Chrápanie či boj o perinu: Vieš, ako na pokojný spánok vo dvojici?

Chrápanie či boj o perinu: Vieš, ako na pokojný spánok vo dvojici?

Poznáte to. Doteraz ste boli zvyknutí na vlastnú posteľ, vlastný priestor a vlastnú perinu. Zrazu je všetko inak. Do vášho života zavítal niekto ďalší a vy sa zrazu o svoju milovanú oázu pokoja a hlavne dobrého spánku musíte deliť.

Aj keď je to prirodzená súčasť života, nie vždy je táto zmena jednoduchá a častokrát problémové zdieľanie lôžka s partnerom vedie až k rozchodom. My sme hľadali najčastejšie problémy pri zdieľaní postele partnermi a aj to, ako ich vyriešiť. Ako na spánok vo dvojici, aby ste boli obaja spokojní, nerušili sa a boli šťastní aj zdraví?

Ach, to chrápanie

Ak sa spýtate desiatich ľudí, čo ich na svojom partnerovi najviac irituje, bude to u väčšiny z nich práve chrápanie. Podľa štatistiky chrápe niekedy vo svojom živote až polovica populácie, teda je veľmi pravdepodobné, že sa s chrápajúcim partnerom stretnete alebo stretávate aj vy. Čísla ukazujú, že až 40 percent dospelých mužov a 27 percent dospelých žien chrápe úplne bežne a celkom normálne je aj to, že chrápanie je predzvesťou zdravotných problémov, o ktorých neviete.

Odborníci preto odporúčajú najskôr pátrať po príčine chrápania a keď sa všetky zdravotné nástrahy vylúčia, niečo s chrápaním naozaj urobiť, aby nedošlo k odstrašeniu partnera úplne. Existuje mnoho produktov, ktoré by vám s chrápaním mohli pomôcť a minimálne ho trocha zredukovať. Efektívne sa ukazujú najmä špeciálne vankúše, ale aj celkom obyčajný roztok do nosa či zvlhčovač vzduchu. Keď už nič nezaberá, niekedy je nápomocná väčšia posteľ z hľadiska vzdialenosti, klasické zátky do uší alebo návyk chodiť ako partner chrápajúceho človeka do postele skôr.

Pozri aj: Najideálnejšie rastliny čistiace vzduch: Zabudni na drahé čističky vzduchu

lieky na chrápanie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je moje...

...to je aj tvoje? Áno, v skutočnosti by to takto v partnerskom živote malo fungovať, no ak sa bavíme o posteľnom vybavení, konkrétne perine, nie je to tak. Niektorí ľudia sú totiž chronickí zlodeji pokrývok, a to môže iných ľudí privádzať do šialenstva. V takomto prípade, keď sa s partnerom o jednu veľkú perinu deliť jednoducho neviete, neskúšajte to pre dobro vášho vzťahu. Jednoducho investujte do dvoch perín a zmierte sa s tým, že túleniu sa pod jednou pokrývkou je koniec. Ak sa napriek tomu zobúdzate so svojou aj partnerovou perinou na svojej strane postele, zvážte väčší rozmer postele.

oddelené lôžka

Zdroj: Shutterstock®

Rozdielne preferencie

Ľudia sú rôzni a rôzne sú aj ich osobné preferencie. Veľkým problémom v spoločnej izbe býva napríklad otázka teploty vzduchu. Niekto to rád horúce, niekto zasa nie. Optimálna teplota v spálni by mala byť od 15 do 20 stupňov, čo môže niekomu prísť doslova ako mraznička. V tomto prípade by sa mal prispôsobiť partner, ktorému vadí chladnejšie prostredie, pretože druhý partner by mohol mať v teplejšom prostredí problémy so spánkom. Chlad sa dá vždy riešiť, napríklad ďalšou vrstvou pyžama, teplejšími pokrývkami či ohrievacími telieskami určenými na použitie pod perinou.

Ďalším kameňom úrazu býva aj režim jedného či druhého partnera. Aj keď je jeden nočná sova a druhý zasa ranné vtáča, mali by obaja partneri zachovať svoj vlastný režim. Ak sa totiž človek, ktorý bežne chodí spať v neskorých nočných hodinách, bude snažiť chodiť spať nasilu skoro s partnerom, môže to viesť ku spánkovým poruchám, čo nikto nechce.

Keď to inak nejde

A napokon tu máme všetky horeuvedené rozdiely, ktoré ako partneri jednoducho neviete prekonať a nedokážete spolu posteľ zdieľať tak, aby boli obe strany šťastné, zdravé, spokojné a vyspaté. V tomto prípade by ste sa mali podľa odborníkov jednoducho zmieriť s tým, že oddelené izby budú asi najlepším riešením.

Zaujme ťa: Keď je laktóza nepriateľ: Toto sú najlepšie náhrady kravského mlieka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 03.09.19 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní