Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok.

Niektoré gazdinky si bez nich ani nevedia predstaviť varenie, iné dávajú od tohto produktu radšej ruky preč. I keď bujónové kocky v prvom rade šetria čas v kuchyni a uľahčujú prácu, ich zloženie nemusí byť vždy ideálne.

Napríklad mäsový ani zeleninový bujón nedostali názov podľa suroviny, ktorá tvorí základ výrobku. Zvyčajne majú skôr mizivé percento obsahu mäsa. V článku sa dozviete všetky dôležité informácie o bujónových kockách, aj ako si podobného pomocníka pripraviť v pohodlí domova!

Čo je bujón (kurací bujón, zeleninový či hríbové kocky bujónu)?

Bujón, v pôvodnom znení bouillon, je označenie pre veľmi silný vývar. Zvyčajne sa pripravuje pomalým varením mäsa, kostí, zeleniny a ďalších ingrediencií v studenej vode s trochou soli. Často sa používa hovädzie či kuracie mäso, kuracie chrbty, či dokonca rybie hlavy.

Kvalitný mäsový vývar by sa mal variť aj niekoľko hodín, pričom zelenina sa pridáva ako posledná. Po uvarení sa z neho môžu všetky suroviny vybrať a celý vývar sa ešte scedí. Následne sa používa na prípravu omáčok alebo polievok za použitia vyvarenej zeleniny a mäsa. Takto pripravený vývar je tiež možné dobre konzervovať.

V súčasnej dobe sú veľmi rozšírené instantné verzie bujónu, ktoré sa v pevných či tekutých formách dajú ľahko zakúpiť v takmer každom obchode. Veľmi známe sú bujónové kocky. Nejde o vynález modernej doby, ich história siaha dávno do minulosti. 

Napríklad už v roku 1772 kapitán Cook vzal na svoje cesty akúsi polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. Odparením vody tak vznikla pevná mazľavá hmota, ktorá sa dala dobre skladovať. O desiatky rokov neskôr začali s takýmito polotovarmi experimentovať aj známe potravinové spoločnosti, ktoré v dnešnej dobe okrem iného vyrábajú aj spomínané bujónové kocky.

Druhy bujónových kociek:

  • slepačí bujón (kurací bujón)
  • hovädcí bujón
  • zeleninový bujón (zeleninové kocky)
  • hríbový bujón
glutaman sodný obsiahnutý v bujónoch

Zdroj: Shutterstock®

Čo v sebe skrývajú bujónové kocky?

Bujónové kocky predstavujú polotovar pripravovaný z rôznych ingrediencií živočíšneho či rastlinného pôvodu pri teplotách cez 100 °C. Pri varení sa následne vhodia do vody a povaria, prípadne sa k nim pridajú ďalšie ingrediencie. Zvyčajne sa používajú do omáčok, polievok či iných teplých pokrmov.

Bujónové kocky sú, čo sa týka zloženia, z veľkej časti tvorené tukom. Firmy, ktoré tento polotovar vyrábajú pritom často siahajú po lacnom a dobre dostupnom palmovom tuku. Druhou hlavnou zložkou, ktorá v niektorých prípadoch tvorí najväčší podiel výrobku, je soľ.

Tú sa však snažia mnohí výrobcovia kvôli rôznych nariadeniam a vyhláseniam postupne redukovať a nahrádzať. Veľmi častými ingredienciami bujónových kociek sú ďalej rozličné zvýrazňovače chuti. Ide napríklad o veľmi známy glutaman sodný či inosinan sodný, taktiež arómy či cukor. Farbu dodávajú instantným bujónom umelé farbivá.

Niektorí výrobcovia sa vybrali lepšou cestou a na prifarbovanie používajú kurkumu. Obsah mäsa a zeleniny, ktoré by v podstate mali byť hlavnou zložkou bujónu, je zvyčajne dosť nízky. Pri výrobe bujónových kociek sa uvarené mäso odkostí, spracuje na prášok a pridá do tovaru.

Pozri aj: Ako sa zbaviť suchých miest na tvári? Zabudni na tieto chyby!

zeleninový vývar

Zdroj: Shutterstock®

Skúste to radšej takto

Zloženie súčasných bujónových kociek naznačuje, že siahať by sme mali po nich len skutočne výnimočne. Ak si ich budete kupovať v obchode, zamerajte sa na ich zloženie. Dnes sa už dajú zohnať napríklad i bez spomínaného glutamánu sodného, v BIO kvalite či so zníženým obsahom soli, čo však stále nie je najideálnejšie.

Vhodné by naopak bolo vyrobiť si podobného pomocníka doma. Iba tak budete vedieť, čo sa v produkte nachádza. Mohlo by sa zdať, že ide o náročnú úlohu, no opak je pravdou. V prvom rade stačí uvariť poriadne silný a kvalitný vývar.

Na prípravu zeleninového vývaru si prichystajte dostatok koreňovej zeleniny, najmä mrkvu, zeler aj petržlen. Taktiež môžete pridať cibuľu so šupkou, cesnak alebo pór. Na dochutenie použite nové korenie či petržlenovú vňať. Na kurací vývar si pripravte mäso aj kosti z kuraťa, na hovädzí taktiež mäso a rebrá. Ingrediencie vložte do studenej vody a môžete začať variť. Vyhýbajte sa prudkému vareniu.

Nezabúdajte, že príprava poriadneho vývaru môže trvať i niekoľko hodín. Keď je vývar hotový, nechajte ho vychladnúť, sceďte, naporcujte, napríklad do formičiek na ľad a uschovajte v mrazničke. Poctivé bujónové kocky budete mať tak vždy poruke.

Domáce bujónové kocky

Slepačí bujón, hríbové bujónové kocky, mäsové bujóny a iné sú skvelé na prípravu polievok, no hodia sa aj do rôznych omáčok, ktorým dodajú bohatšiu chuť. Ak si chcete pripraviť domáci zeleninový vývar, lahodnú hubovú polievku či inú domácu polievku, jednoducho len rozpustite kocku bujónu v troche vody a primiešajte do polievky.

Ako sme vyššie uviedli, je lepšie kupované bujóny používať výnimočne. Alebo si môžete pripraviť domáci bujón, ktorý si namiešate podľa seba. Nebude však obsahovať glutamát sodný ani kukuričný škrob. Ako na to?

Na domáci zeleninový bujón potrebujete:

Zeleninové kocky - postup prípravy:

  • Do panvice nalejeme olej, ktorý rozpálime. Následne pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu. Tú smažíme približne 10 minút, a to za občasného miešania, aby sa nepripálila.

  • K tejto zmesi pridáme soľ, restujeme ďalších 10 minút a odstavíme.

  • Hotovú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú kašu. Kašu následne vrátime do panvice a „varíme" dovtedy, kým sa nevyparí všetka voda (približne 10 až 15 minút).

  • Pripravíme si plech na pečenie, na ktorý rozprestrieme alobal. Naň následne rozotrieme pripravený základ bujónu. Vytvoríme vrstvu v hrúbke asi 1,5 cm.

  • Nožom zmes nakrájame na menšie obdĺžniky a necháme vychladnúť. Plech je vhodné dať na noc do mrazničky.

  • Hotové bujónové kocky nalámeme a preložíme do uzatvárateľnej nádoby.

Kuchynské tipy: Bujónové kocky vložte do mrazničky. Takto môžu v mrazničke ostať uskladnené pár mesiacov. 

Aktualizovaný článok: 6.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Soňa Kelemenová 26.01.18 07:59

SK
karma
86.00

ja sa mu vyvarujem... a určite aj budem.... neverím ani žiadnym BIO kvalitám... svoju domácu polievočku si dochutím z domácimi ingredienciami....

  • 9
Odpovedať

Soňa Krátka 26.01.18 08:02

SK
karma
114.00

niet nad domáci vývar, tak nás to učila babička a tak tiež to učím naše deti ja odjakživa

  • 8
Odpovedať

Mária Chromíková 26.01.18 12:35

MC
karma
109.00

ani ja nepoužívam bujónové kocky,radšej používam vlastný vývar.

  • 5
Odpovedať

Marta Bujdošová 26.01.18 13:47

MB
karma
98.00

ziaden zdravsi a kvalitnejsi bujon v obchode neexistuje .... treba robit doma pravy silny vyvar

  • 4
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 26.01.18 14:35

HZŠ
karma
102.00

Nad mrazenými bujónovými kockami pouvažujem. Počas sviatkov, keď musím oveľa viac variť, by sa mi aj zišli, nakoľko bujónové kocky nepoužívam. Ušetrili by mi zrejme čas.

  • 2
Odpovedať

Milka Damašková 26.01.18 14:39

MD
karma
132.00

Bujónové kocky tiež nepovažujem za najzdravší variant, ale tak raz za mesiac nie je taká tragédia, častejšie ich nepoužívam. Tiež mám najradšej varenie z čerstvých surovín, k polotovarom sa utiekam v núdzových prípadoch..

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.01.18 17:22

PV
karma
113.00

Najradšej mám ,ked si všetko uvarím sama.. Viem ,čo do toho dávam ..A vývary si uvarím a sú fakt mňaaaaaaam..

  • 3
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.01.18 17:55

ĽŠ
karma
100.00

Domáci je skrátka najlepší v každom smere.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 26.01.18 18:47

MM
karma
100.00

niet nad domáce suroviny, zaváraniny, jedlá, atď. ...

  • 5
Odpovedať

Elena Švachová 26.01.18 22:12

karma
109.00

bujónové kocky v mojej chladničke nenájdete,nepoužívam ich.

  • 5
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.01.18 20:09

MR
karma
109.00

väčšinou použijem jeden do varenia, no myslím že sa nič nikomu nestane..

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 02.02.18 14:37

DB
karma
114.00

je pravda,že dnes majú ženy málo času,ale veď keď si dám variť mäso na domáci bujón,môžem robiť všeličo iné,vývar nie je treba striehnuť,varí sa sám a to riadne dlho a medzitým sa narobí dosť inej roboty.

  • 4
Odpovedať

Jana Komadová 20.02.18 16:11

JK
karma
100.00

Vôbec ho nepoužívam ani nekupujeme som za starú dobrú klasiku vývar

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 20.06.18 11:16

MC
karma
109.00

Bujónom sa vyhýbam ,keď varím hovädziu alebo kuraciu polievku vždy si časť odložím.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 21.08.18 14:51

MB
karma
98.00

ja vobec nepouzivam ani bujon ani ochucovadla, zasadne len jednozlozkove koreniny a vyvar len a len domaci

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 24.11.18 21:22

ZS
karma
100.00

obcas ich pouzijem....

  • 1
Odpovedať

Vanesa Polcová 06.09.23 20:24

VP
karma
-1.00

Bujón nepoužívame, robím si vlastný vývar.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 07.09.23 07:32

MS
karma
100.00

Zvyknem používať tekutý bujon.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní