Budeš zhrozená! Toto sú nebezpečné vedľajšie účinky aspirínu

Budeš zhrozená! Toto sú nebezpečné vedľajšie účinky aspirínu

S aspirínom sme sa stretli už všetci, či už v klasickej alebo šumivej tablete. Ročne ľudia vo svete vezmú viac, ako 120 miliárd aspirínu, čo z neho robí tretí najpoužívanejší liek na planéte. Ak si dáte aspirín len príležitostne pri bolesti hlavy alebo na horúčku či liečbu aktuálneho zápalu vo vašom tele, nemal by byť pre organizmus nebezpečný.

Problém však nastáva vtedy, ak beriete aspirín na dennej báze po dlhý čas ako prevenciu, či už aby ste sa vyhli infarktu alebo porážke. V takomto prípade sa odporúča dlhodobé užívanie aspirínu vždy konzultovať s lekárom.  Môže sa totiž stať, že zažijete nepríjemné vedľajšie účinky aspirínu, o ktorých vám teraz povieme viac.

Nepriatelí sa s alkoholom

V prvom rade by aspirín mali úplne vynechať ľudia, ktorí vypijú niekoľko alkoholických nápojov denne, kam sa započítava aj víno a pivo. Aspirín sa nepriatelí ani s tehotnými a dojčiacimi ženami, ktoré by sa mu tiež mali oblúkom vyhýbať, ak lekár neurčí inak. Aké sú teda nebezpečné vedľajšie účinky aspirínu?

Zaujme ťa: Žlté očné tiene: Vyskúšaj hit tejto jari a oslň svoje okolie!

účinky aspirínu

Zdroj: Shutterstock®

Zlyhanie obličiek či pečene

V prípade, že to s aspirínom preženiete, môže sa stať, že vám zlyhajú obličky. Ukázali to štúdie, ktoré potvrdili, že dlhotrvajúcim užívaním analgetík si môžete privolať chronické ochorenie obličiek, ktoré môže viesť až k dialýze a v horšom prípade až k smrti.

Ďalší orgán, ktorý dlhodobým užívaním analgetík, a teda aj aspirínu nevedome poškodzujete, je pečeň. Keďže pečeň funguje ako detoxikujúci orgán vášho tela, jeho neustále zaťažovanie toxínmi je vážny problém. Stať sa môže, že prestane správne pracovať alebo úplne zlyhá.

problémy s obličkami

Zdroj: Shutterstock®

Problémy so žalúdkom aj sluchom

Druhým najčastejším dôvodom, prečo majú ľudia žalúdočné vredy, je práve nadmerné užívanie aspirínu. Ak sa teda chcete vyhnúť tomuto nepríjemnému a bolestivému ochoreniu, je ten správny čas aspirín vysadiť.

Okrem toho sa u vás môžu objaviť aj problémy so sluchom. Ako prvý symptóm berte neustále zvonenie v ušiach, ktoré vzniká práve z predávkovania aspirínom. Slúži ako alarm pre vás a vaše telo, že sa s vaším sluchovým systémom a organizmom niečo deje.

Preskúmaj: Malý obchodík alebo hypermarket: Kde nakupuješ najradšej ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 17.04.18 05:29

ĽŠ
karma
100.00

Nebezpečné, netreba riskovať.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.04.18 22:29

karma
109.00

Všetky lieky majú aj vedľajšie účinky,stačí si prečítať príbalový leták.Som prekvapená,čo dokáže napáchať aj taký bežný aspirín...

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.04.18 11:29

MB
karma
98.00

Kazdy liek ma vedlajsie ucinky, nie su to cukriky, preto ich uzitie si treba premysliet a nie hodit si jeden, lebo sa mi zda ze s nim mi ide vsetko lepsie. Vsak teraz na pribalovych letakoch su cele state o vedlajsich ucinkoch.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 10.06.18 19:21

karma
100.00

Asprin, ani acylpyrín nejem. Neužívam žiadne lieky.Dobry článok, mali by si ho všetci pečítať. Zdieľam ho na facebook.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní