Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok.

 

Niektoré gazdinky si bez nich ani nevedia predstaviť varenie, iné dávajú od tohto produktu radšej ruky preč. I keď bujónové kocky v prvom rade šetria čas v kuchyni a uľahčujú prácu, ich zloženie nemusí byť vždy ideálne.

 

Napríklad mäsový ani zeleninový bujón nedostali názov podľa suroviny, ktorá tvorí základ výrobku. Zvyčajne majú skôr mizivé percento obsahu mäsa. V článku sa dozviete všetky dôležité informácie o bujónových kockách, aj ako si podobného pomocníka pripraviť v pohodlí domova!

 

Čo je bujón?

Bujón, v pôvodnom znení bouillon, je označenie pre veľmi silný vývar. Zvyčajne sa pripravuje pomalým varením mäsa, kostí, zeleniny a ďalších ingrediencií v studenej vode s trochou soli. Často sa používa hovädzie či kuracie mäso, kuracie chrbty, či dokonca rybie hlavy. Kvalitný mäsový vývar by sa mal variť aj niekoľko hodín, pričom zelenina sa pridáva ako posledná. Po uvarení sa z neho môžu všetky suroviny vybrať a celý vývar sa ešte scedí. Následne sa používa na prípravu omáčok alebo polievok za použitia vyvarenej zeleniny a mäsa. Takto pripravený vývar je tiež možné dobre konzervovať.

 

V súčasnej dobe sú veľmi rozšírené instantné verzie bujónu, ktoré sa v pevných či tekutých formách dajú ľahko zakúpiť v takmer každom obchode. Veľmi známe sú bujónové kocky. Nejde o vynález modernej doby, ich história siaha dávno do minulosti. Napríklad už v roku 1772 kapitán Cook vzal na svoje cesty akúsi polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. Odparením vody tak vznikla pevná mazľavá hmota, ktorá sa dala dobre skladovať. O desiatky rokov neskôr začali s takýmito polotovarmi experimentovať aj známe potravinové spoločnosti, ktoré v dnešnej dobe okrem iného vyrábajú aj spomínané bujónové kocky.

 

  Odporúčame: Čo ti prezradí farba menštruačnej krvi? Mala by si spozornieť!

Čo v sebe skrývajú bujónové kocky?

Bujónové kocky predstavujú polotovar pripravovaný z rôznych ingrediencií živočíšneho či rastlinného pôvodu pri teplotách cez 100°C. Pri varení sa následne vhodia do vody a povaria, prípadne sa k nim pridajú ďalšie ingrediencie. Zvyčajne sa používajú do omáčok, polievok či iných teplých pokrmov. Bujónové kocky sú, čo sa týka zloženia, z veľkej časti tvorené tukom. Firmy, ktoré tento polotovar vyrábajú pritom často siahajú po lacnom a dobre dostupnom palmovom tuku. Druhou hlavnou zložkou, ktorá v niektorých prípadoch tvorí najväčší podiel výrobku, je soľ.

 

Tú sa však snažia mnohí výrobcovia kvôli rôznych nariadeniam a vyhláseniam postupne redukovať a nahrádzať. Veľmi častými ingredienciami bujónových kociek sú ďalej rozličné zvýrazňovače chuti. Ide napríklad o veľmi známy glutaman sodný či inosinan sodný, taktiež arómy či cukor. Farbu dodávajú instantným bujónom umelé farbivá. Niektorí výrobcovia sa vybrali lepšou cestou a na prifarbovanie používajú kurkumu. Obsah mäsa a zeleniny, ktoré by v podstate mali byť hlavnou zložkou bujónu, je zvyčajne dosť nízky. Pri výrobe bujónových kociek sa uvarené mäso odkostí spracuje na prášok a pridá do tovaru.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Skúste to radšej takto

Zloženie súčasných bujónových kociek naznačuje, že siahať by sme mali po nich len skutočne výnimočne. Ak si ich budete kupovať v obchode, zamerajte sa na ich zloženie. Dnes sa už dajú zohnať napríklad i bez spomínaného glutamánu sodného, v BIO kvalite či so zníženým obsahom soli, čo však stále nie je najideálnejšie. Vhodné by naopak bolo vyrobiť si podobného pomocníka doma. Iba tak budete vedieť, čo sa v produkte nachádza. Mohlo by sa zdať, že ide o náročnú úlohu, no opak je pravdou. V prvom rade stačí uvariť poriadne silný a kvalitný vývar.

 

Na prípravu zeleninového vývaru si prichystajte dostatok koreňovej zeleniny, najmä mrkvu, zeler aj petržlen. Taktiež môžete pridať cibuľu so šupkou, cesnak alebo pór. Na dochutenie použite nové korenie či petržlenovú vňať. Na kurací vývar si pripravte mäso aj kosti z kuraťa, na hovädzí taktiež mäso a rebrá. Ingrediencie vložte do studenej vody a môžete začať variť. Vyhýbajte sa prudkému vareniu. Nezabúdajte, že príprava poriadneho vývaru môže trvať i niekoľko hodín. Keď je vývar hotový, nechajte ho vychladnúť, sceďte, naporcujte, napríklad do formičiek na ľad a uschovajte v mrazničke. Poctivé bujónové kocky budete mať tak vždy poruke.

 

Pozri aj: Ako sa zbaviť suchých miest na tvári? Zabudni na tieto chyby!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Klinčeky ako liek: Vyrob si z nich úžasnú klinčekovú tinktúru!
Umelé sladidlá: Prečo sú tichým zabijakom dnešnej doby?
Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!
Nepotešíš sa: Tieto kozmetické produkty musíš po chorobe vyhodiť!
ZDOKONAĽTE SA V JOGE S CANDACE MOORE
MCT olej: Nebezpečná chemická zmes alebo prírodný zdroj energie?
Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!
Chceš prestať jesť mäso? Nevynechaj tieto najdôležitejšie živiny!
Orgánové hodiny: Kedy je najlepšia hodina na prijímanie liekov?
Dna: Aké sú príčiny a prejavy tohto bolestivého ochorenia?
Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
Rukola vyzerá ako neužitočná burina. Aká je však pravda?
Máš bolestivé kŕče v nohách? Vieme prečo a aj to, ako ich zmierniš
Echinacea purpurová: Prírodný všeliek alebo obyčajná bylina?
Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!
Trápi ťa bolesť kĺbov? Tak v tom prípade ti pomôže toto!
Kedy navštíviť lekára? Povieme ti, ako sa prejavuje psoriáza
Časté chyby pri zdravom stravovaní: Stoja nás kilá navyše!
Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!
Nashi hruška je zázrakom s overenými vlastnosťami. Aké má schopnosti?
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!
 

12 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



26.01.18 07:59 | Soňa Kelemenová | karma: 95
ja sa mu vyvarujem... a určite aj budem.... neverím ani žiadnym BIO kvalitám... svoju domácu polievočku si dochutím z domácimi ingredienciami....

odpovedať

hlasuj plus 5 | 3 hlasuj minus


26.01.18 08:02 | Soňa Krátka | karma: 77
niet nad domáci vývar, tak nás to učila babička a tak tiež to učím naše deti ja odjakživa

odpovedať

hlasuj plus 5 | 1 hlasuj minus


26.01.18 12:35 | Mária Chromíková | karma: 97
ani ja nepoužívam bujónové kocky,radšej používam vlastný vývar.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 1 hlasuj minus


26.01.18 13:47 | Marta Bujdošová | karma: 92
ziaden zdravsi a kvalitnejsi bujon v obchode neexistuje .... treba robit doma pravy silny vyvar

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


26.01.18 14:35 | Helena Zobková | karma: 83
Nad mrazenými bujónovými kockami pouvažujem. Počas sviatkov, keď musím oveľa viac variť, by sa mi aj zišli, nakoľko bujónové kocky nepoužívam. Ušetrili by mi zrejme čas.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.01.18 14:39 | Milka Damašková | karma: 85
Bujónové kocky tiež nepovažujem za najzdravší variant, ale tak raz za mesiac nie je taká tragédia, častejšie ich nepoužívam. Tiež mám najradšej varenie z čerstvých surovín, k polotovarom sa utiekam v núdzových prípadoch..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.01.18 17:22 | Pavlína Vaksmundská | karma: 70
Najradšej mám ,ked si všetko uvarím sama.. Viem ,čo do toho dávam ..A vývary si uvarím a sú fakt mňaaaaaaam..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


26.01.18 17:55 | Ľubica Šťastná | karma: 93
Domáci je skrátka najlepší v každom smere.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


26.01.18 18:47 | Mária Maxianová | karma: 90
niet nad domáce suroviny, zaváraniny, jedlá, atď. ...

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


26.01.18 22:12 | Elena Švachová | karma: 86
bujónové kocky v mojej chladničke nenájdete,nepoužívam ich.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


27.01.18 20:09 | Marianna Rajniaková | karma: 96
väčšinou použijem jeden do varenia, no myslím že sa nič nikomu nestane..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.02.18 14:37 | Darina Božiková | karma: 81
je pravda,že dnes majú ženy málo času,ale veď keď si dám variť mäso na domáci bujón,môžem robiť všeličo iné,vývar nie je treba striehnuť,varí sa sám a to riadne dlho a medzitým sa narobí dosť inej roboty.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s