Registrácia Prihlásenie

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?


Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok.

Niektoré gazdinky si bez nich ani nevedia predstaviť varenie, iné dávajú od tohto produktu radšej ruky preč. I keď bujónové kocky v prvom rade šetria čas v kuchyni a uľahčujú prácu, ich zloženie nemusí byť vždy ideálne.

Napríklad mäsový ani zeleninový bujón nedostali názov podľa suroviny, ktorá tvorí základ výrobku. Zvyčajne majú skôr mizivé percento obsahu mäsa. V článku sa dozviete všetky dôležité informácie o bujónových kockách, aj ako si podobného pomocníka pripraviť v pohodlí domova!

Čo je bujón?

Bujón, v pôvodnom znení bouillon, je označenie pre veľmi silný vývar. Zvyčajne sa pripravuje pomalým varením mäsa, kostí, zeleniny a ďalších ingrediencií v studenej vode s trochou soli. Často sa používa hovädzie či kuracie mäso, kuracie chrbty, či dokonca rybie hlavy. Kvalitný mäsový vývar by sa mal variť aj niekoľko hodín, pričom zelenina sa pridáva ako posledná. Po uvarení sa z neho môžu všetky suroviny vybrať a celý vývar sa ešte scedí. Následne sa používa na prípravu omáčok alebo polievok za použitia vyvarenej zeleniny a mäsa. Takto pripravený vývar je tiež možné dobre konzervovať.

V súčasnej dobe sú veľmi rozšírené instantné verzie bujónu, ktoré sa v pevných či tekutých formách dajú ľahko zakúpiť v takmer každom obchode. Veľmi známe sú bujónové kocky. Nejde o vynález modernej doby, ich história siaha dávno do minulosti. Napríklad už v roku 1772 kapitán Cook vzal na svoje cesty akúsi polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. Odparením vody tak vznikla pevná mazľavá hmota, ktorá sa dala dobre skladovať. O desiatky rokov neskôr začali s takýmito polotovarmi experimentovať aj známe potravinové spoločnosti, ktoré v dnešnej dobe okrem iného vyrábajú aj spomínané bujónové kocky.

  Odporúčame: Čo ti prezradí farba menštruačnej krvi? Mala by si spozornieť!

glutaman sodný obsiahnutý v bujónoch

Zdroj: Shutterstock®

Čo v sebe skrývajú bujónové kocky?

Bujónové kocky predstavujú polotovar pripravovaný z rôznych ingrediencií živočíšneho či rastlinného pôvodu pri teplotách cez 100°C. Pri varení sa následne vhodia do vody a povaria, prípadne sa k nim pridajú ďalšie ingrediencie. Zvyčajne sa používajú do omáčok, polievok či iných teplých pokrmov. Bujónové kocky sú, čo sa týka zloženia, z veľkej časti tvorené tukom. Firmy, ktoré tento polotovar vyrábajú pritom často siahajú po lacnom a dobre dostupnom palmovom tuku. Druhou hlavnou zložkou, ktorá v niektorých prípadoch tvorí najväčší podiel výrobku, je soľ.

Tú sa však snažia mnohí výrobcovia kvôli rôznych nariadeniam a vyhláseniam postupne redukovať a nahrádzať. Veľmi častými ingredienciami bujónových kociek sú ďalej rozličné zvýrazňovače chuti. Ide napríklad o veľmi známy glutaman sodný či inosinan sodný, taktiež arómy či cukor. Farbu dodávajú instantným bujónom umelé farbivá. Niektorí výrobcovia sa vybrali lepšou cestou a na prifarbovanie používajú kurkumu. Obsah mäsa a zeleniny, ktoré by v podstate mali byť hlavnou zložkou bujónu, je zvyčajne dosť nízky. Pri výrobe bujónových kociek sa uvarené mäso odkostí spracuje na prášok a pridá do tovaru.

zeleninový vývar

Zdroj: Shutterstock®

Skúste to radšej takto

Zloženie súčasných bujónových kociek naznačuje, že siahať by sme mali po nich len skutočne výnimočne. Ak si ich budete kupovať v obchode, zamerajte sa na ich zloženie. Dnes sa už dajú zohnať napríklad i bez spomínaného glutamánu sodného, v BIO kvalite či so zníženým obsahom soli, čo však stále nie je najideálnejšie. Vhodné by naopak bolo vyrobiť si podobného pomocníka doma. Iba tak budete vedieť, čo sa v produkte nachádza. Mohlo by sa zdať, že ide o náročnú úlohu, no opak je pravdou. V prvom rade stačí uvariť poriadne silný a kvalitný vývar.

Na prípravu zeleninového vývaru si prichystajte dostatok koreňovej zeleniny, najmä mrkvu, zeler aj petržlen. Taktiež môžete pridať cibuľu so šupkou, cesnak alebo pór. Na dochutenie použite nové korenie či petržlenovú vňať. Na kurací vývar si pripravte mäso aj kosti z kuraťa, na hovädzí taktiež mäso a rebrá. Ingrediencie vložte do studenej vody a môžete začať variť. Vyhýbajte sa prudkému vareniu. Nezabúdajte, že príprava poriadneho vývaru môže trvať i niekoľko hodín. Keď je vývar hotový, nechajte ho vychladnúť, sceďte, naporcujte, napríklad do formičiek na ľad a uschovajte v mrazničke. Poctivé bujónové kocky budete mať tak vždy poruke.

Pozri aj: Ako sa zbaviť suchých miest na tvári? Zabudni na tieto chyby!


Návrat hore
Autor článku

16 komentárov

Soňa Kelemenová 26.01.18 07:59

SK
karma
85.00

ja sa mu vyvarujem... a určite aj budem.... neverím ani žiadnym BIO kvalitám... svoju domácu polievočku si dochutím z domácimi ingredienciami....

  • 8
Odpovedať

Soňa Krátka 26.01.18 08:02

SK
karma
92.00

niet nad domáci vývar, tak nás to učila babička a tak tiež to učím naše deti ja odjakživa

  • 8
Odpovedať

Mária Chromíková 26.01.18 12:35

MC
karma
110.00

ani ja nepoužívam bujónové kocky,radšej používam vlastný vývar.

  • 5
Odpovedať

Marta Bujdošová 26.01.18 13:47

MB
karma
95.00

ziaden zdravsi a kvalitnejsi bujon v obchode neexistuje .... treba robit doma pravy silny vyvar

  • 3
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 26.01.18 14:35

HZŠ
karma
100.00

Nad mrazenými bujónovými kockami pouvažujem. Počas sviatkov, keď musím oveľa viac variť, by sa mi aj zišli, nakoľko bujónové kocky nepoužívam. Ušetrili by mi zrejme čas.

  • 2
Odpovedať

Milka Damašková 26.01.18 14:39

MD
karma
102.00

Bujónové kocky tiež nepovažujem za najzdravší variant, ale tak raz za mesiac nie je taká tragédia, častejšie ich nepoužívam. Tiež mám najradšej varenie z čerstvých surovín, k polotovarom sa utiekam v núdzových prípadoch..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.01.18 17:22

PV
karma
89.00

Najradšej mám ,ked si všetko uvarím sama.. Viem ,čo do toho dávam ..A vývary si uvarím a sú fakt mňaaaaaaam..

  • 3
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.01.18 17:55

ĽŠ
karma
115.00

Domáci je skrátka najlepší v každom smere.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 26.01.18 18:47

MM
karma
100.00

niet nad domáce suroviny, zaváraniny, jedlá, atď. ...

  • 5
Odpovedať

Elena Švachová 26.01.18 22:12

karma
116.00

bujónové kocky v mojej chladničke nenájdete,nepoužívam ich.

  • 5
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.01.18 20:09

MR
karma
91.00

väčšinou použijem jeden do varenia, no myslím že sa nič nikomu nestane..

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 02.02.18 14:37

DB
karma
110.00

je pravda,že dnes majú ženy málo času,ale veď keď si dám variť mäso na domáci bujón,môžem robiť všeličo iné,vývar nie je treba striehnuť,varí sa sám a to riadne dlho a medzitým sa narobí dosť inej roboty.

  • 4
Odpovedať

Jana Komadová 20.02.18 16:11

JK
karma
122.00

Vôbec ho nepoužívam ani nekupujeme som za starú dobrú klasiku vývar

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 20.06.18 11:16

MC
karma
110.00

Bujónom sa vyhýbam ,keď varím hovädziu alebo kuraciu polievku vždy si časť odložím.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 21.08.18 14:51

MB
karma
95.00

ja vobec nepouzivam ani bujon ani ochucovadla, zasadne len jednozlozkove koreniny a vyvar len a len domaci

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 24.11.18 21:22

ZS
karma
100.00

obcas ich pouzijem....

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Aká je najlepšia bylina na urologické ťažkosti? S touto sa musíš zoznámiť!
Zdravie

Aká je najlepšia bylina na urologické ťažkosti? S touto sa musíš zoznámiť!

  • 124
  • 4
  • 07.07.2019
Čo je palmový olej a prečo kvôli nemu vymierajú nielen orangutany?
Zdravie

Čo je palmový olej a prečo kvôli nemu vymierajú nielen orangutany?

  • 63
  • 4
  • 10.05.2019
Ženský pohľad na: Nissan Qashqai 1,3 l, DIG-T 160 DCT
Auto

Ženský pohľad na: Nissan Qashqai 1,3 l, DIG-T 160 DCT

  • 42
  • 2
  • 30.05.2019