Fantastická pečená mrkva s parmezánom podľa Diany Hágerovej – to musíš ochutnať!

Fantastická pečená mrkva s parmezánom podľa Diany Hágerovej – to musíš ochutnať!

„Jedzte veľa mrkvy, budete mať dobrý zrak!“ Tak túto vetu sme počuli asi miliónkrát. Samozrejme, ide o trošku silné tvrdenie. Dobre vieme, že mrkva nás rozhodne okuliarov nezbaví, no na druhú stranu mrkva skutočne obsahuje látky, ktoré majú priaznivý vplyv na funkciu nášho zraku. V mrkve nájdeme napríklad betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. 

No a jeho nedostatok sa môže prejaviť šeroslepotou, teda zhoršeným videním za slabších svetelných podmienok. A možno vás to prekvapí, no v tomto smere je výhodnejšie konzumovať tepelne upravenú mrkvu, pretože betakarotény sa lepšie vstrebávajú do nášho tela po tepelnom spracovaní. Dobrou voľbou je preto napríklad chutná krémová mrkvová polievka

Alebo vyskúšajte túto fantastickú pečenú mrkvu s parmezánom so sladko-pikantnou chuťou podľa receptu od moderátorky, influencerky a bývalej finalistky Miss Universe SR Diany Hágerovej. Moderátorka sa na svojom Instagrame podelila o jednoduchý recept na pochúťku z mrkvy, ktorý vás nadchne. Mrvu v takomto prevedení skrátka musíte ochutnať. Recept nájdete nižšie.

Ingrediencie na pečenú mrkvu podľa Diany Hágerovej:

  • 5 až 6 mrkiev
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • sweet chilli omáčka
  • mletá rasca
  • sladká mletá paprika
  • parmezán

Postup: Mrkvy očistíme, rozkrojíme pozdĺžne na dve polovice a nakrájame na približne rovnako dlhé kúsky. V miske si pripravíme omáčku, v ktorej budeme mrkvy obaľovať. Zmiešame olej, sladkú mletú papriku, pretlačené alebo nastrúhané strúčiky cesnaku, rascu a sweet chilli omáčku. 

V zmesi dobre obalíme kúsky mrkvy. Potom si pripravíme zapekaciu misku. Môžeme ju trošku postriekať olejom a následne do nej nasypeme trochu nastrúhaného parmezánu. Naň poukladáme mrkvy tesne vedľa seba. Nakoniec mrkvy ešte poriadne zasypeme nastrúhaným parmezánom.

Mrkvy pečieme pri teplote 200 °C asi 20 až 25 minút. Hotové pečené mrkvy môžeme podávať aj samostatne ako niečo malé pod zub, no pokojne ich môžeme zvoliť aj ako prílohu v rámci hlavného jedla. Dobrú chuť!

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/dihager


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 01.11.23 01:06

karma
109.00

Hmmm, prečo nie ? Varím mrkvovú krémovú polievku, mám rada strúhanú mrkvu, výborné mrkvové zákusky, tak si ju aj upečiem :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní