Ako si vyrobiť indiánsku mandalu: Najlepší relax s krásnym výsledkom

Ako si vyrobiť indiánsku mandalu: Najlepší relax s krásnym výsledkom

Niekto im verí, iný nie; niekto na ne nedá dopustiť a pre iného nemajú vôbec žiadnu hodnotu. Reč je o rôznych symboloch, napríklad mandalách. Mandala ako taká symbolizuje kruhy energie, o čom svedčí aj voľný preklad hindského slova mandala. Takú mandalu už dnes zoženiete takmer všade – v ezoterických obchodoch, na internete, na portáloch handmade výrobcov. Avšak, keď si ju vyrobíte samy, presne podľa svojich predstáv, až vtedy bude mať mandala tú pravú hodnotu. Ako si vyrobiť indiánsku mandalu? Takto!

Neprehliadni: Zero waste v kuchyni: Spotrebuj zeleninu od vňate až po koreň!

indiánska mandala

Zdroj: Shutterstock®

Množstvo podôb – jeden význam

Mandaly sú s nami už stáročia a v dnešnej dobe sa s nimi môžete stretnúť v najrôznejších podobách, od maľovaných, cez vykamienkované, pieskované, aplikované na tričkách, až po pletené. A práve na pletenú mandalu dnes zameriame svoju pozornosť. Prečo? Ak by sme sa na vec chceli pozrieť tak trochu povrchne, povieme, že preto, lebo je farebná a bude vám slúžiť ako pozoruhodná dekorácia. Druhý – hlbší pohľad však je, že mandala dokáže ovplyvňovať, očisťovať a chrániť život a psychiku človeka, no zároveň aj jeho okolie a prírodu.

výroba pletenej mandaly

Zdroj: Shutterstock®

Mandala, ktorú si s nami môžete vyrobiť, pochádza z indiánskeho kmeňa Huichol a nesie tiež názov, pochádzajúci z Mexika, Ojo de Dios, teda oko Boha. Táto indiánska mandala v sebe zahŕňa štyri živly, teda zem, vodu, oheň a vzduch. TIP: Ak nebudete vedieť, ako ďalej, pomôžte si videom, ktoré nájdete na konci tohto článku. Hoci je v anglickom jazyku, pomôckou vám bude aspoň zobrazenie jednotlivých postupov omotávania mandaly. Poďme teda na to!

Odporúčame: Moringa olejodárna: Naozaj zázračná rastlina, ktorá vylieči rakovinu?

Ojos de Dios

Zdroj: Shutterstock®

Na výrobu mandaly budete potrebovať:

  • vlnu alebo bavlnu*
  • pevné paličky z dreva (štyri približne 30 cm dlhé a zhruba 3 mm hrubé a dve asi 10 cm dlhé a 2 mm hrubé)
  • stužky alebo čipky**
  • ihlu, nožnice

*Zvoľte si akékoľvek farby, my v návode použijeme tieto: biela, čierna, červená a ružová. Ak ste sa rozhodli použiť vlnu a nie bavlnu, nemala by byť príliš hrubá.

**Zvoľte bielu farbu.

omotávanie mandaly

Zdroj: Shutterstock®

Postup výroby:

  • Dve 30-centimetrové paličky spojte a v strede ich previažte červenou vlnou. Teraz paličky roztiahnite tak, aby vám vznikol tvar plus (+). Ešte raz vlnou poriadne zafixujte spoj paličiek, z každej strany, aby pevne držali v požadovanom tvare. Pokračujte tým, že vlnu omotáte okolo paličky a budete ju viesť šikmo k vedľajšej paličke. Takto pokračujte stále dokola, až vám okolo stredu „pluska“ z paličiek vznikne párcentimetrový štvorec alebo kosoštvorec z vlny. Vlnu odstrihnite tak, aby ste jej koniec mohli upevniť okolo najbližšej paličky zauzlením. Netrápte sa, ak vám koniec vlny zostane trčať – prekryjete ho totiž ďalšími vrstvami.
  • Na rad prichádza biela vlna. Tam, kde ste skončili s omotávaním červenej vlny, priviažte začiatok bielej. Postupujte s omotávaním rovnako ako v prípade červenej vlny. Biela vrstva by mala tvoriť približne jednu pätinu tej červenej, teda nemala by byť príliš široká. Opäť koniec zauzlite o paličku a postup zopakujte s čiernou vlnou. Čierna vrstva by mala byť asi o polovicu tenšia, ako biela. Teraz si zoberte zvyšné dve 30-centimetrové paličky a zopakujte to isté, čo ste robili pri prvom „plusku“, teda zafixujte spoj a vytvorte červenú vrstvu. Vôbec nič sa nestane (je to dokonca žiadúce), keď tentoraz použijete iný odtieň červenej, ako pri prvých paličkách. Bielu a čiernu vrstvu už nerobíte.

Inšpiruj sa: Ruža nepatrí iba do vázy, ale aj do lekárničky. Pozri sa, čo dokáže!

DIY indiánska mandala

Zdroj: Shutterstock®

  • V nasledujúcom kroku sa možno trošku zapotíte, ale výsledok bude stáť za to. Na prvé „plusko“ priviažte bielu vlnu. Obe „pluská“ spojte tak, aby ste z nich vytvorili akoby slnko, pričom medzi jednotlivými paličkami by mali byť rovnaké vzdialenosti. „Plusko“, na ktoré ste priviazali novú vlnu, je naspodku. Keď sú „pluská“ spojené a „vycentrované“, začnite s omotávaním trojuholníkovým systémom tak, že najprv obtočíte paličku zo spodného „pluska“ a následne jednu z náprotivných paličiek vrchného „pluska“. Pokračujte do tvaru trojuholníka tak, aby ste pevne spájali spodné aj vrchné „plusko“ dokopy. Omotávajte dovtedy, kým nebudú „pluská“ držať pevne pokope.
  • Teraz prichádza na rad čierna vrstva – tá by nemala byť príliš široká a znova zopakujte omotávanie bielou vlnou – o čosi širšou. Pridajte červenú vrstvu a opäť bielu. Teraz sa vráťte k omotávaniu vlny do štvorca. Spájajte bielou vlnou paličky zo spodnej časti do tvaru štvorca (ako na úplnom začiatku). Potom urobte to isté s vrchným „pluskom“, čím by vám mali vzniknúť dva štvorce, ktoré vytvoria osemramennú hviezdu. Opäť sa vráťte k spodnému „plusku“ a obtáčaniu do štvorca, ale s ružovou vlnou, to isté potom zopakujte na vrchnom „plusku“.

Pozri aj: Placebo efekt: Odhaľ skutočnú pravdu o liekoch, ktoré užívaš! 

návod na výrobu indiánskej mandaly

Zdroj: Shutterstock®

  • Pokračujte opäť s bielou a napokon s červenou – na oboch „pluskách“; tieto vrstvy však vôbec nemusia byť široké, stačia aj tri obtočenia. Teraz si vezmite bielu vlnu a okolo vzniknutej hviezdy omotajte osemuholník – teda obtáčajte všetky paličky, spodné aj vrchné. Ešte vládzete? Nevzdávajte to! Výsledok bude originálny, unikátny a hlavne váš! Ale späť k práci. :-) Prichádza na rad trojuholníkové omotávanie, pričom striedajte červenú, ružovú a bielu vlnu.
  • Teraz pokračujte štvorcovým omotávaním s červenou vlnou – teda spodné „plusko“ a vrchné „plusko“ zvlášť, aby vám opäť vznikla osemramenná hviezda. Teraz pozor – tie časti, kde sa spájajú cípy červenej hviezdy, previažte kúskom bielej vlny alebo nite, pokojne s použitím ihly. Teraz si vyberte ktorúkoľvek paličku spodného „pluska“, priviažte na ňu bielu vlnu (tam, kde ste prestali s omotávaním), obtočte ju okolo vedľajšej paličky a to isté okolo ďalšej – pričom takto omotávajte, kým nebudú tri vlny vedľa seba a uviažte. Touto bielou vlnou ste spojili tri paličky mandaly. Toto isté spravte aj na protichodnej strane, takisto s troma paličkami, čiže nateraz ignorujte len hornú a dolnú paličku.

Pozri si: Modrotlač: Módny ošiaľ, ktorý ťa jednoducho očarí

výroba mandaly

Zdroj: Shutterstock®

  • Po bielej vrstve pokračujte takto po bokoch s ružovou a napokon červenou. Tým ste po bokoch vytvorili krídla mandaly. Horná a dolná palička nezostali bez povšimnutia len tak náhodou. Na jednu aj druhú totiž upevnite kratšie paličky do tvaru kríža – zafixujte rovnakým spojom ako ste spájali „plusko“. Vytvorte na nich jednu vrstvu z červenej vlny, jednu tenkú z bielej a takisto tenkú z čiernej, opäť do kosoštvorca ako na začiatku. Tieto kríže – horný aj dolný, ozdobte pripravenými stuhami alebo čipkami.
  • Ak ste došli až do tejto fázy, srdečne gratulujeme a s radosťou vám oznamujeme, že vaša indiánska mandala je hotová. Možno nie je dokonalá, možno ste to dokonca vzdali po prvom spoji, ale ktovie – možno sa k nej zase po čase vrátite. A teraz nech vás už len vaša vlastnoručne vytvorená mandala teší a ochraňuje! :-)

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní