Ako sa prejavuje skleróza, ktorou trpí speváčka Tina či herečka Selma Blair?

Ako sa prejavuje skleróza, ktorou trpí speváčka Tina či herečka Selma Blair?

So sklerózou multiplex sa spája množstvo dezinformácii a mýtov, ktoré sa medzi nami bežne šíria. Napríklad, keď sa povie skleróza, mnoho ľudí automaticky hovorí o chorobe, ktorá zapríčiňuje stratu pamäti či pripútava ľudí na vozík.  Avšak z jednej časti je to pravda, ale z tej druhej ide o akýsi mýtus, pretože u každého pacienta môže byť priebeh tohto ochorenia iný! Skleróza multiplex je vzácnym ochorením v prípade, že sa objaví u detí do 10 rokov alebo u starších ľudí. Pokiaľ sa jedna o vekovú hranicu, počas ktorej sa táto choroba môže vyskytnúť, tak môžeme hovoriť o rozmedzí 20. – 40. roka života. Podľa štatistík tiež platí, že ide o ochorenie, ktoré sa častejšie vyskytuje u žien než u mužov.

Už je to zopár rokov, čo speváčka Tina (Martina Kmeťova) šokovala celú verejnosť. Pred niekoľkými rokmi totižto verejne priznala, že trpí sklerózou multiplex, v dôsledku čoho sa stiahla z verejnej scény a užíva si život naplno so svojou rodinou. Život sa nemazná ani s herečkou Selmou Blair, ktorá v dôsledku choroby prišla o vlasy. Okrem toho je nútená chodiť o paličke a dokonca sa choroba podpísala aj pod jej hlasivky.

Pozri aj: Kto má nábeh na depresiu? Odpoveďou môže byť i znamenie zverokruhu

čo je skleróza multiplex

Zdroj: Shutterstock®

Čo je skleróza multiplex?

Skleróza multiplex predstavuje ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche centrálneho nervového systému. Ide o roztrúsenú mozgovomiechovú sklerózu, ktorá najčastejšie napadá ženy. Štatistiky dokonca uvádzajú, že je trikrát častejšia u žien než u mužov. Ide o chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, pri ktorom sú poškodzované nervy. Teda konkrétne je poškodzovaný obal nervových vlákien mozgu, v dôsledku čoho nervy prestávajú prenášať signály v nervovom systéme. Pacient tak môže mať rozostrené videnie, pociťovať únavu, môže mať zlú koordináciu pohybov, problémy so sústredením či spánkom.

Ako sa prejavuje skleróza

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje skleróza multiplex?

Skleróza multiplex je zväčša vzácne ochorenie, ktoré sa dedí. Ide o ochorenie, ktoré sa diagnostikuje magnetickou rezonanciou mozgu a miechy. Tiež sa pri podozrení robí odber mozgovomiechového moku, ktorý sa následne vyšetruje v laboratóriu. Pokiaľ sa jedna o ochorenie, tak je dôležité ho včas diagnostikovať a podchytiť jeho prvotné príznaky.

  • Šklbanie končatinami – ak máte pocit, že máte v nohách alebo v rukách ihličky, môže ísť o prvotný príznak sklerózy multiplex. Tiež môžete mať pocit, akoby vám vaše končatiny nestíhali – hlavne, ak jedna noha nevie čo robí tá druhá.
  • Neustála únava – dni plynú a vy nezvládate plnohodnotne fungovať. Pri SM môžete pociťovať neustálu únava aj po kvalitnom spánku. Unaviť vás tiež môže aj najmenší pohyb či aktivita.
  • Vynechaná menštruácia – občasné vynechanie je úplne bežné, hlavne ak ste v strese alebo máte bežnú chrípku. No ak sa menštruácia nedostaví vôbec, je potrebné riešiť vážnejší problém, ktorým môže byť práve SM.
  • Problémy s rozprávaním – tieto problémy idú ruka v ruke aj s problémami s prehĺtaním či dusením pri jedení. Dokonca pri SM môžete spozorovať zmenu vášho hlasu, no tiež môžete mať problémy s rozprávaním.
  • Všetko vám padá – ak neviete v rukách udržať pohár či žiadnu inú vec, strácate rovnováhu a máte pocit, akoby ste každú chvíľu spadli či zakopávate, mali by ste navštíviť lekári. Ide totižto o jeden z vážnejších príznakov SM.
  • Problémy s rozlišovaním farieb – už vyššie sme písali, že pri SM môže dôjsť k rozostrenému videniu, ktoré môže byť navyše sprevádzané aj čiastočnou slepotou. Tiež, ak prestávate rozlišovať farby, je potrebné daný problém riešiť.
  • Strata jemnej motoriky – problémy s písaním či ovládaním mobilného telefónu patrí tiež medzi prvotné príznaky, ktoré netreba podceňovať.

Bohužiaľ, skleróza multiplex nepatrí medzi liečiteľné ochorenia. Avšak so správnou liečbou a so zmenou životosprávy dokáže pacient aj naďalej viesť plnohodnotný život!

Odporúčame: Ako odstrániť ušný maz? Na nebezpečné vatové tyčinky radšej zabudni!

Zdroj foto - úvodná: instagram.com/tinaslovakia / instagram.com/selmablair


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní