Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!

čerstvé verzus upravované ovocie

Čerstvé ovocie by malo byť bezpochyby súčasťou zdravej a vyváženej stravy človeka.

 

Táto kategória potravín v sebe obsahuje nespočetné množstvo živín. Taktiež má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus, o ktorých sa v súčasnosti môžeme dočítať už z viacerých zdrojov. Na sušené ovocie sa však veľakrát už bez námietok nepozerá. A čo tak ešte ovocie kandizované?

 

Čerstvé, sušené a kandizované ovocie má svoje výhody i nevýhody. O všetkých sa dozviete v nasledujúcom článku!

 

Čerstvé ovocie ako základ stravy

O tom, že čerstvé ovocie je spolu so zeleninou základom zdravého stravovania, niet pochýb. Kým odporúčaná denná dávka zeleniny je zvyčajne 3 až 5 porcií, u ovocia sú to 2 až 4 porcie. To znamená zjesť denne aspoň jednu dávku väčšieho ovocia, napríklad jablko, hrušku či banán, a potom jednu šálku bobúľ ako druhú dávku. Ovocie je najlepšie konzumovať na lačnejší žalúdok. Pri kombinácii s inými nesprávnymi potravinami a hotovými jedlami sa môžu totiž vyskytnúť problémy ako nevoľnosť, nafukovanie či bolesti brucha.

 

Mnohé druhy ovocia obsahujú skutočne veľký podiel vody, ktorá je skvelým pomocníkom pre odstraňovanie toxínov z tela. Navyše je každý jeden druh zdrojom celého radu vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, dôležitých mastných kyselín i vlákniny. Ovocie neobsahuje veľa kalórií, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje pomer sodíka a draslíka v organizme.

 

Pozri aj: Vieš, čo spôsobuje kŕče v nohách? Toto ťa rozhodne prekvapí!

Veľa ľudí sa ovociu vyhýba, vraj kvôli vysokému obsahu cukrov. Pri konzumácii ovocia, ale i zeleniny je väčšina z kalórií dodávaná v podobe sacharidov. V ovocí sa väčšinou nachádza fruktóza, čiže prírodný ovocný cukor. Okrem toho sem zaraďujeme zdravé škroby, organické prvky i celulózu, ktorá poskytuje vlákninu.

 

Je rozdiel vo výživovej hodnote prírodných sacharidov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a ostatných rastlinných potravinách a medzi prázdnymi kalóriami z pridaných cukrov. Tie sa v súčasnosti pridávajú takmer do všetkého. Nie je dôvod obávať sa konzumácie ovocia v odporúčaných dávkach, pretože predstavuje úžasný zdroj všetkých dôležitých látok na pomerne nízke množstvo kalórií.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ako je na tom sušené ovocie?

Sušené ovocie sa pripravuje pomocou procesu sušenia, pri ktorom sa z čerstvého ovocia odstreďuje voda. V dôsledku toho sa jeho objem i konzistencia mení. Hoci je z ovocia odstránená voda, zachováva sa v ňom viac ako 85 percent vitamínov. Rovnako nemá tento proces žiadny vplyv ani na minerálne látky či vlákninu.

 

Niektoré druhy ovocia je dokonca lepšie konzumovať v sušenej forme. Napríklad brusnice obsahujú v dehydrovanom stave oveľa väčšie množstvo antioxidantov. Sušené ovocie v podstate neobsahuje tuk ani cholesterol. Naopak, predstavuje potravinu, ktorá dokonalo nahradí nezdravé sladkosti.

 

Odporúčame: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa

Každá minca má však dve strany. Sušené ovocie totiž dokáže byť veľmi zradné. Keďže je zbavené vody a má menšiu hmotnosť, ľudia ho ľahšie skonzumujú viac ako je vhodné. Kým pri čerstvom ovocí sa odporúčajú pokojne aj dve šálky denne, pri sušenom je to maximálne polovica. Pri sušení sa nemení obsah prirodzených cukrov, rovnako ako v prípade vitamínov či minerálov.

 

Preto je dôležité konzumovať dehydrované ovocie s rozumom. Obzvlášť pozor si treba dávať na kupované sušené ovocie, ktoré môže byť napadnuté plesňami či škodcami. Výrobcovia doň často pridávajú konzervačné látky. Práve preto je najlepšie usušiť si vlastné ovocie v pohodlí domova.   

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

A čo tak kandizované?

Kandizované ovocie sa zvyčajne pripravuje napúšťaním repným cukrom. Uvarené ovocie sa nechá niekoľko dní máčať v cukrovom roztoku. Následne sa zahusťuje ešte ďalším cukrom, pričom koncentrácia roztoku sa pohybuje od 30 do 70 až 75 percent. Tento postup slúži na konzerváciu. Popísaný proces výroby vám však môže napovedať, že problémom tohto druhu ovocia bude skutočne vysoký podiel cukru.

 

Počas kandizovania je potravina ochudobnená aj o podstatnú časť nutričných zložiek. Zo zdravého ovocia sa stáva skôr cukrovinka. Najčastejšie sa týmto spôsobom upravujú čerešne, citróny či pomarančová kôra. Výhodou tohto procesu je fakt, že postupne znížený podiel vody v ovocí vytvára nepriaznivé podmienky pre bežné mikroorganizmy. Kandizované ovocie sa teda pri vhodnom skladovaní nepokazí. Najčastejšie sa používa do koláčov i zákuskov. Konzumovať ho však treba opatrne.

 

Pozri aj: Vieš ako sa starať o suché pery? Poradíme ti!

AKÉ OVOCIE UPREDNOSTŇUJETE?
  • Jednoznačne čerstvé ovocie! (100%)

     

  • Rád/rada si pochutnám na sušenom ovocí. (0%)

     

  • Obľubujem kandizované ovocie. (0%)

     

Odpovedalo 5 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?
Chudni s rozumom: Vyskúšaj 4 ľahké recepty na spálenie tukov
Prečo povianočný pôst skôr uškodí než pomôže? Dávaj si pozor!
Vyrob si chutný domáci tvaroh. Vieš, aké má účinky?
Muškát ružový: Nielen okrasa balkónov, ale aj liečivá bylina!
Zlozvyky spôsobujúce priberanie - skoncujte s nimi raz a navždy!
Kedy je správny čas na večeru? Môžeme ju vynechať? Tu sú odpovede!
Neuveriteľné premeny bojovníkov s nadváhou!
Horčičné semienka: Pomocník v kuchyni aj pri zdravotných problémoch!
Vitamín D: Ako ho získať, keď máme v zime nedostatok slnka?
Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!
Prírodný boj proti kašľu: 7 bojovníkov, s ktorými to ide bez liekov
Píniové orechy: Pre toto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička!
Aké sú najúčinnejšie vitamíny pre každú vekovú kategóriu?
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie
Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!
Nahraď sladené nápoje čistou vodou a sleduj, aké zázraky sa stanú s tvojím telom!
Prečo týchto 5 druhov masáží musíš určite vyskúšať?
Spirulina: Prečo si dopriať smoothie z tejto potraviny? Poznáš ju?
Tetanus: Nebezpečenstvo, ktoré mnohí podceňujú!
ZDOKONAĽTE SA V JOGE S CANDACE MOORE
Dokáže ťa paleo životný štýl zbaviť mnohých zdravotných problémov?
Obsahuje nekrčivé oblečenie rakovinotvorné látky? Tu je pravda!
Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?
Intolerancia na lepok: Tieto varovné signály neignoruj!
 

8 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



22.10.17 07:20 | Soňa Kelemenová | karma: 96
Som zastancom cerstveho ovocia....moje kamaratky si doma susia jablcka,hrusky so skoricou a cviklu.... tie nemaju chybu.... ak susene ovocie tak rozhodne len domace a nie kupovane....inak radsej iba cerstve

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


22.10.17 20:51 | Nikola Turková | karma: 100
Áno, domáce je proste domáce, vždy najlepšie. Želáme pekný deň :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


22.10.17 08:37 | Soňa Krátka | karma: 66
kandizované ovocie nemám rada, najlepšie je čerstvé, teraz si robíme v súšičke aj sušené z jabĺk, hrušiek, zídu sa aj do kapustnice a je to výborná maškrtka, jasné, že všetko treba s mierou

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.10.17 10:57 | benynka | karma: 85
najradšej mám čerstvé ovocie, ale aj sušené má v zime svoje čaro, jabĺčka, slivky a do tej kapustnice sú že mňam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.10.17 14:48 | Katarína Gašová | karma: neurčená
Tiež mám najradšej čerstvé ovocie, ale niekedy keď pracujem dlho na počítači a potrebujem si niečo občas "zobnúť", dám si buď orechy, alebo sušené ovocie :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.10.17 20:50 | Nikola Turková | karma: 100
Presne tak, oriešky či práve sušené ovocie sú skvelé na také "zobanie". Vždy lepšia voľba, ako nejaká čokoládová tyčinka :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.10.17 17:38 | Mária Maxianová | karma: 93
ja mám najradšej len čerstvé, podľa sezóny, v zime je naj kyslá kapusta

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 18:14 | Katarína Konečná | karma: 90
najradšej mám čerstvé, zo sušených mám rada marhule a jablká

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

04.01.2018 LIFESTYLE
Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

Mnohí z nás nedajú na rannú kávičku dopustiť. V súčastnosti sa však kávičkárstvo pomerne rozrástlo a často len pri rannom voňavom potešení nezostávame.   Ďalšie dve kávičky si dávame v práci...

Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

02.01.2018 LIFESTYLE
Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

Blíži sa k nám plesová sezóna, preto začíname oprašovať slávnostné róby, a samozrejme, lodičky, respektíve noblesnejšie topánky na podpätku...

Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

28.12.2017 HOROSKOPY
Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

Horoskop na rok 2018 prináša skoro pre všetky znamenia pozitívne zmeny. Novinky sa budú týkať najmä vnútorného stavu mysle...

Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

12.01.2018 LIFESTYLE
Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

Rakovina prsníka je ročne diagnostikovaná u viac ako 3 000 Sloveniek. Väčšina žien podcení preventívne vyšetrenie, ktoré dokáže včas odhaliť chorobu. Posledné roky, našťastie...

Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

06.01.2018 LIFESTYLE
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

Tak, ako každý zdravotný problém, aj pálenie záhy spôsobuje nesprávne stravovanie a nesprávne fungovanie nášho organizmu.   Pálenie záhy, alebo ľudovo, kyselina, či odborne reflux...

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

25.12.2017 LIFESTYLE
Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní...

Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

25.12.2017 LIFESTYLE
Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát...

Dvojitá brada ťa už nemusí viac trápiť. Takto sa jej zbavíš!

12.01.2018 LIFESTYLE
Dvojitá brada ťa už nemusí viac trápiť. Takto sa jej zbavíš!

Dvojitá brada predstavuje estetický problém, ktorý dokáže poriadne zaútočiť na sebavedomie jedinca. Aj napriek tomu, že nejde o nič závažné, asi väčšina ľudí by sa toho najradšej rýchlo zbavila...

Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

29.12.2017 LIFESTYLE
Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

Počas vianočných sviatkov sme si  priania a vinše potrénovali, a na Silvestra to zvládneme ľavou zadnou.   V prípade, že naozaj neviete, čo do SMS, e-mailu či správy napísať svojim kamáratom a blízk...

Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

26.12.2017 LIFESTYLE
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

Brušká už máme všetci preplnené vianočným šalátom a teraz si pekne hovieme na gauči, či absolvujeme „povinnú“ jazdu rodinných návštev. Avšak...

Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

03.01.2018 LIFESTYLE
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

Dámske silonové pančuchy – kúsok, ktorého význam chápeme len my ženy. Sú tenké, avšak sú moderné a zahaľujú našu kožu. Navyše, sú peknou ozdobou, a to hlavne prípade, že majú na sebe nejaké vzory...

Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

07.01.2018 LIFESTYLE
Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

V Amerike sa rozrastá nový ošiaľ s názvom raw voda. Zástancovia raw vody veria, že pitná voda z vodovodov je nezdravá. Namiesto toho kupujú vody, ktorým prischla nálepka „surová voda"...

Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

01.01.2018 LIFESTYLE
Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

MSG (monosodium glutamate), E621, či rastlinný alebo bielkovinový hydrolyzát. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva starý známy glutaman sodný. Hovorí sa...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

09.01.2018 LIFESTYLE
Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

Každý lekár vám povie, že so slanými jedlami by ste mali byť kamárati len sporadicky. A čipsy, soletky či príliš slané údeniny, to sú všetko potraviny...

Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

06.01.2018 LIFESTYLE
Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

Patríte medzi ľudí, ktorí nosia okuliare takmer denne? Škrabance a ryhy na okuliaroch pre vás teda nie sú ničím neznámym.   Pri každodennom nosení sa im vyhnete len ťažko...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 0s