Čo s kôrou z pomaranča? Na Vianoce ani počas roka ju nevyhadzuj!

Čo s kôrou z pomaranča? Na Vianoce ani počas roka ju nevyhadzuj!

Už o pár hodín zasadneme k štedrovečernému stolu a budeme si vychutnávať všetky dobroty, ktoré sme si pripravili. Avšak tento deň je opradený mnohými tradíciami, ktoré sa dodržiavajú vo väčšine domácností. Slovenské vianočné tradície hovoria o krájaní jabĺčka priečne na polovicu – ak sa po prerezaní v strede objaví hviezda, znamená to šťastie a zdravie pre celú rodinu. Tradície tiež hovoria o delení ovocia. Väčšinou hlava rodiny rozdelí jeden kus z jedného druhu ovocia medzi všetkých členov rodiny, ktorí sedia pri štedrovečernom stole. Ide o akýsi symbol súdržnosti.

Pokiaľ ide o ovocie, tak jablká sa jedia aj so šupkou. Ale čo také mandarínky alebo pomaranče? Tie jednoducho ošúpeme, vychutnáme si šťavnaté mesiačiky ovocia a šupky vyhodíme do koša. No dnes to zmeňte. Tak, ako sa nechávajú všetky omrvinky zo stola a nič by nemalo vyjsť nazmar, tak nevyhoďte ani kôru z pomaranča. Tú dokážete v domácnosti šikovne využiť. Ako?

Zaujme ťa: Aká je to kosáčiková anémia? Čo je jej príčinou a aké sú príznaky?

ako využiť šupky z pomaranča

Zdroj: Shutterstock®

Vôňa

V prvom rade vám určite napadne využiť kôru z pomaranča na rozvoňanie domácnosti. Kôra je krásne aromatická, tak by bola škoda ju nevyužiť. Naplňte pomarančovou kôrou vrecúška a zaveste ich do skrine. Samozrejme, najlepšie je nechať pomarančovú šupku najskôr vysušiť a až tak ňou naplniť vrecúška. Dokonca môžete kôru zmiešať aj s inými sušenými bylinkami. Mole v šatníku či mole v potravinách nebudú mať proti nim šancu! Je to pre ne príliš aromatická a odpudivá vôňa. Z pomarančovej kôry tiež môžete vykrojiť rôzne tvary a vytvoriť si tak dodatočne ozdôbky na stromček, ktoré budú navyše krásne voňať.

ako vyčistiť mikrovlnku

Zdroj: Shutterstock®

Na čistenie mikrovlnnej rúry

Asi by vám nenapadlo použiť pomarančovú kôru na vyčistenie mikrovlnnej rúry, že? Poprípade klasickej rúry. Jednoducho stačí, ak do misky (vhodnej do mikrovlnky) vložíte kôru z pomaranča a tú zalejete vodou. Misku vložte do mikrovlnnej rúry a pomaly ohrievajte približne 7 minút. Misku z mikrovlnky vyberte (pozor, nepopáľte sa) a mikrovlnku povytierajte bavlnenou utierkou. Ide o ekologický spôsob čistenia bez akýchkoľvek chemikálií a pod.

ako vyčistiť vodovodnú batériu

Zdroj: Shutterstock®

Na vodné usadeniny

Koľkokrát ste s hrôzou pozerali na vodovodnú batériu, ktorá bola celá fľakatá? Alebo na sprchový kút, ktorý sa nedá vyleštiť, nech robíte, čo robíte? A čo tie poháre, ktoré ste vytiahli z umývačky riadu, ktoré sú „zafŕkané“ vodnými šmuhami a pod.? Asi desivý pohľad, a to najmä ak používate rôzne chemikálie, ktoré pomáhajú zabrániť usadzovaniu vodného kameňa a predchádzajú tvorbe šmúh. Namiesto nich skúste radšej pomarančovú kôru. Tá obsahuje olej, ktorý dokáže odstrániť vodné škvrny na vodovodnej batérii, v umývadle, na kuchynskom riade, ale aj v sprchovacom kúte. Jednoducho ich vyleštíte s pomarančovou kôrou. Nielenže sa zbavíte usadenín, ale svoju domácnosť aj krásne prevoniate.

Odporúčame: Starostlivosť o vianočnú ružu: Ako ju zachovať do ďalších Vianoc?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 24.12.19 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Dobré využitie, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 24.12.19 14:57

karma
113.00

jsou to pro mě novinky

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.12.19 16:30

MM
karma
100.00

a zasa sa potvrdzuje ako sa dá všetko využiť a zrecyklovať

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.12.19 01:50

SK
karma
114.00

...to som netušila, iba občas, keď si ošúpem, v tomto období kúrenia, pomaranč, položím šupku na radiátor a ona pekne prevonia miestnosť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní