Čo navštíviť v Prešovskom kraji? Inšpiruj sa našimi tipmi!

Galéria - Čo navštíviť v Prešovskom kraji?

Späť na článok

Päť spišských plies

Ak milujete tatranskú prírody, čerstvý vzduch, jemný tlak v lýtkach a batohové desiate, vyberte sa na turistiku k čarovným plesám. Súbor piatich krásnych ľadovcových plies rôznej veľkosti sa nachádza v závere Malej Studenej doliny neďaleko, zrejme najznámejšej a najobľúbenejšej, tatranskej chaty – Téryho chaty. Každé z plies je jedinečné a dotvára unikátny vysokohorský ráz s neskutočnými scenériami. 

Teraz sa možno pýtate, prečo sa volajú tie plesá spišské, keď sú predsa v Tatrách. Je to preto, lebo ich názov je odvodený od ich polohy na území historickej Spišskej župy.

Plesá ticho odpočívajú medzi vysokými končiarmi hôr a ich okolie je popretkávané turistickými chodníkmi, ktoré spájajú Téryho chatu s Tatranskou Javorinou a Zbojníckou chatou. Východiskovým bodom je Hrebienok, odtiaľ trasa vedie okolo Zamkovského chaty a pokračuje cez Malú Studenú dolinu. Ďalej vedie cez Sedielko, odkiaľ sa vám naskytne nádherný pohľad na všetky plesá. Táto trasa prechádza cez jeden z najnáročnejších výstupov v Tatrách – cez Priečne sedlo. Takže, ak sa rozhodnete túto trasu absolvovať, nezabudnite na pevnú obuv a vhodné oblečenie. 

Z NÁŠHO YOUTUBE