Ako predĺžiť trvanlivosť syra v chladničke?

Ako predĺžiť trvanlivosť syra v chladničke?

Ak patríte k ľuďom, ktorí všetky rozbalené potraviny balia do potravinárskej fólie, mali by ste si prečítať náš dnešný článok. Predĺžiť trvanlivosť syra v chladničke totiž vôbec nie je komplikované.

Najčastejšie používaní pomocníci, ako napríklad spomínaná fólia alebo alobal, zadržujú vo vnútri príliš veľa vlhkosti. Tým riskujeme vznik plesní, ktoré často zdobia povrch nášho obľúbeného syra.

A nie je to tá chutná a zdravá pleseň, ktorú poznáme z iných syrov. Čo máme teda použiť, aby sme si syry vychutnali čo najdlhšie?

Nie všetky patria do chladničky

Mnohí z nás stále žijú v presvedčení, že sa syry môžu zamrazovať. Nie je to tak. Zmrazené by sa mali skladovať len mäkké syry a syry s modrou plesňou. 

Niektoré syry dokonca ani nevyžadujú uskladnenie v chladničke. Tvrdý syr môže byť uskladnený v miestnosti, ktorá má konštantnú teplotu medzi 7-15 stupňov. Mäkké a modré syry by sa však, samozrejme, mali uchovávať minimálne aspoň v chladničke.

Čo sa týka skladovania, tam už prichádza na rad iný pomocník. Všetci sme sa s tým stretli. Nie je nič horšie, ako vytiahnuť blok vášho obľúbeného syra z chladničky a uvedomiť si, že je celý pokrytý neželanou plesňou. Podľa najnovších informácií sa však našlo riešenie, ktoré nás zbaví neželanej syrovej dekorácie.

Odporúčame: Cholesterol je zlý a dobrý. Vedeli ste o tom?

splesnivený syr

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Celé kúzlo spočíva v použití voskového papiera, ktorý dokážeme nahradiť aj obyčajným papierom na pečenie. Ten už v dnešnej dobe nájdeme takmer v každej domácnosti. Použitím papiera na pečenie či voskového papiera zabránime jeho vysušovaniu a zároveň aj zadržiavaniu nadmernej vlhkosti.

Na záver máme pre vás bonusový tip pre milovníkov modrého syra. Údajne stačí, aby sa tento druh syra voľne zabalil do voskového papiera a následne ešte do hliníkovej fólie (alobalu). Je to vraj preto, že modrý syr sa často roztápa, takže vrchná vrstva alobalu zabráni akémukoľvek úniku.

Odporúčame: 3 rýchle recepty na slané koláče QUICHE, ktoré vás zasýtia

plesňový syr

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Kelemenová 12.07.17 07:37

SK
karma
86.00

ja sa snažím kupovať len toľko druhov, čo aj spotrebuje ..... máme ich však veľmi radi...ale rozhodne sa budem riadiť radami z článku....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.07.17 07:50

SK
karma
114.00

zaujímavá rada, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 12.07.17 07:51

AB
karma
100.00

syry sú u nás veľmi obľúbené, kupujeme ich pravidelne

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 12.07.17 07:55

MF
karma
-1.00

syr zbožňujem, akýkoľvek druh...ideálna kombinácia s vínom a olivami

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 12.07.17 08:48

KK
karma
90.00

priznám sa, že keď mi ostane tvrdý syr, napríklad po nejakej oslave, tak ho zamrazím a doteraz v pohode, bol úplne ako čerstvý

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 12.07.17 12:47

karma
87.00

Dobrý článok, ja tiež používam fóliu, skúsim túto radu a uvidím :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.07.17 14:17

MC
karma
109.00

je to pre mňa problém ,uskladňovať syry,vždy mám niekoľko druhov v chladničke.Určite vyskúšam zabaliť do papiera na pečenie.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 16.07.17 19:23

karma
108.00

My milujeme syry,takze skladovaním sa netrápim.Vzdy sa vsetky rychlo xjedia.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 13.08.17 21:50

karma
93.00

to vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní