Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka

Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka

Spájajú sa aj vám veľkonočné sviatky okrem iného aj s rôznymi dobrotami? Na akú slanú alebo sladkú pochúťku si ihneď spomeniete, keď sa povie Veľká noc? Mnohým sa tieto sviatky spájajú najmä s údenou šunkou, klobáskou, vareným vajíčkom a chrenom. Alebo sa celý rok tešíte na syrovú roládu či špenátovú roládu, prípade veľkonočnú hrudku?

Alebo ste možno skôr fanúšikom sladkých dobrôt, ako je veľkonočná paska, resp. veľkonočný mazanec, medové judášky, sladký pečený baranček, prípadne rôzne veľkonočné zákusky. Samozrejme, v každom kúte Slovenska a v každej domácnosti by sme našli iné zvyklosti, čo sa prípravy jedál na veľkonočné sviatky týka. 

A čo taká veľkonočná baba, resp. veľkonočná plnka? Tento slaný koláč z rožkov, šunky alebo údeného mäska, vajíčok a petržlenovej vňate je jednoduchý na prípravu a je pravdou, že si na ňom s radosťou pochutnajú mnohí z nás. 

Neváhajte a pripravte si tento rok veľkonočnú babu podľa receptu od známej moderátorky Kvetky Horváthovej, ktorá sa s ním podelila na svojom instagramovom profile. Čo hovoríte na jej verziu veľkonočnej baby s údeným syrom? Pripraviť si ju môžete podľa receptu nižšie. 

Na veľkonočnú babu podľa Kvetky Horváthovej budeme potrebovať:

  • 7 bielych rožkov
  • 9 až 10 vajec
  • 250 ml mlieka
  • 190 g údeného pološtiepka
  • 200 g bravčovej šunky
  • 20 až 30 g čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • maslo
  • strúhanka (na vysypanie formy)
  • na ozdobu mikrobylinky, listová zeleniny, cherry paradajky (voliteľné)

Postup prípravy: Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom. Pridáme 5 žĺtkov, soľ, korenie a dobre premiešame. Syr si nakrájame na kocky, šunku na malé kúsky a taktiež nadrobno nasekáme čerstvú petržlenovú vňať.

Syr, šunku aj vňať pridáme k rožkom. Z 5 bielkov, ktoré nám zostali, vyšľaháme sneh, ktorý rovnako postupne primiešame k rožkovej zmesi. Ostatných 4 až 5 vajec uvaríme natvrdo. Po uvarení ich ošúpeme a nakrájame na kolieska. 

Formu na pečenie (priemer 23 cm) vymastíme maslom a dobre vysypeme strúhanou. Na dno formy navrstvíme polovicu zmesi na babu a na to poukladáme kolieska vajíčok natvrdo. Prikryjeme to druhou polovicou rožkovej zmesi a uhladíme. 

Veľkonočnú babu pečieme pri teplote 180 °C asi 35 až 40 minút. Po upečení počkáme, kým baba trochu ochladne. Potom môžeme nakrájať a podávať. Kvetka Horváthová podávala túto chutnú veľkonočnú babu s mikrobylinkami, šalátom a cherry paradajkami. Ako by ste si ju vychutnali vy?

- Anketa

PRIPRAVUJETE NA VEĽKONOČNÉ SVIATKY VEĽKONOČNÚ BABU?

Odpovedalo 0 ľudí  

Jasné a podobným spôsobom.
0%
Áno, ale mám iný recept.
0%
Áno, ale u nás to je známe pod iným menom.
0%
Nie, veľkonočná baba sa u nás nepečie.
0%
Vôbec to ani nepoznám.
0%

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/kvetkah


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní