Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes
  • 24.10.2016
  • Monika Šomšáková

Aj vy radi zájdete do obchodíku s čajom, kde si môžete vybrať z množstva druhov čajov? Podľa vône, farby a zloženia? Ak máte radi čaj, tak prečo to neposunúť na ďalšiu úroveň a začať si tvoriť svoje vlastné čaje? Môžete si vytvoriť vlastné zmesi podľa nálady, ročného obdobia, podľa toho, na ktorý budete mať chuť. Dnes vám ukážeme, aké zmesi si môžete vytvoriť ku každému ročnému obdobiu.

Jesenné a zimné zmesi

Pri myšlienke na jeseň a zimu sa nám pripomenú vône tekvice, mentol, škorica poprípade jablko. Nechajte vašu fantáziu pracovať a vytvoríte úžasné zmesi. 

1. Sušené pomaranče alebo sušená kôra, škorica, rooibos alebo čierny čaj, sladké drievko pre trošku sladkosti a môžete pridať aj klinček, pomaranč môžete zameniť napríklad jablkom.

2. Chai tea je výborný v zime na zohriatie. Použijete škoricu, muškátový oriešok (malé množstvo, pretože vo veľkom je jedovatý), kardamón, klinčeky a zázvor. Často sa mieša s rooibos alebo čiernym čajom.

3. Zmiešajte mätové lístky so sladkým drievkom. Môžete pridať rooibos. Dostanete perfektnú zmes čaju na zimu.

4. Klasika zázvor nikdy nesklame. Nastrúhajte čerstvý zázvor, vytlačte šťavu z polovice citróna, pridajte med. Môžete pridať bazalku pre extra chuť, poprípade zelený čaj, ak chcete zmes doplniť o kofeín.

Odporúčame prečítať si: Jednoduché recepty na domáce nátierky z orieškov

Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Zdroj: Shutterstock®

Jarné zmesi

Jar je o očiste a detoxikácií organizmu. Do jarných zmesí sa používa žihľava, púpava, lopúch alebo ibštek. Je veľké množstvo bylín, ktoré môžete použiť a sú prospešné pre váš organizmus.

1. Ako očista a prevencia pred prechladnutím je dobré si vytvoriť zmes oregáno, tymian, rozmarín, bazalka, petržlen a šalvia (čerstvé).

2. Na nabudenie jarného pocitu si urobte zmes z alojzie citrónovej, medovky alebo citrónovej trávy.

Odporúčame prečítať si: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Zdroj: Shutterstock®

Letné zmesi

Leto je sezóna plná bylín, kvetín, ovocia a bobuľovín. Toto je sezóna, kedy je dobré si urobiť zásoby na celý rok.

1. Na krásne letné večery si urobte zmes z levandule, okvetných lístkov ruže, medovky a čerstvej mäty.

2. Súčasťou letných kvetov je aj baza. Zmiešajte bazu, šípky a ibištek. Môže to byť trošku kyslá chuť.

3. Osviežujúci čaj? Vytvorte si marocký mätový čaj. Zmiešajte mätu, zelený čaj a med. Môžete ho piť teplý alebo studený. Dokonca ak doň pridáte ovocný džús, bude to vynikajúci osviežujúci nápoj.

4. Ku koncu leta je obdobie zberu. Vyskúšajte sušené jablko alebo bobule, škorica, čierny čaj a vanilka. Výborné sú aj lístky z bobuľových kríkov. Napríklad aj jahodové lístky sú vynikajúce na čaj.

Odporúčame prečítať si: 7 dôvodov prečo jesť jablká

Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Zdroj: Shutterstock®

Čajové zmesi môžu byť bizarné, no treba dbať na vyváženosť chutí. Čaje si môžete užívať len pre chuť, pretože ich milujete. Čaje pijeme aj pri chorobách alebo pri prevencii. Vyskúšajte si namiešať zmes podľa vašej chuti, určite to bude zdravšie a chutnejšie, ako už hotové čaje zo supermarketu.

Odporúčame prečítať si: Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Helena Zobková Šimurdová 25.10.16 13:06

HZŠ
karma
102.00

To už asi rok skúšam vlastné čajové zmesi a aj zberám niektoré osvedčené bylinky, preto s nadšením vítam príspevky tohto druhu. Ďakujem :)

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 25.10.16 14:20

MG
karma
104.00

Ďakujem za nápady, určite ste ma inšpirovali, rovnako ako moja dobrá suseda,ktorá mi venovala pečený domáci čajík a prezradila ako na to :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 08.11.16 21:00

karma
93.00

to sú skvelé nápady, určite vyskúšam.čaje mám rada :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní