Ako vyprať zájdené kuchynské utierky? Vďaka týmto trikom budú ako nové!

Ako vyprať zájdené kuchynské utierky? Vďaka týmto trikom budú ako nové!

Bez kuchynských utierok by sme sa v našich kuchyniach asi len tak nezaobišli. Sú nenahraditeľnými pomocníkmi najmä pri utieraní umytého riadu. Využívame ich prakticky každý deň, a tak sa niet čomu čudovať, že po nejakom čase už nevyzerajú tak, ako keď sme ich kupovali. Áno, veci, ktoré využívame každý deň, sa jednoducho časom nejako opotrebujú. Konkrétne na utierkach sa napríklad neustále objavujú nové škvrny a najmä tie biele postupne strácajú na svojej belosti. Aby sme nemuseli neustále kupovať nové, je potrebné sa o ne i správne starať. 

Klasické utierky na riad využívajte primárne na utretie čistého riadu, na rôzne nečistoty na kuchynskom dreze použite skôr iné handričky. Ak sa však stane, že sa na utierke nejaký fľak objaví, neváhajte ju namočiť a čo najskôr vyčistiť. Týchto kuchynských pomocníkov je navyše potrebné často meniť a prať a, samozrejme, i pravidelne žehliť. Ako si však poradiť s tými nešťastnými utierkami, ktoré už ani zďaleka nevyzerajú ako nové? Ako vyprať aj zájdené kuchynské utierky, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Návod, ako sa zbaviť myší v dome: Čo robiť, ak ťa sužujú hlodavce?

čistenie utierok

Zdroj: Shutterstock®

Pomôže soľ, ocot aj sóda

Aj pri čistení kuchynských utierok sa môžeme spoľahnúť na prírodné čističe, ktoré nájdeme pravdepodobne v každej domácnosti. Sú to najmä sóda bikarbóna, soľ či ocot. Napríklad soľ je skvelým pomocníkom v boji proti škvrnám od kávy. Stačí, ak 1 lyžicu klasickej jodidovanej soli necháte rozpustiť v 1 litri horúcej vody a do roztoku následne namočíte utierky. Počkajte minimálne hodinu a keď roztok vychladne, utierky vyberte a vyperte pri teplote aspoň 60 °C. V prípade, že na bielej utierke spozorujete akúkoľvek škvrnu, neváhajte na ňu zaútočiť práve sódou bikarbónou. V litri vody rozpustite asi 50 gramov sódy a v roztoku nechajte utierky máčať pokojne aj niekoľko hodín. Následne ich opäť vhodíme do práčky. Utierky budú nielen čisté, ale i zbavené zápachu.

So zapáchajúcimi a nepeknými utierkami a zároveň i baktériami a plesňami si poradí aj ocot. Jeden diel octu zmiešajte s piatimi dielmi horúcej vody a do roztoku na noc opäť namočte utierky. Ráno ich už len stačí vyprať v práčke. Nakoniec sa môžete spoľahnúť aj na kyselinu citrónovú. Ak zašpiníte utierku, preperte ju pod horúcou vodou. Použiť môžete i bežné mydlo. Fľaky následne posypte kyselinou citrónovou, počkajte zopár minút a celú utierku ešte poriadne preperte v rukách. Následne ju opäť môžete hodiť do práčky.  

pranie utierok

Zdroj: Shutterstock®

Účinný trik pri veľkej špine

Ak potrebujete na vaše staré utierky ešte nejakú účinnejšiu zbraň, máme pre vás jeden tip. Na čistenie budete potrebovať 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napríklad slnečnicového), 2 polievkové lyžice kryštalickej sódy a 1 hrnček akéhokoľvek prášku na pranie. Všetko spolu zmiešajte v 5 litroch vriacej vody, či už v starom hrnci alebo v nejakom lavóre. Do zmesi následne namočte špinavé utierky a nechajte ich tam, až kým voda úplne nevychladne. Po vybratí utierky veľmi nežmýkajte, skôr ich hneď dajte do práčky. Preperte ich pri vysokej teplote. Olej pomôže naviazať všetky staré nečistoty. Nemusíte sa však obávať, že po vypratí zostanú utierky mastné.

Skúste čistiaci prostriedok na riad i mydlo na pranie

Ak sa na kuchynskej utierky objavia mastné škvrny, zlikvidujte ich čistiacim prostriedkom na riad. Veď keď dokáže odstrániť mastnotu z hrncov, tak prečo nie aj z utierok? Stačí len neriedený prípravok aplikovať na škvrnu a nechať pôsobiť cez noc. Nasledujúci deň utierku vyperte v práčke.

Predpokladáme, že v každej domácnosti sa nachádza mydlo na pranie, ktoré si dokáže poradiť aj s odolnejšími škvrnami. Použite ho aj na utierky. Navlhčenú utierku potrite mydlom, jemne pošúchajte a nechajte pôsobiť počas celej noci.

Odporúčame: Super tipy pre gazdinky, ako upratať chladničku – rýchlo a prehľadne

bielenie kuchynských utierok

Zdroj: Shutterstock®

Ako utierky vybieliť?

Nakoniec sa ešte môžeme pozrieť na to, ako zabezpečiť, aby sa utierkam vrátila ich belosť. Ak vaše utierky nie sú nejaké fľakaté, ale skôr zašednuté a vyzerajú tak, že si už niečo prežili, nezúfajte. Pomôcť im môže prevarenie v sóde a mydle. Asi polovicu mydla na pranie nahrubo nastrúhajte a spolu s 5 gramami sódy ho pridajte do stredne veľkého hrnca s vodou. Zmes priveďte do varu a keď sa prísady rozpustia, vhoďte do nej utierky. Oheň stiahnite na minimum a za občasného miešania varte utierky aspoň hodinu. Potom ich môžete preprať v práčke. 

Pri bielení nepekných bavlnených kuchynských utierok môžete použiť aj 3 % peroxid vodíka, ktorý poľahky zoženiete v každej lekárni. V 5 litroch vody rozpustite 2 polievkové lyžice peroxidu a roztok priveďte do varu. Utierky v ňom máčajte aspoň 30 minút a nakoniec ich operte. 

Pozri aj: Ako vyčistiť dosku na krájanie? Tieto kuchynské triky musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Renáta Gallerová 06.11.19 22:12

RG
karma
108.00

Určite niečo z toho vyskúšam...

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 08.11.19 14:48

karma
110.00

ja siaham po vaniše, ale vidím, že sú aj prírodné triky a suroviny mám doma...určite vyskúšam. Vďaka.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní