Čo má dieťa vedieť pred nástupom do škôlky? Ide o tieto zručnosti

Čo má dieťa vedieť pred nástupom do škôlky? Ide o tieto zručnosti

Tento mesiac sa nesie aj v duchu podávania žiadostí o prijatie detí do škôlok. Ak budete mať šťastie, tak vám príde domov oznámenie, že vaše dieťa môže od septembra nastúpiť do škôlky. Ide dozaista o ďalší dôležitý medzník v jeho živote. Dieťatku sa rozšíria nové obzory a naučí sa mnohé nové veci. No poniektorých z rodičov už možno zachvátila panika. Je naozaj dieťa na škôlku pripravené? Ovláda všetko potrebné? Poďme sa teda na to spoločne pozrieť, aby ste prípadné nedostatky ešte stihli do začiatku septembra „doladiť“.

Neexistuje jednotný zoznam zručností

Na začiatok treba povedať, že každá škôlka má svoj vlastný zoznam zručností, ktoré by malo dieťa pred nástupom ovládať. Veľa závisí aj od toho, koľko učiteliek je pridelených do kolektívu, pretože keď je ich viac, môžu byť aj k istým nedostatkom tolerantnejšie a v začiatkoch viac pomôcť. Ak je však počet učiteliek výrazne skresaný, tak jednoducho nebudú mať čas venovať sa špeciálne každému dieťaťu. Zameriame sa však teraz na to, čo by vo všeobecnosti malo zvládnuť každé dieťa pred nástupom do škôlky.

Pozri aj: Prečo spať so zatvorenými dverami? Neuveríš, ale zachráni ti to život

zručnosti dieťaťa pred nástupom do škôlky

Zdroj: Shutterstock®

Definitívne „odplienkovanie“

Nočná mora mnohých rodičov a jedna z hlavných podmienok väčšiny materských škôl. Dieťatko už nemôže nosiť plienky, a to počas celého dňa. Malo by ovládať svoj močový mechúr a vedieť sa vypýtať na záchod. Pokiaľ teda vaša ratolesť doteraz využívala len nočník, mali by ste sa zamerať na to, aby sa nebála sadnúť na záchod a vedela, ako sa používa. Na rovnakej úrovni nevhodnosti je okrem plienok aj cumlík, bez ktorého už musí dieťa vedieť aj zaspať.

Základy hygieny

Dieťatko by si malo vedieť po použití záchodu samostatne umyť ruky a vysušiť ich pomocou uteráka, a to aj pred jedlom, prípadne po príchode z prechádzky. A nemalo by mu robiť problém ani používanie vreckoviek, aby si bolo schopné samo vyfúkať nos.

dieťa pred vstupom do škôlky musí vedieť nasledovné

Zdroj: Shutterstock®

Obliekanie a obúvanie

Základnou zručnosťou je aj schopnosť obliekania a vyzliekania sa. S malými nedostatkami pomôžu pani učiteľky (gombíky, šnúrky...), ale v zásade by túto procedúru malo zvládnuť dieťa samé. Samostatnou kapitolou je obúvanie sa, ktoré drobcovi uľahčíte, ak mu vyberiete topánky s jednoduchšou formou viazania, resp. na suchý zips. Dieťa by malo taktiež poznať svoju značku, ktorou bude mať v škôlke označenú skrinku a iné veci bežnej potreby.

Základné sociálne zručnosti

Rovnako dôležitá, podobne ako ostatné spomínané veci, je aj základná schopnosť komunikácie, a teda, aby si dieťa vedelo vypýtať, čo potrebuje alebo s čím potrebuje pomôcť. Malo by vedieť a reagovať aj na svoje meno a priezvisko. Predpokladá sa aj ovládanie základných pravidiel slušného správania (poďakovanie, pozdravenie, poprosenie...) a rovnako schopnosť zniesť sa s ostatnými deťmi a neubližovať im. Okrem spomínaného sa snažte ešte viac upevňovať zvyk odkladania hračiek na správne miesto.

čo musí vedieť trojročné dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Samostatné jedenie a pitie

Uľahčujete svojmu dieťaťu kŕmenie? Tak to prestaňte robiť. Áno, bude mu to trvať dlhšie a možno sa aj viac „zagebrí“, ale všetko potrebuje cvik. Schopnosť samostatne jesť lyžicou a piť z pohárika je totiž jednou z podmienok, ktoré musí vaše dieťa splniť ešte pred nástupom do škôlky.

Inšpiruj sa: Ako presvedčiť dieťa jesť? Osvoj si rady pre rodičov začiatočníkov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní