Registrácia Prihlásenie

Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!


Všetky to veľmi dobre poznáme. Teda hlavne gazdinky, ktoré takmer každý deň vyvárajú trojchodové pokrmy pre svojich stále hladných členov rodiny. Občas sa niečo pripáli, čo nejde ani odmočiť a poriadne umyť. A dokonca, aj častým používaním hrncov alebo panvíc dochádza k mechanickému narušeniu, vďaka čomu už ani zďaleka nevyzerajú ako nové.

Čo robiť v tomto prípade? Zobrať drôtenku alebo nôž a začať šúchať všetku špinu dole? Alebo sa rovno vydať do obchodu a nakúpiť nový kuchynský riad? To určite nie! My poznáme neuveriteľný tik, vďaka ktorému budú vaše nádoby ako nové, práve prinesené z obchodu. Pripravte si spolu s nami domácu čistiacu pastu.

Na pastu budete potrebovať:

  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku tekutého prostriedku na riad
  • 2 polievkové lyžice peroxidu vodíka
  • hubku na riad
pasta na riad

Zdroj: Shutterstock®

Návod ako postupovať:

V menšej miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie – teda sódu, prostriedok na riad a peroxid vodíka. Miešajte dovtedy, kým vám nevznikne pasta. Ak je to potrebné, tak pridajte sódu alebo peroxid.

Vytvorenú pastu naneste na povrch hrnca, panvice alebo plechu a nechajte pôsobiť zopár minút. Prečo to funguje? Sóda bikarbóna totiž patrí k abrazívnym látkam, ktoré oddeľujú nečistoty z kovového povrchu a peroxid zase skvelo vyčistí akýkoľvek povrch, vďaka čomu sa bude krásne lesknúť.

Predmet, ktorý sa takto snažíte vyčistiť, vložte do drezu a jednoducho ho hubkou na riad začnite jemne čistiť. Akonáhle vám všetka usadená a prischnutá špina zlezie dole, hrniec alebo panvicu umyte čistiacim prostriedkom na riad. Voilá – riad je ako nový!

Vyskúšaj: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!

Zdroj foto: pinterest.com

Návrat hore
Autor článku

16 komentárov

Anna Bútorová 18.12.17 06:52

AB
karma
100.00

tento problém asi z času na čas musí riešiť každá gazdinka v kuchyni

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.12.17 08:01

SK
karma
117.00

sódu bicarbónu mám a tiež ju používam aj na takéto veci

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.12.17 08:15

MB
karma
95.00

vyskusam

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.12.17 10:54

SK
karma
86.00

keď sa dá používam papier na pečenie.. keď nie tak to skončí tak ako na obrázku..... a vtedy prichádza na rad Vaša rada......

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 18.12.17 13:55

MD
karma
108.00

Sódu bicarbónu na pripáleniny používam tiež, no ten peroxid by mi nenapadol. Ďakujem za dobrú radu-vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 18.12.17 17:42

karma
87.00

ja používam na to taký prášok a je geniálny

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.12.17 20:23

DB
karma
106.00

peroxid je super nápad, treba vyskúšať...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.12.17 21:12

ĽŠ
karma
113.00

Peroxid by ma veru nenapadol, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.12.17 22:37

karma
114.00

sódu bikarbónu používam aj ja

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 19.12.17 06:02

LV
karma
108.00

Tak toto urcite vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 19.12.17 08:36

TK
karma
98.00

väčšinou stačí len dostatočne dlho odmočiť

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.12.17 18:53

MM
karma
118.00

i ja som začala používať sódu na čistenie, ešte musím vyskúšať na pranie, ako píšete v inom článku

  • 0
Odpovedať

Katarina S 21.12.17 16:37

KS
karma
-1.00

Používam prášok do pečiva. Nasypem do hrnca (1/2 balenia), pridám trochu vody, dám na sporák a privediem do varu. Po vychladnutí ide pripálenina dole bez problémov.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 21.12.17 19:49

DB
karma
114.00

na pripálené hrnce používam prací prášok,hrniec dám vyvariť,potom dobre umyjem a výsledok je skvelý.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.06.18 14:14

DB
karma
114.00

naozaj zaujímavý spôsob.ja používam trochu iný : do zaváracieho hrnca dám sódu na pranie a trocha pracieho prášku.vložím hrnce a vyváram /ako utierky na riad/.varím cca 15minút,trochu nechám vychladnúť,vyberiem a ešte umyjem v čistej vode a hrnce sú ako nové.takto vyvarím aj varechy a doštičky na krájanie/drevené/

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 22.07.18 06:26

karma
91.00

s připálenými hrnci bojuji pořád, používám alobal

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina
Dezerty

Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina

  • 210
  • 14
  • 07.12.2019
3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie
Pre štíhlu líniu

3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie

  • 2
  • 1
  • 09.01.2020
Lucia Súkeníková: Moje najlepšie FIT jedlá (recenzia kuchárky)
Recenzie Kuchárok

Lucia Súkeníková: Moje najlepšie FIT jedlá (recenzia kuchárky)

  • 48
  • 1
  • 10.01.2020
TOPlist