Ako si posilniť mozog? 10 tipov, ako precvičiť mozog a zlepšiť pamäť

Ako si posilniť mozog? 10 tipov, ako precvičiť mozog a zlepšiť pamäť

Na začiatok nejaké zaujímavé fakty o mozgu. Vedeli ste napríklad o tom, že signály sa môžu šíriť do mozgu rýchlosťou až cez 280 km/h? Alebo že každý deň nám môže mozog priniesť až cez 25 000 myšlienok a stovky nápadov, ktoré, žiaľ, väčšinou zabudneme? Prípadne, že mozog pre svoju potrebu zhltne až 20 % prijatého kyslíka, hoci tvorí len malé percento hmotnosti človeka?

Hoci je náš mozog denne nesmierne zaneprázdnený, je dôležité, aby to tak bolo, pretože je to spôsob, ako udržať mozog v dobrej kondícii aj vo vyššom veku. V procese starnutia sa totiž funkcie mozgu postupne oslabujú. Nedostatočná stimulácia mozgu je jedným z rizikových faktorov neurodegeneratívnych porúch mozgu.

Ako si zabezpečiť výkonnejší mozog? Je možné nejako pomôcť mozgovej činnosti alebo zlepšiť pamäť? Máme pre vás hneď 10 jednoduchých spôsobov, ako sa dá starať o mozog a podporiť jeho silu aj vo vyššom veku.

10 tipov pre zdravý mozog – ako posilniť váš mozog?

1. Kvalitný spánok

Ak chceme, aby kognitívne funkcie mozgu – pozornosť, pamäť, učenie, myslenie, fungovali správne, musíme v prvom rade mozgu dopriať dostatočný odpočinok. Kvalitný spánok je pre optimálne fungovanie mozgu nenahraditeľné. Počas spánku sa celé telo regeneruje, vrátane našej centrálnej nervovej sústavy.

Počas spánku si navyše mozog robí, takpovediac, poriadok a dáta z krátkodobej pamäte si ukladá do dlhodobej pamäte. Dostatok spánku nikdy nepodceňujte a myslite na to, že prebdené noci počas pracovného týždňa už cez víkend nedoženiete.

2. Cvičenie

Pravidelná pohybová aktivita je nevyhnutná pre zdravie nášho tela. Aktívny životný štýl však nezabezpečuje len zdravé telo, ale aj myseľ. Udrží v pohybe nielen kĺby a svaly, ale aj mozog.

Fyzická aktivita stimuluje prietok krvi a teda aj kyslíka do mozgu. A ako sme spomenuli v úvode, mozog pohlcuje nemalé množstvo prijatého kyslíka. Dôkladné okysličenie všetkých oblastí mozgu je pre jeho správnu funkciu nesmierne dôležité.

Odporúčame: ​TOP účesy a strihy vlasov pre rok 2024 – ktorý účesový trend dostane teba?

3. Potraviny pre mozog

Výživa pre mozog však nepozostáva len zo spomenutého kyslíka. Je viacero živín, ktoré sú nevyhnutné pre mozog a mozgové funkcie. Ide v prvom rade o bielkoviny, taktiež omega-3 mastné kyseliny, viaceré vitamíny skupiny B, vitamín D. Cenné sú pre mozog aj antioxidanty, ktoré bunky chránia pred voľnými radikálmi.

Ako podpora mozgu môže teda dobre fungovať pestrá strava, ktorá nervovej sústave zabezpečí všetky živiny. Medzi najlepšie potraviny pre mozog môžeme zaradiť mastné ryby, čučoriedky, kurkumu, horkú čokoládu, tekvicové semienka, brokolicu, orechy či vajíčka i zelený čaj.

4. Bylinky

A ak chcete mozog priamo ešte viac podporiť, poobzerať sa môžete po viacerých bylinkách, ktoré podľa tradičnej medicíny posilňujú mozog a kognitívne schopnosti. Takouto bylinou je napríklad šafran, ašvaganda (withania opojná), senovka grécka, ginko dvojlaločné, bakopa drobnolistá či Gotu Cola.

5. Učenie sa nových vecí

Ako sme spomenuli už v úvode, je nevyhnutné, aby náš mozog bol v primeranej miere pravidelne zaneprázdnený. Ak náš mozog nie je počas starnutia správne stimulovaný, môže to mať negatívny vplyv na našu kognitívnu schopnosť a celkový duševný stav. Hrozí kognitívny úpadok i zvýšené riziko demencie.

Preto je dôležité neustále cvičenie, ale tentokrát máme na mysli cvičenie mozgu, ktoré môže mať napríklad podobu učenia sa nových vecí. Ak získavame nové zručnosti (napr. hra na hudobnom nástroji), alebo sa rozhodneme pre učenie cudzieho jazyka či rozširovanie slovnej zásoby, svojmu mozgu poskytujeme nové a nové stimuly.

Učenie sa nových vecí má pozitívny vplyv na náš mozog a celkovú kognitívnu funkciu. Náš mozog je plastický orgán (mozgová plasticita), čo znamená, že je schopný meniť svoju štruktúru a funkciu v reakcii na nové skúsenosti a učenie. Keď sa učíme nové veci, dochádza k tvorbe nových synaptických spojení medzi neurónmi a k posilňovaniu existujúcich spojení.

Odporúčame: Obľúbené izbové paprade: Ktoré druhy pestovať a ako na to?

6. Socializácia

Ak chcete posilniť mozog a mozgové funkcie, socializujte sa. Je známe, že sociálne aktívni jedinci majú nižšie riziko vzniku demencie či Alzheimerovej choroby. Počas socializácie dokáže byť do funkcie zapojených viacero častí mozgu.

Interakcia s inými ľuďmi zapája náš mozog do rôznych druhov konverzácií, rozhovorov, riešenia problémov a interakcií. Toto stimuluje našu myseľ a udržuje ju aktívnou. Naopak, sociálna izolácia, ktorá môže nastať, keď nemáme dostatok sociálnych interakcií, môže mať negatívny vplyv na mozog a duševné zdravie.

7. Používanie nedominantnej ruky

Toto je jednoduchá metóda na posilnenie mozgu, ktorú neváhajte vyskúšať. Každý z nás má jednu dominantnú ruku, ktorou robí väčšinu vecí. Väčšina ľudí sú praváci, takže majú dominantnú pravú ruku, ľavákov je o niečo menej. Vedeli ste o tom, že ľavá hemisféra riadi pravú časť tela a naopak?

Praváci majú teda v tomto smere dominantnú ľavú hemisféru mozgu a ľaváci zase pravú hemisféru mozgu. Ak si chcete precvičiť práve opačnú časť mozgu, skúste začať niektoré veci robiť vašou nedominantnou rukou, teda si napríklad vyčistite zuby ľavou rukou, ak ste praváci. Alebo skúste nakrájať paradajky opačnou rukou, ako ste zvyknutí. Môže to byť náročné, ale pre mozog je to skvelé cvičenie.

8. Karty a hry

K ďalším jednoduchým aktivitám, ktoré posilnia funkcie mozgu, patria rôzne dobre známe hry, vrátane kartových hier, ale napríklad aj krížovky a sudoku. Zahrajte si kartové hry, lúštite sudoku alebo krížovky, prípadne si začnite skladať puzzle.

Je to jednoduchý a zábavný spôsob, ako zamestnať svoj mozog a dávať mu nové stimuly. Čím sú pre vás takéto aktivity náročnejšie, tým viac si precvičíte mozog. Ak zvládate ľahkú úroveň sudoku za pár minút, skúste prejsť na ťažšiu.

Pozri aj: Ako ušetriť na výdavkoch za jedlo? 11 tipov na drahé potraviny, na ktoré už nemusíte zbytočne míňať

9. Kreslenie mapy z hlavy

Ďalšia zaujímavá aktivita, ktorá predstavuje pamäťový tréning. Medzi mozgové cvičenia môžeme zaradiť aj kreslenie mapy z hlavy. Zoberte si papier a pero a skúste z pamäti približne načrtnúť mesto, v ktorom žijete, prípadne nejakú jeho časť alebo trebárs aj cestu do práce.

Zavrite si oči a snažte sa čo najviac predstaviť, ako to vaše okolie vlastne vyzerá. Do mapy môžete naznačiť napríklad nejaké hlavné cesty a tiež pamiatky a veľké budovy. Potom si to porovnajte so skutočnou mapou. Ak potrebujete ťažšiu výzvu, skúste načrtnúť mapy niektorých okolitých európskych alebo iných miest, ktoré ste navštívili.

10. Zmena rutiny

Ako sme spomenuli už niekoľkokrát, mozog potrebuje neustále nové stimuly. Ak nie je zamestnávaný, ide to s ním, takpovediac, dolu vodou. Aj vy počas dňa robíte viacero automatických úkonov, pri ktorých máte pocit, že ani nepotrebujete rozmýšľať a všetko skrátka urobíte samo a automaticky bez zmýšľania?

Narušte túto svoju rutinu a zabezpečte mozgu nové stimuly. Ako to môže vyzerať v praxi? Napríklad choďte do práce alebo z práce inou cestou a sledujte pri tom nové miesta. Alebo máte presne zaužívané poradie pri domácich prácach? Tak ich vykonávajte v inom poradí. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Petrušková 20.03.24 08:23

AP
karma
104.00

Snažím sa zamestnať svoj mozog aj týmito činnosťami, určite sa oplatí.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní