Ako zabiť vírusy v domácnosti? Pozor, každý prípravok nezaberá!

Ako zabiť vírusy v domácnosti? Pozor, každý prípravok nezaberá!

Vírusy ako také sú veľmi aktuálnou témou už niekoľko mesiacov. Aj COVID-19 je vírus, s ktorým sa bohužiaľ musíme naučiť žiť, pretože nikam neodchádza. Aj preto je dôležité vedieť, ako zabiť vírusy v domácnosti a účinne vyčistiť najšpinavšie miesta v domácnosti – kuchynskú linku, kúpeľňu, kľučky, ovládače či smartfóny. Toto sú totiž najšpinavšie povrchy v domácnosti plné nebezpečných vírusov a baktérií spôsobujúcich mnohé ochorenia. Ktoré prípravky na vírusy zaberajú a ktoré sú zasa proti nim absolútne bezmocné?

Vírus ako každý iný

Okolo koronavírusu, ktorý zabil mnoho ľudí, je v súčasnosti obrovská mediálna pozornosť. Ak však viete, čo je vírus, ako sa prenáša a čo spôsobuje, tak určite viete, že pokiaľ ide o čistenie domácnosti a zabíjanie vírusov v nej, koronavírus je ako každý iný vírus. Vedci preto upozorňujú, že koronavírus zabije rovnaký druh prípravkov, ktorý funguje na klasické vírusy, napríklad tie spôsobujúce celkom obyčajné prechladnutie či iné bežné ochorenia. Ako účinný zabijak vírusov v domácnosti teda môže slúžiť kvalitný dezinfekčný prostriedok z drogérie, ale aj domáci dezinfekčný prostriedok, na ktorý vám prinášame recept na konci článku.

Bude sa ti páčiť: Jablkové šupky: 3 tipy, ako ich využiješ vo svoj prospech!

účinná dezinfekcia

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie, dezinfekcia a sanitácia

Na začiatok si vysvetlime, aký je rozdiel medzi čistením, dezinfekciou a sanitáciou. Klasické prostriedky určené na čistenie povrchy vyčistia, znížia množstvo baktérií aj riziko infekcie či nakazenia, no k likvidácii vírusu nedôjde. Na to potrebujete niečo silnejšie – dezinfekciu alebo sanitačný prostriedok. Aj tieto dva druhy produktu však fungujú inak. Oba zabíjajú vírusy takmer so 100-percentnou istotou, líšia sa však v dobe pôsobenia. Sanitačné prostriedky spravidla vírusy zabijú do niekoľkých desiatok sekúnd. Dezinfekciu by ste mali nechať na danom povrchu pôsobiť dlhšie, približne 10 minút. Aj preto si vždy pred použitím toho ktorého prostriedku prečítajte informáciu na obale a riaďte sa podľa návodu na použitie. Vtedy je prostriedok najúčinnejší.

Čo robiť a čo nie?

Kombinovanie rôznych dezinfekčných a sanitačných prostriedkov nerobí podľa vedcov dobrotu a vyhnúť by ste sa mali aj používaniu podomácky vyrobených dezinfekcií, ktorých hlavnou „dezinfekčnou" zložkou je ocot. Ten vírusy ani baktérie nezabije. Čo sa alkoholu týka, účinný je ozopropylalkohol s koncentráciou minimálne 70 %. Alkohol s touto koncentráciou je dokonca lepší ako 100-percentný alkohol, ktorý sa vyparí rýchlejšie, než vírus zabije. Pamätajte aj na to, že dezinfekčné a sanitačné prostriedky fungujú najlepšie na tvrdé povrchy bez pórov.

čo zabije koronavírus

Zdroj: Shutterstock®

DIY zabijak vírusov

Dezinfekcie boli síce po dlhý čas v obchodoch nedostupné, no momentálne už obchody svoje zásoby doplnili. Ak ste sa však rozhodli vyrobiť si účinnú dezinfekciu doma, môžete skúsiť tento overený recept. Zmiešajte 80 ml chlórového bielidla s 3,5 litrami vody (pre menšie plochy vám postačia 4 lyžičky bielidla rozpustené v 1 litry vody). Roztok nanášajte na tvrdé povrchy s rukavicami a handričkou, nechajte ho pôsobiť 5 minút, až kým nevyschne. Tento dezinfekčný prostriedok si nikdy nerobte do zásoby, vždy si ho namiešajte v deň, kedy ho budete používať.

Inšpiruj sa: Ako si vybrať práčku do domácnosti? Čo všetko ovplyvňuje jej cenu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní