Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!
  • 27.01.2018
  • Simona Kostková

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté. Ako ho správne zohriať a zachovať jeho šťavnatosť?

Väčšina z nás využíva mikrovlnku, ktorá nie je najlepšou možnosťou, ale určite tou najrýchlejšou a niekedy, bohužiaľ, tou jedinou. Napriek tomu, ani  kura zohriate z rúry či panvice nechutí tak ako čerstvé. My poznáme 3 spôsoby, ako si správne zohriať mäso v mikrovlnke, na panvici aj v trúbe, aby vám ostalo mäkké a šťavnaté. Dobrú chuť!

1. Zohrievanie pomocou mikrovlnky

Pokiaľ vám ostane kuracie mäso z nedeľného obeda, ktoré ste si vzali do roboty a máte k dispozícii iba mikrovlnku, tento spôsob je presne pre vás. Nakrájajte si mäso na menšie kúsky, aby ste zamedzili jeho vysušeniu. Menšie kusy mäsa sa rýchlejšie zohrejú a vy tak zachováte všetku šťavu vo vnútri mäska. Položte kúsky kuracieho na tanier – vyhnite sa plastovým nádobám, ktoré môžu byť poškodené a počas zohrievanie v mikrovlnke by sa z nich uvoľnilo množstvo chemikálií rovno do jedla.

Prikryte tanier, najlepšie krytom ktorý je na to určený alebo môžete použiť aj papierovou utierku či druhý tanier. Pri menšej porcii zohrievajte 1 – 2 minúty a pri väčšom množstve 2 – 3 minúty. Následne kurča opatrne vyberte, nechajte ho chvíľu prikryté a môžete sa pustiť do jedenia. 

Inšpiruj sa: Ako sa krája cibuľa bez uslzených očí? Vieme ako na to!

ako zohriať mäso v mikrovlnke

Zdroj: Shutterstock®

2. Zohrievanie na panvici

Zohrejte si panvicu na strednom plameni, najlepšie ak použijete teflónovú, na ktorej sa vám mäso ani koža nepripečie. Pokiaľ nemáte panvicu s indikátorom tepla, aby ste odhadli správnu teplotu, použite ruku. Dajte ju asi 5 centimetrov nad panvicu a ak pocítite teplo, je správny čas na varenie. Panvica by ale nemala byť rozpálená až tak, ako keby ste pripravovali surové mäso. Následne dajte na panvicu trošku masla, oleja či tuku a vložte mäso. Rovnomerne ho zohrejte z každej strany a dávajte pozor, aby sa nepripekalo.

Po zohriatí ho opäť nechajte chvíľu oddýchnuť, aby sa uvoľnila šťava. Tip: Ak chcete použiť zamrazené kusy mäsa, ktoré ste už raz varili, nechajte ho rozmraziť v chladničke. Môžete použiť aj mikrovlnku, ktorá má program na rozmrazovanie. Alebo kura umiestnite do mikroténového vrecka a pustite naň studenú vodu.

Vyskúšaj: Prečo konzumovať králičie mäso? Odteraz mu určite neodoláš!

ako zohriať mäso na panvici

Zdroj: Shutterstock®

3. Zohrievanie v rúre

V rúre môžete ohriať menšiu porciu, ktorá vám ostala z obeda, ale aj celé kura, ktoré ste nezjedli. Kusy mäsa v prípade malej porcie, rozložte na plech tak, aby boli rovnomerne rozložené s menšími medzerami medzi porciami. Môžete pridať aj šťavu, ak vám ostala. Následne mäso prekryte alobalom alebo ak používate pekáč, prikryte ho vrchným krytom. Vložte pekáč alebo plech s kuraťom do predhriatej rúry na 200°C a do pár minút môžete jesť.

V prípade, že si chcete ohriať celé kurča, predhrejte si rúru na nižšiu teplotu – 180°C. Povrch kuraťa potrite maslom alebo olejom, aby ste zabránili spečeniu kože. Čas, za ktorý sa kura zohreje závisí od jeho veľkosti, ale priemerne to trvá zhruba 25 minút. Dávajte pozor, aby ste ho nezohrievali príliš dlho a mäso sa tak nevysušilo. Po vybratí z rúry ho nechajte odstáť asi 5 minút, aby sa uvoľnila šťava. 

Toto ťa dostane: Vieš, čo prezradia vlasy o tvojom zdraví? Budeš sa diviť!

ako si zohriať mäso v trúbe

Zdroj: Shutterstock®

Tipy a triky

  • Počas ohrievania kuraťa v rúre, môžete použiť teplomer, ktorý vám presne ukáže, či je mäso zohriate dostatočne alebo nie. Teplota by mala byť do 70°C. Kontrolujte ju vždy o niečo skôr.
  • Po manipulácii s kuracím mäsom si vždy umyte ruky s teplou vodou a mydlom – aj keď už bolo raz upečené. Ak pracujete s čerstvým, umyte aj kurča a všetko, čo prišlo do kontaktu s mäsom – nôž, doska a ruky.
  • Pokiaľ vám ostalo marinované mäso alebo mäso s plnkou, je vhodné to pred zamrazením odstrániť a kura radšej umyť, aby sa po následnom rozmrazení nepokazilo.
  • Nezabudnite kura pred zohriatím skontrolovať, či nie je pokazené – nemá divnú farbu, pleseň a po ohriatí ho treba ovoňať.

Pozri tiež: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 27.01.18 07:27

SK
karma
114.00

menšie kúsky zohrievam na panvici a veľké v rúre, mikrovlnku som asi pred rokom zrušila

  • 4
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 27.01.18 13:59

PV
karma
113.00

Kurčiatko pečené ja môžem .. Mňaaaam .. Zohrievam ho v mikrovlnke a je vždy super.. Rozmrazujem tak,že večer vyberiem a dám ho do chladničky , ráno je už kurča rozmrazené...

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 27.01.18 17:17

MM
karma
100.00

na ohrievanie používame mikrovlnku alebo z neho pripravím nejaké ďalšie jedlo

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 27.01.18 19:26

KK
karma
90.00

tiež používam na zohrievanie kuraťa mikrovlnku, podlejem trochou vody, prikryjem tým plastovým krytom do mikrovlnky a je šťavnaté lebo ešte aj samé pustí šťavu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.01.18 20:20

karma
109.00

používam mikrovlnku,je to rýchlejšie ako zohrievanie v rúre.V dnešnej uponáhľanej dobe,ked prídem z práce a čaká ma ešte kopec roboty,je každá minúta dobrá.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 10:59

SK
karma
86.00

ja som verná mojej malej piecke..... tá mi zohreje všetko čo len chcem.. napríklad pagáče z mrazničku sú po zohriatí také, ako keby som ich vtedy na čerstvo piekla....

  • 1
Odpovedať

Jarka Kontrová 31.01.18 20:29

JK
karma
-1.00

no veru musim skusit lebo chrumkave mam rada

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 23.02.18 14:24

DB
karma
114.00

zohrievam v mikrovlnke keď sa ponáhľam,inak radšej v rúre.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 11.10.18 09:30

JK
karma
103.00

kurča máme radi priatelka často robieva

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní