Ako sa prejavuje mimomaternicové tehotenstvo? Pozor, treba ho včas rozpoznať!

Ako sa prejavuje mimomaternicové tehotenstvo? Pozor, treba ho včas rozpoznať!

Mimomaternicové tehotenstvo predstavuje vážny, no našťastie pomerne zriedkavý stav, ktorý môže predstavovať pre zdravie ženy obrovské riziko. I pri tomto druhu tehotenstva dôjde k oplodneniu vajíčka, no to sa následne neuhniezdi v maternici, ale na inom mieste, často napríklad vo vajíčkovode, kde nemá vhodné podmienky pre ďalší vývoj. Tu už vzniká veľký problém pre ženu i plod. 

Čo by sme mali vedieť?

Mimomaternicové tehotenstvo, odborne tiež ektopická gravidita, je stav, pri ktorom dochádza k uhniezdeniu oplodneného vajíčka mimo maternice, čiže mimo miesta, ktoré poskytuje pre vývoj plodu tie správne podmienky. Vajíčko sa pritom vo väčšine prípadov usídli vo vajíčkovode, prípadne zriedkavo v hrdle maternice, vaječníku či brušnej dutine. Tento stav je pomerne ojedinelý, pričom k nemu dochádza približne v 1 až 2 % všetkých tehotenstiev. O niečo častejšie sa ektopická gravidita vyskytuje pri umelom oplodnení. Známych je množstvo faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku problému so správnym uhniezdením oplodneného vajíčka.

Častou príčinou bývajú zápaly v panvovej oblasti. Na vzniku mimomaternicového tehotenstva sa môže podieľať čiastočná alebo úplná nepriechodnosť vajíčkovodov, ktorá býva dôsledkom prekonaných chirurgických zákrokov, infekcií aj pohlavných chorôb alebo taktiež zúženia vajíčkovodov či prítomnosťou zrastov vo vajíčkovodoch. Dôvodom môže byť zmenený tvar a stav reprodukčných orgánov v dôsledku vrodených chýb či hormonálnych faktorov. Vyššie riziko majú i ženy, ktoré trápi endometrióza, alebo tie, ktoré používali vnútromaternicové teliesko. Za rizikový faktor sa považuje i vyšší vek ženy. 

Odporúčame: Vieme, ako poraziť bolesť chrbta! Skús tieto tri jednoduché cviky

prejavy mimomaternicového tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príznaky mimomaternicového tehotenstva?

Vnútromaternicové tehotenstvo na seba zvyčajne upozorní niekoľkými typickými príznakmi, pri ktorých je nutné spozornieť. To, že sa vajíčko uhniezdilo mimo maternice, však spočiatku nemusí byť zrejmé. Často sa vyskytujú príznaky, ktoré sú charakteristické aj pre bežné tehotenstvo. Na začiatku sa nedostaví menštruácia a k tomu sa pridávajú ranné nevoľnosti, zvracanie, bolesť prsníkov a podobne. Je potrebné zmieniť, že i tehotenský test z lekárne či obchodu, ktorý si žena môže urobiť v pohodlí domova, spravidla potvrdzuje graviditu.

Prvé príznaky, ktoré ukazujú na mimomaternicové tehotenstvo, sa zvyčajne začínajú objavovať po 4. až 6. týždni tehotenstva. Typické sú v prvom rade silné bodavé bolesti na jednej strane brucha. Tie sa často stupňujú, pričom môžu vystreľovať do hornej časti chrbta až k ramenám. Často prichádzajú vo vlnách a žene sa tak na kratšiu dobu môže od ťažkostí uľaviť. K bolestiam sa v mnohých prípadoch pridáva vaginálne krvácanie rôznej intenzity, prípadne tmavší výtok. Žena môže pociťovať závraty a celkovú slabosť. Dokonca môže dôjsť k strate vedomia. Brucho býva napnuté a citlivé na dotyk. Pri výskyte týchto ťažkostí je nevyhnutná okamžitá návšteva gynekológa.

liečba mimomaternicového tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti?

Mimomaternicové tehotenstvo rozhodne nie je možné brať na ľahkú váhu, pretože ide o vážny stav, pri ktorom môže dôjsť ku vzniku mnohých komplikácií. Napríklad prasknutie vajíčkovodu, v ktorom sa uhniezdilo a začalo rásť oplodnené vajíčko, môže spôsobiť masívne krvácanie a ohroziť život ženy. Pri podozrení na ektopickú graviditu je tak nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže diagnostikovať mimomaternicové tehotenstvo pomocou ultrazvuku i vyšetrenia krvi alebo moču, v ktorých sa zisťujú hladiny hormónu hCG.

Ak sa usídlenie vajíčka mimo maternice potvrdí, spravidla sa pristupuje k umelému prerušeniu tehotenstva, aby sa zabránilo rozvoju ďalších komplikácií. Žene môže byť podané liečivo, ktoré bráni rastu buniek a spôsobí odumretie embrya. V prípade, že je tehotenstvo v neskorších štádiách alebo sa u ženy vyskytujú komplikácie, pristupuje sa k laparoskopii, prípadne k invazívnejšiemu chirurgickému zákroku, ak došlo napríklad k prasknutiu vajíčkovodu a podobne. Nie je však ničím zriedkavým, že sa mimomaternicové tehotenstvo skončí prirodzeným potratom. Ako sme spomenuli vyššie, vajíčko nemá mimo maternice vhodné podmienky na rast, a tak odumiera. Neraz sa to stane ešte skôr, než sa podozrenie na ektopickú graviditu potvrdí.

Pozri aj: Vieš, ako sa menštruácia mení s vekom? Zisti, čo ťa čaká


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 13.10.19 08:35

ĽŠ
karma
100.00

Známa si tiež, žiaľ, kvôli mimomaternicovému tehotenstvu prešla mnohými komplikáciami; neprajem žiadnej žienke!

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní