Cirok: Zdravá a bezlepková obilnina

Bezlepkový cirok

Obilniny sú u väčšiny ľudí každodennou súčasťou stravy. Medzi najznámejších zástupcov tejto kategórie potravín patrí napríklad pšenica, jačmeň, ovos či raž, no radíme sem i ryžu či kukuricu.

 

Cirok však už tak rozšírenou obilninou nie je. To je však veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravú potravinu plnú cenných látok.

 

Cirok je dokonca bezlepkový, čo je veľká výhoda oproti mnohým ďalším druhom obilnín. 

 

Cirok pochádza z Afriky

Cirok je obilnina dorastajúca do výšky okolo dvoch až troch metrov. Rastlina má svoj pôvod v severovýchodnej Afrike, skadiaľ sa rozšírila aj do Číny či Indie a neskôr aj do USA. Je teplomilná, potrebuje slnko a vlahu, no nie premočenú pôdu. Okrem toho nie je cirok na pestovanie náročný. Existuje hneď niekoľko pestovaných druhov. Veľmi známy je cirok technický, respektíve známy je skôr produkt, ktorý sa z neho vyrába. Zhotovuje sa z neho totiž populárna ciroková metla.

 

Na konzumáciu sa pestujú iné druhy tejto obilniny, napríklad cirok dvojfarebný či zrnkový. Zrno ciroku má guľatý, vajcovitý alebo oválny tvar a môže byť bielej, krémovej, žltej, hnedej až fialovej farby. Niektoré zrná sa využívajú v škrobárskom i liehovarníckom priemysle, iné sa spracovávajú na múku a rozličné obilné produkty.

 

Odporúčame: Čistenie elektroniky - vyvarujte sa týmto chybám!

Oplatí sa ho zaradiť do jedálnička

Čo všetko v sebe táto netradičná obilnina skrýva? V prvom rade ide o množstvo cenných a pre telo nevyhnutných látok. Cirok obsahuje bielkoviny, dôležitú vlákninu a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Je tiež zdrojom minerálnych látok ako železo, fosfor, draslík, sodík, mangán, vápnik i selén. Z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B. Niacín (vitamín B3) je potrebný pre správnu funkciu metabolizmu a riboflavín (vitamín B2) zase zabezpečuje zdravú pokožku a oči.

 

Cirok podporuje imunitný systém a má antiseptické i antidepresívne účinky. Podporuje trávenie, metabolizmus a pravidelné vyprázdňovanie. Zabezpečuje pevnosť kostí, pozitívne vplýva na vlasy i nechty a pomáha znižovať vysoký cholesterol. Nad jeho konzumáciou by mali rozhodne pouvažovať celiatici, rastlina totiž neobsahuje lepok, ktorý by im škodil.

 

Cirok je tiež zdrojom trieslovín, fenolových zlúčenín i fytosterolov, ktoré sú schopné správať sa v tele ako antioxidanty. Vďaka tomu patrí táto obilnina medzi protizápalové potraviny. Prirodzený výskyt antioxidantov totiž vedie k znižovaniu oxidačného stresu, a tým napríklad aj k redukcii a ústupu rôznych druhov zápalov v organizme.  

 

Bude vás zaujímať: Výber kvalitného jogurtu - na toto si dajte pozor!

Ako cirok konzumovať?

Z ciroku sa vyrábajú rôzne produkty, múka i otruby, ale na konzumáciu je vhodné priamo aj cirokové zrno. Cirokové otruby majú veľkú antioxidačnú silu, sú považované za rovnako silné antioxidanty ako niektoré ovocie, napríklad čučoriedky. Tepelnou úpravou sa neznehodnocujú. Môžete ich pridať do cesta pri pečení chleba i koláčov, prípadne je z nich možné uvariť kašu. Ciroková múka sa používa rovnako ako klasická pšeničná múka, využijete ju pri varení i pečení.

 

Cirokové zrná pripravujeme podobne ako niektoré strukoviny. Pred použitím ich namočíme na niekoľko hodín do vody, potom ich scedíme a v hrnci zalejeme čistou vodou. Po zovretí necháme na miernom ohni variť ešte ďalších 45 až 55 minút. Pokrievku necháme poodokrytú. Takto pripravený cirok nám môže nahradiť pri príprave jedál ryžu či cestoviny. Jeho konzumácia je vhodná aj pri diéte. Ako hlavné jedlo si ho môžete dopriať na obed či večeru, napríklad vo forme rizota. Plátkom cirokového chleba spolu so šunkou a zeleninou zase skúste začať deň.

 

Odporúčame: Vyskúšajte letný hit pre štíhlu líniu - paradajková diéta

Máme pre vás recept na cirokový chlieb!

Z cirokovej múky si doma môžete upiecť chutný chlieb. Na jeho prípravu budete potrebovať 1,5 šálky cirokovej a 0,5 šálky inej bezlepkovej múky, 1 šálku zemiakového škrobu, po 2 čajové lyžičky xantanovej gumy, morskej soli, sušeného droždia a vodu. Ak chlieb nepotrebujete vegánsky, môžete pridať 2 vajíčka.

 

Z prísad si klasickým spôsobom pripravíme cesto, ktoré je nadýchané a mäkké, nie úplne tuhé ako typické chlebové cesto. Vložíme ho do nádoby a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45 až 55 minút do zlatista. Ak máte radi chrumkavý chlieb, na posledných 10 minút ho v trúbe nechajte už bez formy na pečenie. Krájajte až po vychladnutí.

 

Cirokovú múku ľahko nájdete na internete, no poobzerať sa po nej môžete aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny i antioxidanty. Jej chuť je neutrálna, preto je ju možné použiť pri sladkom i slanom varení a pečení.

 

Bude vás zaujímať: Ako vyčistiť matrac rýchlo a jednoducho?


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Máš alergiu na peniaze? Niklová alergia a jej prejavy!
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!
Pískanie v ušiach môže signalizovať ochorenie! Dá sa odstrániť?
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Dlhodobý stres vplýva na fyzické zdravie. Tieto príznaky neignoruj!
Dlhodobý stres vplýva na fyzické zdravie. Tieto príznaky neignoruj!
Nepotešíš sa: Tieto kozmetické produkty musíš po chorobe vyhodiť!
Trasenie rúk: Toto sú najčastejšie príčiny! Dá sa s tým bojovať?
Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Očkovanie počas tehotenstva – je to bezpečné?
Prečo konzumovať králičie mäso? Odteraz mu určite neodoláš!
Dlhodobý stres vplýva na fyzické zdravie. Tieto príznaky neignoruj!
Používaš v kuchyni kórejský ženšen? Od dnes určite začneš!
Trápi ťa nespavosť? Poznáme možnú príčinu!
Účinky zinku: Prečo sa mu hovorí mužský minerál?
Účinky zinku: Prečo sa mu hovorí mužský minerál?
Toto sú najčastejšie príčiny zadržiavania vody v organizme!
Hemofília - kto je ohrozený najviac? Čo by sme o nej mali vedieť?
Ako rozoznať zdravé ovocie a zeleninu od chemicky ošetreného? Takto!
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!
Miluješ zimné športy? Týchto pomocníkov musíš mať!
Usádzanie prachu v domácnosti? Triky, ako sa ho najjednoduchšie zbaviť!
Trápi ťa bolesť kĺbov? Tak v tom prípade ti pomôže toto!
Spôsoby, ako sa zbaviť nechtovej mykózy: Jednoduché a účinné!
Prečo vznikajú modriny? Sú nebezpečné? Takto sa ich rýchlo zbavíš!
 

6 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



20.07.17 08:15 | Daniela Bieliková | karma: 94
zaujímavá a pre mňa neznáma rastlinka...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.07.17 09:50 | Soňa Kelemenová | karma: 93
metla sa robí z ciroku

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.07.17 11:21 | Mária Frnová | karma: 100
o tejto obilnine čítam prvý-krát

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.07.17 20:22 | Mária Maxianová | karma: 91
cirok som zatiaľ neochutnala, poznám len metly a kefy z neho :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.07.17 22:59 | Soňa Krátka | karma: 76
tiež som nepoznala

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.07.17 17:23 | Jana Uhrová | karma: 85
zatial som ho nevyskúšala

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 2s