Registrácia Prihlásenie

Ako správne pripraviť zeleninu? Týchto chýb sa vyvaruj!

Snažíme sa jesť zdravo, pridávame do jedálnička veľa zeleniny a zdravých potravín, no predsa len robíme niečo zle. Aj na tom, ako potraviny spracujeme a pripravíme na jedenie, totiž záleží, pretože niekedy sa nám podarí varením, odšťavovaním či dokonca len olúpaním zo zeleniny odstrániť dôležité živiny.

Ktorú zeleninu pripravujeme zle a ako sa tomu vyvarovať? V tomto článku nájdete najpoužívanejšiu zeleninu, s ktorou robíme chybné úkony, čo je v konečnom dôsledku len na úkor nás samých.

Pozri aj: Vieš, ako správne nosiť prstene? My ti to prezradíme!

parená brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Brokolica

Všeobecne pri zelenine a tepelnej úprave platí, čím menej, tým lepšie. Zostane v nej viac vitamínov a živín, ktoré sa varením vytrácajú.

Špeciálne brokolica. Aj vy ju chcete dať do šalátu, tak ju obvaríte v slanej vode niekoľko minút? Nie je to správne. Varenie vo vriacej vode, ako aj vyprážanie či dokonca zohrievanie v mikrovlnke z nej robí zelené čudo bez vitamínov. Ako ju upraviť? Dajte ju na paru a dajte si ju al dente, aby v nej zostalo čo najviac zdravého.

zaváraná zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Zaváraniny

Aj vy si často v kuchyni vypomôžete zaváraninou alebo zeleninou v plechovke? Nie je na tom nič zlé, no nezabúdajte na jednu zásadu. Nikdy ich nevarte, len zohrievajte! Varením strácajú nielen živiny, ale aj podobu a chuť.

Zaujme ťa: Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!

zemiakový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaky

Ak máte radi zemiaky za tepla, skúste sa naučiť na vychladenú verziu zemiakového šalátu alebo zemiakovej kaše. Vychladené zemiaky obsahujú zložky, ktoré prispievajú k pomalšiemu tráveniu, a tak pôsobia proti obezite, ale aj rakovinám a prispievajú k zdraviu vášho tráviaceho systému.


Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Soňa Kelemenová 04.04.18 08:30

SK
karma
85.00

a hlavne nech je zelenina domáca....... my si pestujeme všetko doma v záhrade...

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 04.04.18 09:28

MZ
karma
93.00

zeleninku pripravujem na pare a máme radi keď je taká chrumkavá

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.04.18 16:42

DB
karma
100.00

väčšinou pripravujem zeleninu, na pare tak mi najviac chutí

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.04.18 21:32

JK
karma
122.00

Priznám sa že zeleninu varím no po prečítaní článku ju budem pripravovať na pare

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 04.04.18 23:41

TS
karma
104.00

Na pare je najlepšia a zostane v nej najviac vitamínov, robíme ju tak.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

3 spôsoby, ako použiť sódu bikarbónu v domácnosti: Toto ti uľahčí život!
Domácnosť

3 spôsoby, ako použiť sódu bikarbónu v domácnosti: Toto ti uľahčí život!

  • 130
  • 5
  • 20.05.2019
Ženský pohľad na: Audi e-tron advanace 55 quattro a netradičný víkend
Auto

Ženský pohľad na: Audi e-tron advanace 55 quattro a netradičný víkend

  • 59
  • 0
  • 16.08.2019
Najlepšie náhrady masla pri varení a pečení: Poznáš tieto zdravé alternatívy?
Inšpirácie

Najlepšie náhrady masla pri varení a pečení: Poznáš tieto zdravé alternatívy?

  • 101
  • 3
  • 30.07.2019