Čo je to pravé sebavedomie a čo len pozlátko? Falošné sebavedomie rozpoznáš podľa tohto

Čo je to pravé sebavedomie a čo len pozlátko? Falošné sebavedomie rozpoznáš podľa tohto

Sebavedomie je pomerne ošemetnou záležitosťou – niekto ho má málo, iný zas zbytočne veľa. Nájsť v tomto smere vyváženosť a nastaviť si zdravé sebavedomie, je však kľúčové, nakoľko od toho do značnej miery záleží, ako a či vôbec budeme v živote úspešní. Odborníci hovoria o tom, že úroveň sebavedomia u jednotlivcov vo významnej miere ovplyvňuje štýl výchovy v rodine. Niekto potom musí v dospelosti na svojom sebavedomí zapracovať jednoducho viac, či už ho má malé a treba ho trochu pozdvihnúť, alebo prebujnené, a preto by teda bolo taktiež fajn usmerniť ho, aby robilo viac úžitku ako škody.

Ako je asi zrejmé, v tomto článku nebudeme narábať s odbornou terminológiou a prísnymi definíciami, ale pokúsime sa o čo nahodnovernejšie vykreslenie takzvaného pravého a falošného sebavedomia u človeka, pričom to druhé spomínané si zaslúži väčšiu starostlivosť a systematickú prácu. Cieľ je teda jasný. Povieme si o rozdieloch medzi prejavmi človeka so zdravým alebo pravým sebavedomím a na druhej strane človeka, ktorého sebavedomie je len klamlivé, resp. falošné, teda ide len o akúsi masku sebavedomia navonok.

Ako odhalíme falošné sebavedomie?

Sebavedomie je vlastne vedomím seba samého, svojho JA a vyžaduje si pre svoje dobré fungovanie, aby sa človek naozaj dobre poznal (ako pozitívne, tak aj negatívne stránky), prijal seba samého, rešpektoval sa a veril vo svoje sily. Tak, ako človek zdoláva na svojej životnej ceste prekážky vlastnými silami, tak môže na tomto základe prirodzene rásť aj jeho sebavedomie. Problém nastáva, ak ide o sebavedomie hrané, ktoré takpovediac „nemá nič za sebou“. Ako tento problém identifikujeme? Tu sú rozdiely v správaní sa človeka so zdravým sebavedomím a človeka s falošným sebavedomím.

Pozri aj: Sebarozvoj s koučkou: Ako trénovať optimizmus a podliehať pozitívnym ilúziám?

klamlivé sebavedomie

Zdroj: Shutterstock®

Schopnosť ocenenia snahy, výsledkov druhých atď. verzus zhadzovanie druhých ľudí

Človek so zdravým sebavedomím úspech druhým praje, oceňuje snahu a v pozitívnom zmysle čerpá inšpiráciu od tých, ktorí sú v niečom od neho úspešnejší. Možno od neho očakávať slová pochvaly a rešpektu. Nemá potrebu silou-mocou kritizovať.

Znakom falošného sebavedomia môže byť aj neustále sa porovnávanie s druhými. Človek s oslabeným sebavedomím má väčšiu tendenciu dehonestovať úspechy druhých ľudí (ale aj snahu, výzor, názory...), resp. pošpiniť ich nejakým spôsobom, aby v tomto súťaživom porovnávaní, ktoré sa odohráva v jeho hlave, víťazil. Naoko suverénny človek teda v podstate funguje na tom, že sa cíti natoľko veľký, nakoľko môže druhých presvedčiť o ich bezvýznamnosti.

uznanie

Zdroj: Shutterstock®

Autentickosť verzus potreba štylizovania svojho „dokonalého“ obrazu pred druhými

Väčšinou sa človek so zdravím sebavedomím správa autenticky, teda nemá potrebu štylizovania sa do pozície niekoho, kým v skutočnosti nie je. Akceptuje taktiež svoje slabosti, nebojí sa ich priznať, ale zároveň pracuje na svojom sebazdokonaľovaní. Prejavuje svoje názory, a to aj napriek tomu, ak sú odlišné od názoru väčšiny.

V kontraste k tomu človek s falošným sebavedomím, aby si udržal svoju chybne ponímanú sebahodnotu, potrebuje „vyživovať“ svoj obraz dokonalosti prezentáciou pred druhými. Ukazuje, samozrejme, len to, čo sa považuje za znak úspechu a progresu, a to mnohokrát len naoko, pričom nejde o reálne hodnoty. Až nezdravo sa prispôsobuje mienke väčšiny a svoje názory mení podľa toho, čo sa aktuálne považuje za prínosné, a to v snahe, aby ho druhí prijali.

pravé sebavedomie

Zdroj: Shutterstock®

Prijatie verzus neprijatie zodpovednosti za seba a svoje činy

Zdravo sebavedomý človek je zodpovedný sám za seba a svoje činy. Keď teda pochybí, prizná si to a poučí sa z toho.

Človek s falošným sebavedomím svoje neúspechy hádže na zodpovednosť druhým ľuďom, nie je ochotný priznať si svoje chyby, tým pádom sa z nich ani nepoučí a neposunie sa tak, metaforicky povedané, o krok ďalej. Svoju „aureolu dokonalosti“ si chráni zubami-nechtami, na kritiku reaguje až agresívnym spôsobom a rovnako nie šťastným spôsobom si racionalizuje aj svoje chybné kroky a utvrdzuje sa tak vo svojej pomýlenej pravde.

Neprehliadni: Ako komunikovať s manipulátorom? Takto sa nezamotáš do jeho sietí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 02.11.19 13:58

MC
karma
109.00

Čím je hlava prázdnejšia ,tým je sebavedomejšia.

  • 5
Odpovedať

Mária Maxianová 03.11.19 16:30

MM
karma
100.00

hranicu zdravého sebavedomia je ťažko určiť, zvlášť v dnešnej dobe...

  • 2
Odpovedať

Lucia Kobíková 03.11.19 20:14

LK
karma
100.00

Zaujímavý článok...

  • 3
Odpovedať

Martina Putoráková 18.11.19 20:54

MP
karma
97.00

Veľmi múdry článok, palec hore!!!

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní