Ako sa zbaviť cigaretového zápachu? Vďaka týmto trikom mu dáš zbohom!

Ako sa zbaviť cigaretového zápachu? Vďaka týmto trikom mu dáš zbohom!

Cigaretový zápach skutočne nie je ani trochu príjemný, pre mnohých patrí k tým najodpornejším a maximálne odpudivým. Mohlo by sa zdať, že si naň zvykli snáď len samotní fajčiari. Odstraňovať puch po cigaretách z interiéru pritom nie je ničím jednoduchým. Najlepšie je sa tomuto problému vyhnúť. To znamená, že fajčenie by malo byť v domácnosti tabu. Niekedy sa však tomu človek nevyhne. Stačí, ak v obývačke dovolíte návšteve zapáliť si, pretože nemáte balkón. Alebo sa môže stať, že sa presťahujete do staršieho bytu či domu, ktorý predtým obýval tuhý fajčiar. Verte, že cigaretový dym sa rokmi skutočne zažerie do nábytku i stien. Taktiež je niekedy problémom dostať zápach s oblečenia. Nech už budete bojovať s cigaretovým zápachom kdekoľvek a kedykoľvek, určite sa vám zídu nasledujúce triky!

Jedlá sóda

Účinným pomocníkom v boji proti cigaretovému zápachu je v prvom rade jedlá sóda, čiže sóda bikarbóna. Určite po nej siahnite, ak chcete dostať hnusný puch z kobercov, sedačky či rôzneho čalúneného nábytku. Konkrétny povrch stačí v dostatočnom množstve posypať sódou bikarbónou. Nechajte pôsobiť, najlepšie počas celej noci, ak je to možné, tak aj dva dni. Následne nábytok či koberec už len poriadne povysávajte. Podobným spôsobom môžete ošetriť i tkaniny v aute, ak z neho chcete zápach z cigariet čo najúčinnejšie dostať.

Pozri aj: Najlepšie tipy a triky do domácnosti, ktoré musíš ihneď vyskúšať!

ocot

Zdroj: Shutterstock®

Ocot

Aj ocot má v domácnosti rôznorodé využitie, podobne ako predchádzajúca sóda bikarbóna. Je niekoľko možností, ako ho použiť v boji proti cigaretovému zápachu. Ocot môžete zmiešať s vodou a týmto prírodným čistiacim prostriedkom vyumývajte všetko, na čom sa dym z cigariet mohol usadiť. Octovým roztokom môžete pretrieť okná, nábytok, rámy obrazov a nezabúdajte i na žiarovky. Tie pohlcujú pachy a pri zahriatí zasa uvoľňujú. Závesy a záclony nechajte namočené v octovej vode a následne operte. Octovú vodu nalejte do fľaštičky s rozprašovačom a osviežte ňou miestnosť, v ktorej niekto fajčil.

Uhlie či mletá káva

Medzi babské triky, vďaka ktorým by sme sa mali zbaviť zápachu z cigariet, radíme i použitie uhlia alebo mletej kávy. Obe suroviny majú schopnosť pachy pohlcovať. Uhlie stačí nasypať do misky a rozmiestniť po miestnosti, v ktorej sa fajčí alebo fajčievalo. Podobne môžete použiť aj kávu. Pomletými zrnami pokojne naplňte papierové či látkové vrecúška a umiestnite niekde na poličku. Na noc však môžete do misiek naliať aj spomínaný ocot a rovnako ho umiestniť na viaceré miesta v miestnosti.

vonné sviečky

Zdroj: Shutterstock®

Vonné sviečky

Ak sa v niektorej z miestností bežne fajčieva, nenechajte nič na náhodu. Osviežovať ovzdušie vám nepretržite pomôžu napríklad vonné sviečky. V boji proti rôznym pachom sú veľmi účinné najmä tie s citrusovou vôňou. Rovnako môžete do izby umiestniť aróma difuzér, ktorý roznesie vôňu citrusových esenciálnych olejov po celej miestnosti. Mnohé éterické oleje, ktoré je možné do difuzéra použiť, účinne prečisťujú a skvalitňujú ovzdušie. Rovnako môžu byť dobrým pomocníkom v miestnosti, v ktorej sa fajčí, aj izbové rastliny so schopnosťou čistiť vzduch.

Čo so zatuchnutými stenami?

Verte, že po rokoch fajčenia v nejakej miestnosti nezostanú bez ujmy ani samotné steny. Ak ste sa presťahovali do bytu či domu, v ktorom býval tuhý fajčiar, je možnosť, že zo stien budú poriadne cítiť práve cigarety. Ak sú maľovka či tapety umývateľné, opäť môžete na očistenie použiť octový roztok. V opačnom prípade bude potrebné ošetrenie stien penetračným náterom, respektíve premaľovanie izby. Navyše, ak sa v miestnosti dlhoročne fajčí, tapety či biela maľovka postupne zožltnú, takže nejakej obnove stien sa nedá vyhnúť.

zapáchajúce oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Ako na páchnuce oblečenie?

Problémom môže byť nakoniec i odstraňovanie cigaretového zápachu z oblečenia. Človek ani nemusí fajčiť, aby jeho oblečenie podobne páchlo. Stačí sa zdržať v miestnosti, kde sa fajčí, alebo byť pri niekom, kto si zapálil cigaretu. Ak je človek fajčiar, zápach z oblečenia môže byť ešte výraznejší. Najlepšou možnosťou je v tomto prípade, samozrejme, vyprať oblečenie v práčke. V prípade veľkého zápachu je možné odev najskôr namočiť do octového roztoku, respektíve sa dá ocot použiť priamo do práčky. Ak je oblečenie po krátkom pobyte v zadymenom priestore napáchnuté len trochu a nechcete ho hneď hádzať do práčky, poriadne ho nechajte vyvetrať na balkóne. Ak je práve zima, ideálne je nechať vypáchnuť oblečenie na teplom radiátore. 

Odporúčame: Čistiť hrnce KEČUPOM?! Tieto netradičné tipy do kuchyne musíš skúsiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 14.06.20 11:09

KK
karma
105.00

chvalabohu nemám takýto problém

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní