Bodnutie hmyzom: Na tieto pravidlá prvej pomoci nikdy nezabúdaj!

Bodnutie hmyzom: Na tieto pravidlá prvej pomoci nikdy nezabúdaj!

Bodnutie hmyzom je skutočne nepríjemné. Tento problém je aktuálny najmä teraz, v jarnom a letnom období, kedy je ovzdušie plné včiel či ôs. Kým u niektorých jedincov spôsobí len menšiu bolesť či svrbenie, u iných môže vyvolať aj nebezpečnú alergickú reakciu. O to potrebnejšie je poznať zásady prvej pomoci pri bodnutí hmyzom, nech je reakcia akákoľvek. V dnešnom článku sa dozviete, čo robiť, ak vás alebo niekoho vo vašom okolí bodne hmyz.

Pred ktorým hmyzom sa treba mať na pozore?

Medzi bodavý hmyz, ktorý nás na našom území ohrozuje najviac, môžeme zaradiť najmä mnohé blanokrídlovce. Tými menej agresívnejšími sú napríklad včely či čmeliaky, ktoré bodajú zvyčajne vtedy, keď cítia hrozbu. Žihadlo včely je uspôsobené tak, že po bodnutí zostáva v rane a hmyz následne hynie. Naopak sršne alebo osy môžu byť o niečo útočnejšie. Dokonca majú iný typ žihadla, ktorý im umožňuje bodať aj viackrát.

Pri jednom bodnutí sa do tela dostáva približne 0,5 až 2,05 ml jedu. Táto látka následne vyvoláva určitú negatívnu reakciu, ktorá sa však u jednotlivých osôb líši. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o nealergickej a alergickej reakcii. Najnebezpečnejšími miestami bodnutia sú ústna dutina a dýchacie cesty. Vzniknutý opuch môže totiž sťažiť dýchanie a spôsobiť dusenie.

Odporúčame: Otvorene o tabu téme: Toto sú zaujímavosti o intímnom ochlpení!

prvá pomoc pri bodnutí hmyzom

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť pri bežnej reakcii na bodnutie?

U väčšej časti populácie nastane po štipnutí hmyzom bežná reakcia na jed. Lokálna reakcia sa prejavuje začervenaním a opuchom v mieste bodnutia. Nastupuje približne do piatich minút a môže pretrvávať asi 2 dni. Následným poškriabaním a podráždením však môže dôjsť k zaneseniu infekcie a vytvoreniu druhotnej zápalovej reakcii. Bodnutie tiež býva sprevádzané bolesťou. Medzi najcitlivejšie miesta v tomto smere môžeme zaradiť tie, ktoré sú vysoko prekrvené, a to napríklad pery či končeky prstov.

Pri bodnutí včelou, osou či iným bodavým hmyzom miesto vpichu premyte vodou a mydlom a žihadlo vyberte. Vhodné je ho uchytiť napríklad pinzetou. V žiadnom prípade ho nevyberajte prstami ani nevytláčajte! Odstraňujte ho opatrne, aby nedošlo k prasknutiu vačku s jedom, ktorý by sa mohol následne dostať ďalej do kože. Miesto vpichu schlaďte ľadovým obkladom. Zmierni to opuch, svrbenie i bolesť. Ak vás bodol hmyz do jazyka, ľad cmúľajte. Uštipnuté miesto môžete nakoniec ošetriť ešte liehom, octom či gélom s protialergickými účinkami z lekárne.   

prejavy bodnutia hmyzom

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť pri vážnej alergickej reakcii?

Kým bežné uštipnutie má v priemere asi 1 cm a jeho príznaky miznú do 2 dní, pri väčšej lokálnej reakcii sa plocha opuchu môže zväčšiť až na veľkosť dlane. Liečba pritom trvá aj 5 dní. Celková alergická reakcia po bodnutí hmyzom nastupuje veľmi rýchlo a má niekoľko stupňov, ktoré sa líšia rozličnými príznakmi. K opuchu a začervenaniu sa postupne pridáva aj únava či úzkosť. Objaviť sa tiež môže zvracanie, hnačka, zrýchlený tep alebo sťažené dýchanie. Vo vážnych prípadoch dochádza k ťažkostiam s hovorením, závratom či bezvedomiu.

U alergických jedincov môže v dôsledku bodnutia hmyzom nastať aj anafylaktický šok. Táto reakcia je skutočne závažná a môže ohroziť život človeka. Prejavuje sa rýchlym dýchaním, vysokým pulzom, opuchom v oblasti tváre i dýchacích ciest, až stratou vedomia. V takom prípade je nevyhnutné postihnutého uložiť do stabilizovanej polohy a privolať lekársku pomoc. Návšteva doktora je však vhodná aj pri ostatných vážnejších prejavoch, najmä pri zvracaní, problémoch s prehĺtaním, alebo ak väčší opuch neustúpi do 48 hodín.  

ochrana pre hmyzom

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na prevenciu!

Žiaľ, nikto si nevyberá, či ho okolo letiaca včela poštípe alebo nepoštípe. Najmä alergické osoby by si však mali dávať pozor na dodržiavanie určitých pravidiel, ktoré riziko bodnutia aspoň znížia. V prvom rade je potrebné vyhýbať sa miestam s vysokým výskytom bodavého hmyzu, ako sú napríklad stojaté vody či kvetinové záhony. Pokožku tela je vhodné chrániť ľahkým a vzdušným odevom. V prípade potreby sa vyhýbajte veľmi pestrým farbám.

Chodidlá si najmä v prírode zase vždy chráňte obuvou. Dávajte pozor hlavne na deti, aby nebehali bosé v tráve. Veľmi účinné sú repelenty, využívajte ich najmä pri pohybe v prírode. Obmedzte používanie výrazne voňavých kozmetických prípravkov, tie by totiž mohli priťahovať hmyz. Riziková je aj konzumácia sladkých jedál či nápojov v otvorenom priestranstve. Pri kontakte s hmyzom ho nedráždite žiadnymi prudkými pohybmi.

Odporúčame: Vedela si, že aj zbieranie byliniek má svoje pravidlá?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Tomáš Kamenár 15.06.18 07:58

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 15.06.18 08:06

MM
karma
100.00

ja priťahujem všetok bodavý hmyz, mne by sa ani leto nerátalo, keby som nebola poštípaná osou alebo včelou, tie ostatné ani nerátam, prvá pomoc na záhrade - ocot, cibuľa a nedám dopustiť na Tea Three olej

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.06.18 12:35

DB
karma
117.00

viem, že pomáha štípanec potrieť rozkrojenou cibuľou, mám to odskúšané

  • 4
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 15.06.18 17:33

PV
karma
113.00

Mňa raz v živote uštipla včela. Mala som asi 8 rokov, pamätám si len ,že otec mi vytiahol žihadlo , ranu natrel alpou a bolo po probléme.. !! Inak na mňa lezú , či pijú mi krv len komáre :-)

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 15.06.18 21:46

karma
109.00

Je to vždy nepríjemné,ked začne okolo vás krúžiť bodavý hmyz,no a ked vás ešte aj uštipne,býva to bolestivé.Ja tiež použijem bud ocot,alebo Tea Tree olejček,ktorý mi nesmie chýbať v domácej lekárničke.A ešte je dobrý aj Fenistil gél na potretie.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.06.18 23:28

ĽŠ
karma
100.00

Našťastie nepatrím medzi alergikov, no priateľka áno a následky sú desivé.

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 09.07.18 20:31

MP
karma
111.00

Je mi ľúto tých, ktorí majú rôzne alergie a často sú dokonca ohrození na živote. Chvála Bohu, mňa môže poštípať aj „krokodíl“, nemám s tým doteraz žiadny problém. Už ma ozaj poštípalo kadečo, no nič mi neopuchlo. Zrejme mám viac jedu ako ten štípajúci útočník.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní