Pečený karfiol podľa Kvetky Horváthovej – zdravá vegetariánska pochúťka

Pečený karfiol podľa Kvetky Horváthovej – zdravá vegetariánska pochúťka

Máme tu milovníkov karfiolu? Túto zeleninu niektorí vôbec nemusia, iní s ňou naopak v kuchyni radi experimentujú. Je pravda, že karfiol sa môže zdať ako chuťovo nevýrazná a nezaujímavá zelenina, no je vždy potrebné vedieť, ako ho dobre a chutne pripraviť. Mnohé recepty s karfiolom by si isto získali fanúšikov aj spomedzi tých, ktorí tejto zelenine veľa šancí nedávajú. 

Karfiol je navyše veľmi zdravá zelenina, ktorá je nízkokalorická a má nízky podiel tukov aj sacharidov, preto je skvelou voľbou hoc aj do redukčného jedálnička. Telu však vie doplniť vlákninu, niektoré vitamíny skupiny B aj viaceré minerály. 

Čo z karfiolu najradšej pripravujete vy? Asi najtradičnejším pokrmom je na Slovensku vysmážaný karfiol. Niektorí ho obaľujú v trojobale, iní v cestíčku. Podáva sa najčastejšie so zemiakmi. Je však omnoho viac spôsobov, ako ho pripraviť. Dajú sa z neho pripraviť polievky, fašírky, placky či zapekané jedlá. 

Ak sa vám doma túla nejaký karfiol a chcete s nim vyskúšať niečo iné, neváhajte a inšpirujte sa receptom moderátorky Kvetky Horváthovej. Tá na svojom Instagrame ukázala, ako rada pripravuje karfiol. Tento pečený karfiol so syrom je hotový raz-dva a rozhodne si ho zamilujete. Vyskúšate?

Na pečený karfiol podľa Kvetky Horváthovej budeme potrebovať:

  • 1 menší karfiol
  • 2 dl olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL šalotky
  • 2 PL nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 PL mletej červenej papriky
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • nastrúhaná mozzarella na zapečenie (môže byť aj iný syr)

Postup: Ako prvé si karfiol nakrájame na hrubšie plátky. V dostatočne veľkej miske si zmiešame olej, soľ, korenie, najemno nakrájanú šalotku, nastrúhaný parmezán, mletú červenú papriku a petržlenovú vňať. Premiešame a v zmesi obalíme karfiol. Poukladáme ho na plech s papierom na pečenie.

Dáme do rúry a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Na záver ho posypeme nastrúhanou mozzarellou a dáme zapiecť ešte na ďalších 10 minút. Môžeme podávať samotné alebo s ľubovoľnou prílohou. Hodia sa pečené zemiaky, zemiaková kaša, prípadne môžete skúsiť kombináciu s opečenou bagetkou s malom a cesnakom alebo s ryžou. Dobrú chuť!

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/kvetkah


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní