Cvičenie počas choroby: Treba s ním prestať alebo nie?

Cvičenie počas choroby: Treba s ním prestať alebo nie?

Cvičenie počas choroby je niečo, nad čím sa mnohí – zodpovední voči sebe – ani len nezamýšľajú. Ozve sa bacil alebo vírus a automaticky doprajú svojmu telu absolútny pokoj, bez akejkoľvek telesnej záťaže. Ale potom sú aj takí, ktorí cvičia veselo ďalej, chrípka – nechrípka. Možno si teraz poviete – číra nezodpovednosť! Ale nie je to celkom tak. Kedy je ešte možné pokračovať v cvičení, aj keď nie sme úplne fit a kedy si treba dať, naopak, pauzu?

Sú ochorenia, ktoré si vyžadujú maximálny možný telesný pokoj, pretože sú, v kombinácii s akoukoľvek námahou tela, veľmi nebezpečné. Potom sú však aj ochorenia, pri ktorých stačí len zvoľniť tempo, ale nie je nevyhnutné prestať cvičiť po dobu choroby. Hoci by nás za tento, priam šarlatánsky názor naše staré mamy nepochválili, odborníci podrobili výskumom aj niečo také, ako je vzájomný vzťah telesného tréningu a choroby. Čítajte teda ďalej, dozviete sa zaujímavé fakty!

Zaujme ťa: Šport a mastektómia: Neboj sa znova žiť naplno!

kedy prestať cvičiť

Zdroj: Shutterstock®

Zvýšená teplota ako ukazovateľ

Vzorec je pomerne jednoduchý. Akonáhle sa u vás vyskytne zvýšená telesná teplota, a to bez ohľadu na to, čo ju podnietilo, s cvičením treba na čas prestať. Svoj tréning, nech už je vám to akokoľvek proti srsti, vynechajte aj v prípade podráždeného žalúdka, nevoľnosti, bolestí kĺbov a svalov, hnačky či kašľa. Ak ste však dostali nádchu a je bez horúčky, cvičenie v miernom tempe vám môže dokonca prospieť.

Cvičenie vám pomôže uvoľniť nosné dierky a napomôcť dýchaniu. Ale pozor! Dobre vieme, že nie je cvičenie ako cvičenie.

cvičenie a nádcha

Zdroj: Shutterstock®

Cvičiť áno, ale...

Ak hovoríme o pohybovej aktivite, ktorej sa netreba vzdávať ani počas slabšieho ochorenia, tak nehovoríme o zabehnutí maratónu alebo dvíhaní ťažkých záťaží vo fitku. Povolené až odporúčané sú vtedy dlhšie prechádzky v rýchlejšom tempe či bicyklovanie. Zároveň nezabúdajte na to, že za akýmkoľvek ochorením vo vašom tele stojí znížená imunita, ktorá vám, pochopiteľne, nedovolí podávať také výkony, ako bežne.

Oveľa ľahšie tak môže dôjsť k zraneniu, ktoré vás vyradí z cvičebného procesu na podstatne dlhší čas, než obyčajná nádcha. Sprievodným javom tu môžu byť aj nepríjemné svalové kŕče. Starostlivo preto zvážte, či vám takýto risk za to stojí.

Odporúčame aj: Piješ energetické nápoje? Pozri, čo dokážu napáchať v tvojom tele!

kedy si dať pauzu s cvičením

Zdroj: Shutterstock®

Cvičte osamote alebo na vzduchu!

Dbajte najmä na zmiernenie tempa a intenzity tréningu, ako aj skrátenie času oproti bežnému stavu. Dôležité je aj to, nevyhľadávať s akýmkoľvek ochorením (ani s nádchou) skupinové tréningy, naopak, cvičiť treba buď osamote alebo na čerstvom vzduchu. Hoci sa všeobecne odporúča cvičenie práve na posilnenie imunity, vďaka ktorej by sa vám mali ochorenia vyhýbať na kilometre, vieme, že nič nefunguje úplne dokonale a aj športovci môžu občas podľahnúť nejakému vírusu.

To všetko, o čom je tu reč, je však len teória. To jediné podstatné je počúvať svoje telo.

športovanie počas choroby

Zdroj: Shutterstock®

Zmerajte si pulz!

Ak riešite dilemu, či si ísť zacvičiť, aj keď vás prenasleduje nejaký bacil, nechajte, nech za vás rozhodne tep. Zmerajte si ho, pričom ideálny pulz je 60 až 80 úderov za minútu. Ak ste si namerali vyšší tep oproti normálu, na tréning v ten deň radšej zabudnite. Alebo sa snáď bojíte úbytku svalov? Nemusíte, je totiž dokázané, že ten sa prejaví až takmer po mesačnej pauze v cvičení.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní