať rýchlo, pretože so zaschnutými škvrnami akéhokoľvek druhu sa bojuje oveľa ťažšie a niekedy tento boj ani nevyhráme. Netreba však mať hlavu v smútku. Ak objavíte na oblečení, uteráku či napríklad obruse stopy po krvi, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich trikov.

Studená voda a mydlo

S drobnou novou či ľahko zaschnutou škvrnou od krvi si môže poradiť aj voda s klasickým tuhým mydlom. Upozorňujeme však, že pri čistení krvi z látky vždy používajte studenú až ľadovú vodu, nikdy nie teplú. V takomto prípade sa nečistoty zažerú hlboko do vlákien a už sa ich pravdepodobne nezbavíte. Krvavú škvrnu namočte do studenej vody, naneste na ňu mydlo a nechajte ešte odstáť vo vode. Následne látku poriadne preperte v rukách a nakoniec ju operte v práčke pri nižšej teplote.

Odporúčame: Čo s kôrou z pomaranča? Na Vianoce ani počas roka ju nevyhadzuj!

soľ

Zdroj: Shutterstock®

Soľ

Obyčajná kuchynská soľ nenachádza uplatnenie len pri varení a pečení, ale dá sa v domácnosti využiť mnohými spôsobmi, napríklad aj na čistenie odolných škvŕn. S čerstvými aj zaschnutými krvavými škvrnami si poradí práve soľ. Zmiešajte ju s trochou vody, aby vám vznikla biela pasta. Tú následne naneste na škvrnu a nechajte chvíľu pôsobiť. Oblečenie či iné látky preperte v rukách a hoďte do práčky. Pri čistení matracov či sedačky naneste pastu zo soli na hubku a škvrnu poriadne vydrhnite. Nakoniec pretrite handričkou namočenou v čistej vode.

Sóda bikarbóna

Miesto soli môžete v boji proti krvavým škvrnám použiť aj sódu bikarbónu. Postup je v podstate rovnaký ako v predchádzajúcom prípade. K jedlej sóde pridajte trochu studenej vody, aby vám vznikla tuhšia pasta. Tú aplikujte na škvrnu, nechajte pôsobiť a nakoniec oblečenie preperte v rukách aj v práčke pri nižších teplotách. Postupovať však môžete aj tak, že oblečenie necháte cez noc odstáť v roztoku sódy bikarbóny s vodou. Ďalší deň stačí látku vyprať v práčke. 

Ocot

Do tretice môžete z kuchynských surovín využiť na čistenie krvavých stôp na oblečení aj ocot. Ten je totiž opäť všestranným pomocníkom, ktorý nájde uplatnenie aj pri odstraňovaní zápachu alebo vodného kameňa. Postup je znova úplne jednoduchý. Na zašpinenú časť látky nalejte ocot, nechajte chvíľu pôsobiť a preperte v rukách. Nezabúdajte na použitie výhradne studenej vody! Keď škvrna zmizne, hoďte oblečenie ešte do práčky.

zubná pasta

Zdroj: Shutterstock®

Zubná pasta

V rámci rozličných babských trikov môžeme nájsť aj odporúčanie na čistenie krvi z oblečenia pomocou zubnej pasty. Na krvavý fľak naneste dostatočné množstvo zubnej pasty a následne ju opatrne zapracujte pomocou starej zubnej kefky. Keď škvrnu trochu vyčistíte, nechajte pastu ešte zaschnúť a kus oblečenia nakoniec preperte v studenej vode. Ak po krvi zostali ešte nejaké stopy, postup opakujte. Nakoniec oblečenie znova operte v práčke.

Peroxid vodíka

Na boj proti krvavým škvrnám môžete použiť aj oveľa tvrdších bojovníkov, napríklad peroxid vodíka. Jeho roztok zoženiete i v lekárni. Bežne sa využíva aj na čistenie rán. Aplikujte ho priamo na škvrnu a po chvíli ho zmyte studenou vodou. V prípade potreby postup opakujte. Tu sa však treba mať na pozore, kedže peroxid vodíka môže oblečenie poškodiť. Pri použití na jemné látky ho zrieďte s vodou v pomere 1:1, prípadne ho vopred odskúšajte na kúsku látky, ktorý nie je vidieť.

Čpavok

Nakoniec môžete pri odstraňovaní krvi z oblečenia použiť aj čpavok, čo je vodný roztok amoniaku. Pri manipulácii s ním si dávajte pozor a vždy ho skladujte mimo dosahu detí. Ak však krvavé škvrny z oblečenia skutočne nemiznú, oplatí sa na ne vytiahnuť práve tento roztok. Jednu lyžicu čpavku zmiešajte s polovicou pohára studenej vody a zmes nalejte na tie najodolnejšie škvrny. Nechajte pôsobiť, preperte v rukách a nakoniec v práčke. Tento postup sa neodporúča skúšať na jemných látkach, napríklad hodvábe. 

Pozri aj: Nečakané využitie vodky v domácnosti: Mať doma fľašku sa oplatí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 05.02.20 08:50

KK
karma
105.00

studená voda, soľ, ocot, to ma naučila moja mama a funguje to

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.02.20 13:13

MC
karma
109.00

Použitie zubnej pasty ma prekvapilo.

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 05.02.20 16:47

VM
karma
109.00

Dobre vedieť. Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.02.20 23:45

karma
109.00

Poznala som len trik so studenou vodou,dakujem za dalšie rady.

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 06.02.20 17:34

AT
karma
118.00

Mne pomáha žlčové mydlo

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 07.02.20 15:49

DB
karma
114.00

tieto rady mám overené / okrem tej zubnej pasty/ a môžem potvrdiť,že sú naozaj účinné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní