Avitaminóza – Ako zistíte, že sa týka aj vás a čo spôsobuje?

Avitaminóza – Ako zistíte, že sa týka aj vás a čo spôsobuje?
  • 07.09.2016
  • Silvia Karasová

Ak ste sa s pojmom avitaminóza ešte nestretli, nie je na škodu oboznámiť sa s ním. Jej príznaky na sebe môžeme pozorovať už pri zhoršenej kvalite pleti, nechtov, vlasov a samozrejme aj pri podlomenej imunite.

Avitaminóza totiž predstavuje ochorenie založené na nedostatku vitamínov. A to hneď z viacerých príčin, či už z dlhodobo nevhodnej stravy, alebo poruchou vstrebávania.

Avitaminóza sa vo vyspelých krajinách vyskytuje pomerne striedmo. O čosi častejšia je však jej „miernejšia“ podoba, takzvaná hypovitaminóza. Tá označuje zníženú hodnotu vitamínov v tele, teda ich deficit, pri ktorom už vidno varovný prst.  Rozdiel medzi avitaminózou a hypovitaminózou spočíva v tom, že pri prvom menovanom ochorení býva výsledkom smrť. Nedostatok vitamínov v život ohrozujúcej podobe je častý najmä v rozvojových krajinách. Hlavným dôvodom jeho vzniku je nesprávne stravovanie, kedy na jedálničku chýbajú zdravé potraviny, ako čerstvé ovocie a zelenina. 

Odporúčame prečítať: Babské rady - ako ovplyvniť pohlavie bábätka?

Avitaminóza – ako zistíte, že sa týka aj vás?

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky nedostatku vitamínov

Ako sme spomenuli už v úvode článku, že niečo nie je v poriadku si môžete všimnúť na svojej pleti, vlasoch, aj nechtoch.

Keď sa vám lámu, sú zničené, pleť je aknózna, sinavá a vlasy rozštiepené a nekvalitné, je jasné, že vášmu telu niečo chýba. A s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude kvalitná kozmetika, ale vitamíny a minerály.

Odporúčame prečítať: Užitočné rady, ako sa pripraviť na prvé rande

Avitaminóza – ako zistíte, že sa týka aj vás?

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky nedostatku vitamínov

Ako sme spomenuli už v úvode článku, že niečo nie je v poriadku si môžete všimnúť na svojej pleti, vlasoch, aj nechtoch.

Keď sa vám lámu, sú zničené, pleť je aknózna, sinavá a vlasy rozštiepené a nekvalitné, je jasné, že vášmu telu niečo chýba. A s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude kvalitná kozmetika, ale vitamíny a minerály.

Na nedostatok vitamínov vás upozornia aj časté kútiky pri ústach, herpesy, vznikajúce modriny, bez toho aby ste sa udreli, ale tiež vypadávanie vlasov.

Už keď telo naozaj kričí o pomoc dochádza aj ku krvavejším príznakom – v podobe krvácajúcich ďasien, u novorodencov dokonca môže ísť o samovoľné krvácanie. 

Odporúčame prečítať: Hrozno a jeho bonusy

Avitaminóza – ako zistíte, že sa týka aj vás?

Zdroj: Shutterstock®

Ako zistiť deficit konkrétneho vitamínu

Našťastie krv dokáže nielen upozorňovať, ale jej rozborom lekári ľahko prídu na to, čo, respektíve, ktorý vitamín vám vlastne chýba.

Veľa dokážu odhaliť už samotné príznaky. Za polámanými nechtami môže stať nedostatok zinku, za únavou a bledou pleťou málo železa, alebo aj vitamínu C. Stačí len pozorovať svoje telo, ako aj stravu a raz dva odhalíte, čo vám chýba.

Na odhalenie nedostatku vitamínov v tele existujú aj rôzne testy. Napríklad Schillingov test pri nedostatku vitamínu B12, či spomínané vyšetrenie krvného obrazu. Lekári vám môžu zistiť aj prípadný typ anémie pri nedostatku „céčka“, alebo B12.

Odporúčame prečítať: Aké bylinky zbierame v septembri?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Šeptáková 07.09.16 17:27

karma
108.00

Mne sa robili opakovane kútiky a bola to anémia ako vyšitá.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.09.16 21:19

IM
karma
100.00

občas to má asi každý

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.09.16 21:20

SK
karma
114.00

veľmi dobrý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní