Ako sa rýchlo zbaviť oparu? Vyskúšaj týchto 5 prírodných pomocníkov!

Ako sa rýchlo zbaviť oparu? Vyskúšaj týchto 5 prírodných pomocníkov!

Niekto sa s nimi nestretne ani raz, iného trápia pravidelne. Reč je o oparoch na perách, ktoré sa vždy objavia v najnevhodnejšej chvíli. Toto infekčné ochorenie vie človeku skutočne znepríjemniť život. Nevzhľadný pľuzgier na perách je po prasknutí často bolestivý. Po vytvorení chrasty môže postihnuté miesto páliť či svrbieť a po puknutí dokonca krvácať.

Spúšťačom ochorenia pritom môže byť stres či hormonálne zmeny. Výskyt oparu tiež často súvisí so zníženou imunitou. Mnohokrát sa objavuje pri zvýšenej teplote či prechladnutí. Na rozvoj ochorenia má vplyv dokonca i slnečné žiarenie. Nech sa už opar objavil z akýchkoľvek príčin, dôležité je nezanedbať jeho liečbu. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako sa ho rýchlo zbaviť a získať späť krásny úsmev.

Odporúčame: Musíš vyskúšať: Toto sú overené spôsoby využitia byliniek zvonku!

tea tree oil

Zdroj: Shutterstock®

Spoľahnite sa na týchto prírodných pomocníkov!

1. Tea tree oil

O čajovníkovom oleji počujeme samé chvály snáď z každej strany. Tento výťažok z listov čajovníka austrálskeho má silné antiseptické účinky. Dezinfikuje rany a ničí infekcie, vírusy i zápaly. Taktiež napomáha eliminovať začervenanie aj opuch pokožky. Tieto vlastnosti z neho robia dokonalého bojovníka proti nepríjemným oparom na perách. Pár kvapiek čajovníkovej silice pravidelne aplikujte priamo na postihnuté miesto.

Vhodné je ju zriediť s malým množstvom olivového oleja či vody. Tento éterický olej urýchli liečbu a zabráni výsevu ďalších pľuzgierov. Vo vašej lekárničke by však mal mať miesto aj v prípade, že vás často trápia afty či akné. Taktiež vám pomôže s plesňami i zapáleným hrdlom.

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

2. Cesnak

Osvedčeným prírodným pomocníkom proti oparom je i cesnak. Tento prastarý všeliek sa oddávna používa pri mnohých ochoreniach a poradí si aj so spomenutým zdravotným problémom. Cesnak rozmliaždite na kašičku a aplikujte ho na postihnuté miesto aspoň trikrát denne. Po aromatickom strúčiku je vhodné siahnuť už v počiatočnej fáze ochorenia, čiže keď začnete na perách pociťovať svrbenie a pnutie.

Cesnak tak dokáže potlačiť vytvorenie pľuzgiera. S liečbou vám však pomôže i v neskorších štádiách ochorenia. Na perách ho nechajte iba zopár minút, inak by mohol pôsobiť dráždivo. Postihnuté miesto nakoniec ešte opláchnite vodou. Na liečbu oparu môžete podobným spôsobom využiť i cibuľu.

Pozri aj: Must-have každého šatníka? Štýlová polokošeľa!

kokosový olej

Zdroj: Shutterstock®

3. Kokosový olej

Kokosový olej, ktorý je plný mastných kyselín a ďalších prospešných látok, je veľmi užitočný pri rozličných kožných ochoreniach. Podporuje hojenie rán a obnovu pokožky. Účinne likviduje baktérie, vírusy i kvasinky. Na pery ho aplikujte už pri prvých príznakoch oparu, predídete tak rozšíreniu ochorenia. Kokosový olej vám však pomôže i v prípade, že už došlo k vysiatiu pľuzgiera. Postihnuté miesto dostatočne vyčistí a udrží ho príjemne zvlhčené.

4. Aloe vera

Pestovať si doma alou pravú sa skutočne vyplatí. Tento sukulent bol obľúbeným liečivom už v starom Egypte a niet sa čomu čudovať. Aloe vera má totiž antibakteriálne a antiseptické účinky a je nenahraditeľným pomocníkom pri liečbe vyrážok, ekzému či popálenín. Gél z čerstvo odrezaného listu niekoľkokrát denne aplikujte priamo na pľuzgieriky. Zmierni to pálenie a začervenanie pokožky a urýchli hojivé procesy.

medovka lekárska

Zdroj: Shutterstock®

5. Medovka lekárska

Liečbu oparov na perách môžete podporiť i bylinkami. Známe a overené sú predovšetkým účinky medovky lekárskej, ktorá je charakteristická svojou príjemnou citrónovou vôňou. Využiť ju môžete hneď niekoľkými spôsobmi. V prvom rade si z nej môžete pripraviť chutný čaj. Podporíte tak liečbu oparu zvnútra. Do silnejšieho odvaru si tiež môžete namočiť vatový tampón, ktorým následne prečistíte postihnuté miesto.

Z čerstvých listov medovky si však môžete pripraviť i liečivú masť. Stačí ich nadrobno nakrájať či podrviť, aby sa poriadne uvoľnila šťava. Jednotnú zmes potom aplikujte priamo na pľuzgieriky. Medovka zabráni šíreniu ochorenia a skráti proces liečby.

Odporúčame: Ako ošúpať granátové jablko bez kuchyne ako po zabíjačke? Takto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 19.07.18 15:24

ĽŠ
karma
100.00

Masť z čerstvých listov medovky som ešte neskúšala, ďakujem za radu!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 19.07.18 22:06

MC
karma
109.00

Opar je veľmi nepríjemný a liečivé masti drahé a málo účinné, medovka je dobrý tip.

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 23.07.18 22:00

BS
karma
100.00

Výborný článok, človek sa učí stále a teraz je tých informácií neskutočne veľa...

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 23.07.18 22:02

BS
karma
100.00

Medovku mám v záhrade, dobre vedieť, kokosový olej stále k dispozícii a tiež aloe vera.

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 25.07.18 18:22

AH
karma
90.00

kupit koloidne striebro.zabera

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní